Archívum: 2008 (33)

Tevékenységtérkép

2008.12.28. Vasárnap

Hogy az év vége se teljen unalmasan...
 Az eredetileg pár órásra tervezett lengőkar csere egyenlőre ott tart, hogy lassan két hete bakra van téve a kisautó, ugyanis sorra jöttek a nem várt gondok, miközben lebontottuk a lengőkarokat. Ismét csak megerősíteni tudom azt a tényt, hogy a Historic Rallye-ban induló Kelecsényi egy büdös mocskos tróger köcsög!!! ezt ugyan sikerült már korábban is megállapítanom, a lakatolás közben, de most végérvényesen megerősítette bennem a vágyat, hogy arcon csapjam mindazért, amit az autóval tett, illetve nem tett..
 Többször észleltük már sajnos az elmúlt 2 évben, hogy nem varrt végig ott dolgokat, ahol jó lett volna a lakatolás közben. Ilyen volt pl: a padló, annak merevítései, a sárvédő ívek, most legutóbb pedig a rugótoronnyal akadtak problémák.
ráadásul itt nem csak elfelejtette odavarrni normálisan, de még a helyét is igen csak elnézte, ugyanis a lengőkarok lebontása közben derült arra fény, hogy nem sok hiányzik ahhoz, hogy a rossz helyre felcsípett rugótányérok eltörjék a Katona féle Bilstein gátlók szárait. Ugyanis annak következtében hogy a tányérok nem a megfelelő helyen voltak, a spirál rugók igyekeztek odakényszeríteni őket, így a belső peremüket ráhajtották a gátlókra... :( Nem voltam túl boldog, de nem keseredtem el, hiszen hegesztő van, lemez van, rugótányér van, akkor gond nem lehet. Így Doki barátommal szépen elkezdtük lecsákányozni a torony környékét, és itt jött az újabb meglepetés, mely szerint a hátsó torony nincs odavarrva a beslő sárvédőhöz... Így arra is fényt derült, hogy vélhetőelg hol jött be a víz az utastérbe. Na meg persze találtunk egy véletlen vágást is, amit elfelejtett összehegeszteni a hibázása után.
A Rugótányérok pontos helymeghatározásában ezer köszönet illeti meg Holló papát. ;) O.Gy.-t, és természetesen K.G.-t, mert az ő segítségükkel tudtuk kilegózni, hogy konkrétan hova is kerüljenek a rugótányérok. Köszönet érte mégegyszer. ;)
 Ezt követően jött a következő probléma, na meg persze Karácsony, így újabb pár napig rá sem néztem a kicsikémre, mert nem tudtuk összeegyeztetni az időnket.
Szóval a következő gond, a gömbcsuklós hardy volt. Ugyanis a lenygel úgy találta ki, hogy a rövid féltengelyre a csavart úgy hajtsuk fel, hogy az önzáró része befelé legyen... Etz nekem már akkor sem tetszett túlzottan, így már akkor megfogalmazódott bennünk a dolog, hogy esztergályossal vágatunk a másik oldalra Rádiuszt, amikor Gyula vitte el a drapp autót, s közel 1,5-órát basztunk el azzal, hogy fel tudjuk hajtani a rövid féltengelyre az önzárós anyát fordítva. Így esztergályossal le is vetettük szépen a csavar anya másik oldalát, azonban azt figyelmen kívül hagytam, hogy a gömbcsukló hüvelye belül homorú, így miközben hajtottuk fel az anyát a féltengelyre, frankón lefeszítette a hüvely a krova szemet a csavar anyáról... Tehát az elképzelés ugyan jó lett volna, de sajnos mégsem.
 Így végső elkeseredésemben baszottul berágtam tegnap, mert az jó... és szépen elkezdtem rákínozni az önzárós végével a csavaranyát a féltengelyre, aminek az lett a vége, hogy a második csavar anya szépen leszedte az első három menetet a rövidféltengelyről.... ráadásul ez olyan fajta féltengely, ami nem végig menetes, így összesen nem (kb) 16 menet van rajta, hanem csak vagy 8.... És ez már megint nem volt túl biztató.
Így megint mentek a telefonok körbe, első sorban azok felé, akiket én is igyekeztem EDDIG kihúzni a szarból, ha úgy adódott, majd mentek a szokásos telefonok Baznak, Hollónak, O.Gy-nek, és Polskinak, hogy nekik vajon van-e, mert a környéken sajnos nem találok. A Pestieknek természetesen volt, így már kezdtem ráhangoldóni a délutáni Pesti útra, de végül kiderült, hogy van Polskinak is Ibrányban, csak ő most Győrben van, de Ata Tokajból el tud menni érte Ibrányba, és elhozza nekem Szerencsig.....   Szóval ez a része sem volt egyszerű, de megoldottuk, és köszönöm szépen mégegyszer mindenkinek , aki segített a bajban
Ekkor már délután 5-6 óra lehetett és baromi hideg. Ráadásul mivel tegnap több kárt okoztam mint hasznot, így inkább nem erőltettem a munkavégzést, inkább bezártuk a garázst, és abban maradtunk, hogy folyt. köv. a mai napon.
 Ha minden jól megy, akkor ma már tudok vele kocsikázni egy kicsit legalább, meg le tudom mosni, mert belepte sajna a por kegyetlenül. Meg persze lecseréljük a motorolajat, mert a kisautó is elérte, sőt picit szerintem meg is haladta a 10.000 km-ét, így a motorolaj, az olajszűrő, a levegőszűrő csere érett lett ismét.

