Archívum: 202006 (3)

Tevékenységtérkép

Maradj otthon és annak negatív hatása... extra nyugdíjas tempó

 Belegondolni is rossz, hogy az utolsó motorszerelős bejegyzés már 7 hónappal ezelőtt született... :o
De ugye bejöttek a nem szeretem idők, illetve eleinte a kevés szabadidők, majd utána a MaraggggyOtthon, s ezek közül egyik sem segítette elő a projektet.
Most hétvégén végre össze tudtuk hozni, hogy meglátogassuk Atiékat, pótoljuk az "elmaradásainkat" és ennek kapcsán persze este lecsavarjunk egy üveg Whisky-t, meg összeüljünk egy kicsit végre. Hiányzott már. Meg a Whisky is :D
Így másnap reggel, újult erő hiányában ugyan, de annál nagyobb lelkesedés hiányában is :D végre összeszedtük kicsit magunkat és beemeltük végre a motort a helyére. Ezzel elősegítve azt, hogy egyszer talán indítható is lesz végre.
Ez még nem most lesz, az biztos. Hiányzott már a szerelés-bütykölés-beszélgetés-iszogatás, illetve beigazolódott a félelmem is, hogy már nem minden csavarra emlékszem így 8 hónap távlatában csípőből, hogy honnan is jött ki :o
Nagy reményem nem is volt az indításra, mivel jelentős anyag és eszköz hiánnyal érkeztem az autóhoz, de sebaj, majd legközelebb.
Már annak is  nagyon örülök, hogy a motor végre nem az asztalon vigyorog az autó mögött, hanem bekerült a helyére.
Az oxidálódott sarukat, csatlakozókat lecseréltem a motortérben, a vízcsövek java részét csatlakoztattam, az üzemanyagcsöveket szintén, a motort pedig feltöltöttem 10w-40-es motorolajjal, ezekkel is közelebb kerülve a majdani indításhoz.
Folytatás remélem mihamarabb ;)

