Archívum: 201907 (2)

Tevékenységtérkép

Fékbetét csere - 222222km

Egyre gyakrabban fordult elő, hogy intenzívebb fékezéseket követően, mint ha beragadt volna a fék.
Sőt mikor Bazzal kocsikáztunk, akkor konkrétan melegedett is hazafelé jövet, de mivel több ilyen eset nem nagyon volt így nem tulajdonítottam neki túl nagy jelentősséget.
Pedig illett volna...
Míg egyszer csak eljött a pillanat és rászántam magam a vizsgálatra. S mivel jött a hétvége, ráadásul jó helyen is dolgozom, így igyekeztem előrelátó lenni, s megrendeltem a féknyereg felújító készleteket, dugattyúkkal, tömítésekkel, úszótengelyekkel, légtelenítő csavarokkal, stb együtt, hogy ne érhessen meglepetés.
Eljött a péntek, Lajossal neki is ugrottunk a fékek szétborításának, mondván, hogy 20 éves az autó gyakorlatilag nem csoda ha megszorulnak a dugattyúk valamilyen oknál fogva.
Hát.... volt nagy meglepetés, mikor a nyereg kifordítását követően a külső oldalról gyakorlatilag egy ferrodol nélküli vaslap esett csak ki, és még az is meg volt égve. :( Nem voltam túl vidám, mivel 3 éve volt cserélve kb, s nem számítottam arra, hogy a betétek koptak el, ráadásul teljesen. Így persze fékbetéteket nem is rendeltem, mivel az alap feltételezés az volt, hogy a dugattyú, vagy az úszónyereg csapja van kikészülve. 
Ám ezeknek semmi bajouk sem volt.
Így SOS-ben kellett keríteni hozzá betéteket, amiben Marci kollégám volt segítségemre, mert még feltudta hívni az egyik beszálltónkat zárás előtt, hogy  készítsen elő egyet nekem, mert érte megyek.
Így is lett, nagyon nem válogattam, örültem hogy van elérhető helyben, így Bosch lett a kiválasztott.
Beszerelést követően teszik rendesen a dolgukat, nincsen rájuk panasz, a fékszervíz innentől számítva kb 40 percet vett talán ígénybe.

Első futómű csere

 Hozzávetőlegesen, talána napra pontotsan 3 évvel ezelőtt ugrottam neki az első futómű rendbe tételének, ami ki is tartott mostanáig. Akkor cseréltem rajta az összes szilentblokkot gyakorlatilag. 
Mostanra azonban sajnos érezhetővé, hallhatóvá vált, hogy az alsó támasztó gömbfejek is odavannak sajnos.
Ennél a típusnál nincs lehetőség a talpasok cseréjére, csak abban az esetben ha komplett lengőkart cserél alatta az ember.
De ha meg már úgy is le van bontva majd a futómú alóla, s annak idején úgy is beleszakadt az egyik M8-as csavar a stabilizátor rúd rögzítésénél, s a stabilizátor rúd lebontása nélkül úgy sem cserélhetőek a lengőkarok, így nem volt kérdés, hogy a szilentek is cserélve lesznek. Inkább egy füst alatt menjen le a csere, úgy voltam vele.
 Meg is rendeltem hozzá mindent, ami cserére lett ítélve, miután Sipi barátomnál alánéztünk a csápos emelőn, hogy mi az ami megmozdulhatott, mi az ami hangot adhat.
Másnapra gyakorlatilag minden itt volt hozzá, annak ellenére hogy külföldről jött, s előző nap délutánján rendeltem meg... némelyik beszállító példát vehetne róluk...  de ezt már Vinczy kolléga részletezte a napokban, aki felétételezem hogy hasonló kaliberű "kedvezménnyel" rendelkezik a "nagy nevű" alkatrész forgalmazóknál...   
Na mindegy, a lényeg, hogy nagyon gyorsan megérkezett hozzá minden, amire csak szükségem volt a cseréhez, és nem voltak benne nem stimmelö alkatrészek sem, vagy eltérő cikkszámúak.
 Időközben viszont úgy alakult, hogy a tervezett szabadidőmbe ismét kicsit beleszólt az élet, így választhattam, hogy vagy jegelem a cseréjét, vagy szervízben oldjuk meg a javítást.  Sokat halogatni nem szerettem volna, miután már tisztában voltam azzal, hogy mi adja a hangokat, s nem szerettem volna azt sem megvárni, hogy kiszakadjon alóla a talpas. Bár mint tudjuk ez ilyen pszichés dolog. Miután tudod, már sokkal jobban zavarnak ugyanazok a hangok, mint előtte. :)
Fel is kerestem Sípos Laci barátomat gyorsban telefonon, hogy valamikor nem lehetne-e gyorsban beszúrni az autót a szervízbe, mert nekem sajnos nem fog beleférni az időmbe mostanság. Ráadásul azt is bekell látni, hogy csápos emelőn egyszerűbb az élet ilyen szempontból, mint a földön fetrengeni egy felbakolt kocsi alatt.  Előbbivel kb 1-1,5 óra a csere ideje, utóbbival legalább fél napos szopás van. :)
 Sipi jó fej volt és csütörtökre betudta nyomni az egyik csáposra az autót, aminek nagyon örültem, s le is vittük hozzá előző nap hogy reggel tudjanak is hozzákezdeni a cserékhez. És délután már mehettem is az autóért, miután végeztem melóban.

 Így a  Sila Front Car Kft, valamint a  VDF-KER Kft  jóvoltából gyakorlatilag pillanatok alatt megoldódott a futómű problémánk, amiért nagyon hálás vagyok, és nagyon köszönöm!