UPDATE!!!

 Jelentem a kisautó sikeresen elkészült némi szopások árán ugyan, de meglett!!! Egy kalap alatt megejtettük az esedékes olajcserét, ugyanis épp mostanság csavartuk bele a 10.000-ik km-t mióta a motort a télen összefűztük.
 Bazi nagy élmény volt két hét bakon állás után beröffenteni a kisgépet, és hallgatni a zárt garázsban ahogyan morcosan kezd éledezni, az amúgy sem halk motor, kipufogó. :D :D :D :D Nem kell mondanom, hogy fülig ért a szám, igazából az sem nagyon érdekelt, hogy a garázs ajtó, pont a szomszéd bejárati ajtaja felé néz délután fél 5-kor.... Örültem hogy már jár a motor, és vihetem ki megmelegíteni egy kicsikét, ahogyan azt kell olajcsere előtt. :)
 Úgyhogy az olajcserét követően a kisautó újra száguld!!! Km-óra állás szerint 43330-nál volt olajcsere, motorban lévő km szerint pedig 10030. :) Természetesen most is Castrol Magnatec 10-40-es került a motorba, mert megérdemli, és erre továbbra sincs panaszom. Hazafelé természetesen kb 4-5 km-en tudtam normálisan jönni, utána leszállt a lilaköd, a többit szerintem nem kell részletezni, hogy megkellett mutatni egy-két autónak, hol a helye a sorban... ;)    Ilyenkor érzem csak igazán, hogy micsoda életérzés egy ilyen kisautó. ;)
 Köszönöm neked kisautó!!!

2008.12.24. Szerda

Hmmm.... Ha már egyszer Karácsony, akkor ezzel a kis Wunderbaumos képpel szeretnék itt is minden kedves polskisnak, és nem polskisnak, ismerősnek, és ismeretlennek, barátnak és ellenségnek, élőnek, és.... szóval Békés Boldog Karácsonyt mindenkinek!!!

2008.12.11. Csütörtök

Hol is kezdjem...
Akadt némi nemű probléma a kis kocsival, aminek elég sok előzménye van, így elsőként talán az alapvető szabályokkal kezdeném, amik a felmerült probléma kapcsán fogalmazódtak meg:
1. Mindíg csak ésszel keményíts, miután ésszel ültettél!
2. Mindíg csak addig menj keresztben ameddig ez feltétlenül elvárható!
3. A hajszál repedt lengőkar nem javítható maradandó károsodás nélkül!
4. Jobb ha a városban szakad ki a futóműved 40 km/h-nál, mint 2 nap múlva az autópályán!
5. A keményített gátlóknak szép a hangja, amikor átnyomja magát a lengőkaron!
6. Mulatságos a gátló nélküli közlekedés, ugyanis kicsit megváltozik a menetstabilitás!
7. Lecibálhat az összes betelepült roma-tolvaj fajzat, előbb-utóbb ismét megtalálom ki lopta el a lámpáimat, és garantálom hogy egy életre megjegyzi majd kitől nem érdemes lopni!!!