Hangsugárzók

 Az alábbi bejegyzés nem annyira autós, mint amennyire esetleg hasznos is lehet akár mások számára is.
Páran még lehet, hogy emlékeznek rá, hogy annak idején 2db 25cm-es mélynyomó volt beépítve a hátsó ülés támlájának a helyére egy teljes támla méretű ládában, amit egy MOSFET-es Pioneer fejegység hajtott, ami már akkor tudta a hátsó csatornákon a mélyvágást és kellően nagy teljesítménnyel rendelkezett ahhoz, hogy ne legyen szükségem külön erősítőre. Normál használatra gondolunk persze és nem Hi-Fi versenyeken való részvételre. ;)
 Majd eljött az átépítés ideje a kisautón, és bekerültek a kagylóülések, továbbá a 900-as motor egy pár olyan kipufogó variációval, melyek mellett egyértelmű volt, hogy ebben az autóban nem lesz zene, mert nincs értelme sajnos. :(
Így a hangszórók a ládával együtt letárolásra kerültek, melyről csak 10-12 év elteltével derült ki, hogy sajnos túlzottan is mostoha körülmények közé sikerül letennem, s mivel nem volt rá szükségem így nem is néztem rájuk, tudni pedig tudtam hogy vannak és ennyivel le is volt zárva az ügy. Míg nem tavaly eszembe jutott, hogy szét kellene bontanom a ládát, kiemelni belőlük a hangszórókat, hátha egyszer épül hozzájuk egy másik láda. Ekkor szembesültem azzal a szomorú ténnyel, hogy ebbe sajnos belefészkelt valami jószág, ami sajnos elég nagy részét elfogyasztotta a hangszóróknak :( a membránokat, a pilléket, a tölcsérek s még a porvédőkbe is belekóstolt a kis rohadék meg persze a peremekbe. Akinek van némi fogalma a hangszórók felépítéséről, annak nagyjából mostanra körvonalazódhatott, hogy kb mi maradt a hangszórókból épen. Elárulom, hogy a vázon kívül nem sok minden. :(
Kellően elszomorodtam, hiszen ugyan nem egy HighEnd cucc amiről szó van, és nem is 48.000.-/db áron jutottam annak idején hozzá, mert még nővérem hozta anno asszem a Nyíregyházi KGST piacról, de az én számomra pont megfelelően szóltak akkor is, mikor szobai álló hangfalban duruzsoltak, vagy mikor a kis autóban dübörögtek. Valahogy hozzámnőttek azok is az évek során, így kellően rossz volt így találnom rájuk.
Fejembe vettem hát, hogy megpróbálom megmenteni őket. Elkezdtem utána érdeklődni, hogy kb mennyire fájna a felújításuk, amiken azért vertem egy hátast, mivel ár-érték arányban nem voltak annyira barátságosak, és mint említettem nem zenekari, vagy diszkós cuccról van szó, kvázi megtérülni annyira sohasem fog a beruházás. 
Végül addig-addig keresgéltem, míg ráleltem egy emberre (Bodócz Viktor  -  Harta) valahol Kiskunhalas mellett, aki hangszóró alkatrészek gyártására specializálódott, majd hosszas levelezésbe kezdtünk. Mely nem is annyira a sok levél miatt lett hosszú, sokkal inkább, mert mindig közbejött valami, ami miatt ezt a projektet jegelnem kellett sajnos. Idő közben persze szétszedtem atomjaira a hangszórókat, és gyakorlatilag valóban csak a váz maradt sértetlen, valamint a tekercsek, aminek azért örültem.
Méregettem, számolgattam, leveleztünk, míg végül eljött a pillanat, amikor is megrendeltem az alkatrészeket tőle, természetesen az Ő segítségével, mivel nem nagyon láttam át, hogy miből mit lehet kihozni. A csomag valami 1-2 nap alatt itt volt, az ára pedig elenyésző volt a felújítási árakhoz képest, így egy szavam sem lehetett, nem is volt.
Közben bejött ugye ez a "MARAGGGGYOTTHON" időszak, ami ilyen szempontból hasznomra vált legalább, hogy az ilyen és ehhez hasonló elmaradásokkal haladni tudjak. Beszereztem még egy 2 komponensű 15perces ragasztót, amit szerencsére tartunk mi is a boltban, és a Viktor utasításai alapján nekiláttam felújítani a hangszórókat. Bevallom kétséges volt a dolgok kimenetele, de kellően jó videót osztott meg a youtube-on Viktor, ami kimondottan nem profiknak szólt, hanem otthoni felhasználóknak. Így ezalapján sikerült ismét normális alakot, formát adnom nekik, gyakorlatilag egy délután alatt úgy, hogy ezelőtt csak peremeket cseréltem  hangszórókon egyszer-egyszer. Most meg gyakorlatilag a 0-ról kellett összeépíteni a 2db mélysugárzót.
 Sikerült. Én elégedett vagyok a látvánnyal, valamint a hangjával is.
Ezúton is hatamas köszönet Bodócz Viktornak!
Ha valaki valami hasonlóban gondolkodik, akkor ne habozzon felkeresni, biztosan segíteni fog! ;)
Marczin Róbert @ . 16 fotó . 7 komment

Fékdobok cseréje

Közeledünk a 300.000 km-hez, így ennek köszönhetően, valamint a műszaki vizsga miatt és saját épségünk érdekében jobbnak láttam megválni a hátul még gyári fékdoboktól és cserélni azokat újra. Igazság szerint hamarabb is illett volna ezt már megtenni, de mivel elbírt még 2 felszabályozást, így igyekeztem kicsit mindig halogatni a cseréjüket. Ugyanis ezeknél a csapágyazás a dobban van elhelyezve, s az ilyen összetettebb fékdobok sosem az olcsóbb kategóriába tartoznak sajnos. :(  Most viszont már nem tűrt halasztást, így megrendeltem a fékdobokat, fékpofákat, kerékcsapágyakat, kerékcsonkanyákat, valamint előre a toronyszilenteket amiknek egy ideje már hangjuk volt.
A cserére pedig a Sila Front Cart kértem fel, ugyanis sem az időjárás sem a derékfájás nem kedvezett ezek otthoni körülmények közötti cseréjéhez. És nem is bántam meg.  ;)
Sipiékhez reggel levittem az autót, majd ezt követően 17 év után buszra szálltam és tömegközlekedtem munkába menet. Dél körül pedig már csörögtek, s kaptam extra szolgáltatást is, mert az autót kiszállították így nem kellett nap végén rohannom a műhelybe. 
Ezer köszönet a szervizért Sipi!
;)