( A Bejegyzést hamarosan folytatom, valószínűleg még az éjjel befejezem legkésőbb, de most mennem kell futóműállításra az Ata barátommal. )

És akkor most folytatom:
 Tehát tény, hogy az ültetésnek, és a keményítésnek megvannak a hátul ütői. Akár mit is csinálsz a kocsival, mindíg lesz egy gyenge, gyengébb pontja ami engedni fog sajnos az idő múltával. Szóval hiába csak ésszel lett ültetve, és nem flex-szel elvágva, hiába nem gyári gátló van alatta, hanem állítható keménységű gázos Bilstein rendszerű Katona féle gátló, a lengőkar az, ami gyári állapotát tekintve nem bír ki ezekkel a gátlókkal 2-3 évnél többet. Így a Pesti talit követően szépen lebontjuk a hátsó lengőkarokat kompletten, meg természetesen minden sallangot róla (fékalaplap, fékcsövek, hardy, csapágy, egyszóval minden) és szépen neki állunk megerősíteni az új lengőkarokat a gátló körül, hogy mégegyszer ne következhessen be ez a szörnyű malőr, hogy átszakad a gátló miatt.
 Kereszt irányú közlekedés is erősen befolyásolja a dolgokat, mivel kereszt irányú repedések, és hosszirányú repedések is voltak rajta, de érdekes, mert mindegyik csak alul. Minden esetre ezt igyekeztem orvosolni még Kanizsa előtt azzal, hogy CO-hegesztővel precízen végig varrtam, ahogyan kell. Kanizsát ki is bírta. ;) Én vártam túl sokat tőle, mert tavaszig szerettem volna húzni a cserét. Nem jött össze.
Akit érdekel esetleg, a két lengőkar hátra szilentekkel együtt, valamint a legnagyobb baráti kedvezménnyel volt kompletten 16.000.- Ft. Nem voltam túl boldog, mert ezelőtt 3 évvel valószínűleg elfekvő készletből sikerült vennem a kettőt együtt 10.000-ért, most meg lassan darabja ennyi. Nincs mit tenni, mennek az árak itt is felfelé. :(
 Annak valóban örülök, hogy mst szakadt ki a lengőkar, és nem mondjuk a Pesti talira menet, vagy mondjuk Kanizsára menet, mert más 40 km/h-nál korrigálni, és más 110-120 km/h-nál. Valószínűleg nem is sikerült volna ilyen sebesség mellett megfogni, mivel ennél a 40-es tempónál is mókásan viselkedett a szakadást követően. Ugyanis ezzel megszünt a csillapítása is az autónak a vezető oldalon, így a rugó következtében kellemesen libeg, billeg folyamatosan.
 Elég ijesztő hangja van egy ilyen futómű szakadásnak, most már sajnos ezt is tudom, mert kellően nagyot szól ahhoz, hogy tudd, valami nincs rendben az autóval. Ráadásul ezt követően méginkább igyekeztem kerülni az úthibákat, de féltem attól is, hogy a kilógó gátló végét nehogy letépje egy-egy ilyen úthiba. Necces volt az út a garázsig, volt para rendesen. :(
 Ami pedig a tolbajlást illeti, sajnos a múlt héten két napot itthon aludt az autó, amit a betelepült seggfejek kiszúrhattak, ugyanis kedd, vagy szerda reggelre meglovasították az első indexeimet, valamint a hátsó lámpákkal is próbálkoztak. Mivel ezutóbbit nem sikerült elvinniük így összetörték. Remélem a lámpákból befolyt óriási nyereséget mind az anyjuk sírjára, vagy a gyógyszeres kezelésükre kell köteniük!!! Csak hogy képbe legyenek az emberek, egy pár komplett első index összesen 2300.-Ft-ba kerül. Ez az az összeg szerintem ami miatt normális ember nem kockáztatja azt, hogy ha elkapom akkor bizony kérdés nélkül le fogom tépni az arcát. A legbosszantóbb az egészben, hogy barbár faszparaszt módon próbálta kiszedni a lámpákat, így a fényezést is javítanom kell rajta, nem gond ezt is ő fogja bánni jobban. Ha nem egy hétne belül, akkor egy éven belül, ugyanis Magyar ember nem felejt. ;)
 Nem vagyunk elkeseredve, az ilyen barbárok sem tudják elvenni a kedvem teljesen ettől a szép kisautótól, ráadásul a helyi csibészek ismét felajánlották, hogy amint tudnak valamit, szólnak és addig is megteszik a kellő lépéseket. ;)

Az már csak részlet kérdés, hogy a Suzukival közel egyidőben léptük át a Polskival is a 10.000 Km-t, így ő is olajcsere érett lett. Futómű csere után viszem futómű állításra, ellenőrzésre is, mert jobb béke. ;)

2008.12.11. Csütörtök

Vásárlás óta belecsavarodott a (Martina H)Ignisbe a 10.000-ik km a lábam alatt, amin kicsit meglepődtem, mivel nem rég vásároltuk, alig 5 hónap alatt került bele ez a távolság, s mert ha nem lenne az Ignis, akkor mindez a Polskiba ment volna, így jelentős terhet vállal át a hétköznapi használati autónk.
Továbbra sincs egy rossz szavam sem az autóra, mivel maximálisan kiszolgál minket mindenféle probléma nélkül, így továbbra is elégedettek vagyunk vele.
A téli gumik is jól bizonyítanak egyenlőre, nem azért mert nincsen hó, hanem mert volt alkalmam kipróbálni hogyan viselkednek az első havon.
A 10.000-es km-t elérve hamarosan olajcsere következik, ami szerintem a jövő héten meg is lesz a Pesti tali után, mivel oda egyéb okokból kifolyólag sajnos csak azzal tudunk menni, de erről majd írok egy másik bejegyzést, mivel a másik autóval kapcsolatos.
Tegnap járt kozmetikában is az autó, kapott egy külső-belső kézi takarítást, mert ilyen rossz időben nem volt kedvem mellette pancsolni. :( Elégedett vagyok a munkájukkal szerintem ezentúl hozzájuk fogom hordani az autót, mivel lelkiismeretesen rendbe tették, bár tény hogy nem úgy használjuk az autót mint mások (nincs behányva sem a csomagtérbe, sem az utastére. ;) lehetőségeink szerint igyekszünk vigyázni rá is, mint a kicsire.)
Ráadásul megkellett állapítsam a mosóban hogy nem csak nekem vannak beteg ötleteim a matricázások kapcsán. :)

2008.11.20. Csütörtök

UWAGA, meg POZOR! De leginkabb UPDATE + VIDEO!
   Nagyon szomorú bejegyzés következik sajnos...
Legyetek erősek, én is azon voltam minden erőmmel, hogy ne kezdjek el zokogni az út szélén azonnal.
Ugyanis nehéz volt ezt nekem is feldolgozni.
Valahol persze számítottam rá a lelkelm mélyén, de abban reménykedtem, hogy nem jön el ilyen hamar ez a keserű időszak az életemben. Méghozzá az autós, egész pontosan a kispolkis életemben. Valahol mindíg abban bíztam, hogy velem ez nem fog megtörténni, s ez csak is másokkal eshet meg.
De sajnos nem... Velem is megtörtént az, ami másokkal is megesett már. :(
A mai nappal sajnos meg kellett hogy váljak..... Szóval meg kellett hogy váljak a kis kékségem.... a kis kékségem hűtősapkájától. Attól a hűtősapkától, amit kínkeservesen sikerült lopnom (igen jól olvasod) lopnom az egyik bontóból, ugyanis amikor az átépítés során megérkezett a megrendelt Fiat Panda hűtő, akkor derült csak ki hogy az új hűtőhöz nem jár hűtősapka. Anélkül meg persze elég körülményes járni, így el kellett indulni keresni egyet. Boltban nehezen ment volna, mert a hűtő már a helyén volt, így nem tudtam a hónom alá csapni, így maradt az a felállás, hogy elmentem mezgerélni a bontóba. Ahol közölték, hogy ilyenük biztosan nincs. Azonban találtam, de mivel szerintük biztosan nincs, így gondoltam ez csak az enyém lehet ha az övéké nem. :D (Ennyit a beszerzés körülményeiről) ;)
 Szóval sok mindenen keresztül mentünk együtt ezzel a kis hűtősapkával, túléltünk két autóbalesetet, ahol már az első után azt hittem meg kell váljak tőle. De nem! Őt keményebb fából faragták, s bár lebontotta egy Astra orrát kőkeményen, ő mégis a helyén maradt.
Ezzel a hűtősapkával mentünk életünk első szigorított KPM-es műszaki vizsgájára.
Ezzel a hűtősapkával tettük meg együtt az első métereket, kilómétereket, na meg persze KG-val.
Ez a hűtősapka ott volt az átépítést követően 2007-ben Gárdonyban az országos találkozón, nem sokkal később a Keleti találkozón, majd a Pécsi talin, Pesten több ízben, Pesten a közgyűlésen, 2007.Dec.31-én vele indultunk útnak Pécsre szilveszterezni, amikor az autópályán csak 40-el lehetett közlekedni, s nem előzött meg senki, olyan hóviszonyok voltak délután 4-5 óra körül. 2008-ban ott volt a Téli talin a Mátrában, majd Velencén, majd ismét a Keletin, és a Nagykanizsai talin. Szóval fájó szívvel búcsúzom tőle, még sem kerül süllyesztőbe. Sokkal inkább polcon lesz neki helye a serlegek mellett, hiszen neki is köszönhetem ezeket a serlegeket.
 Az lett neki a baja sajnos, hogy nyomás alatt már nem tartja meg kellően a vízoszlopot a hűtőben, s nem csak a levegőt ereszti el a túlnyomás elkerülése végett, hanem a vizet is. Ennek pedig a fele sem tréfa, így jobb ötlet hiányában mentem és rendeltem egy hűtősapkát a VDF-KER-ben, ahol szinte bármit be tudok szerezni, ha hirtelen kell, vagy ha máshol nem tudnak segíteni. 1/2 12-körül adtam le a rendelést, 1/2 4-kor már  kezemben volt a hűséges hűtősapkám utódja. Színe egyezik, formája másabb, alakja másabb, de remélem legalább olyan jó lesz hozzánk, mint az őse volt. Az ára 1590.- volt, és reméljük hogy beváltja a hozzá fűzött reményeket. ;)
 Ennyi történt a mai napon a kisautóval kapcsolatban. Remélem ezentúl nem kell majd naponta 5-6 dl hűtőfolyadékot pótolnom. ;)

 A vegere pedig jojjon az iras elejen feltuntetett update, ugyanisnem akartam csak emiatt egy uj bejegyzest irni. A sors fintora, hogy az utolag most hozzairt resz, valojaban hamarabb tortent, mint az eleje, de a lenyegen nem valtoztat.
 Egy regi adossagom kerult torlesztesre az altal, hogy P. Gyula Miskolci lakost, valamint baratjat Imret megautoztattam. Na meg persze a parkolo fiu K. Gabor Pesti lakos is meg-meg kinalta a vasat, azonban o sajat kezuleg nem pedig utaskent. (kicsit furcsa is volt latni, milyen az, amikor az elso felni pereme le akar erni az aszfalthoz, meg amikor a kanyar belso iven talalhato hatso kerek nem er le a foldre... eddig nem igazan fogtam fel mirol is beszelt O. Gyula szinten Pesti lakos, mikor egyszer osszefutottunk az egyik Multi parkolojaban, es sikerult igy bekanyarodnom... :D )

[flash=http://www.youtube.com/v/9Wawacda8c4&hl=en&fs=1]

2008.11.14. Péntek

 Kb 1.5 het utan hazajott Miskolcra a kisauto, ugyanis az elmult par napban Tokajban pihent. Ezido alatt kikuszobolesre kerultek a villamossagi problemai, mert sajnos volt amikkel mar kuszkodtem Nagykanizsan is. Tehat Doki baratomnak koszonhetoen bekerult par rele, kicserelodott par kapcsolo, es par nyomogomb, amik mar kiszolgalta az idejuket, igy csere erettek lettek a kesobbi gondokat elkerulendo. Valamint megforrasztasra kerult a toltoszal is, amivel sajna anno szivtam egy kicsit mar Nagykanizsan is, mert hogy eddig csak ra volt sajtolva a saru a toltoszal vegere, ami sajnos mint kiderult nem volt elegendo, ugyanis lelazult, es nem volt megfelelo kontakt mindig.
 Valamint az idojarasra valo tekintettel megtortent a kisauto teliesitesenek is elso forduloja, konkretan lecsereltuk Attilaval a hutofolyadekot benne telire. Elso korben -35C-koruli fagyallo keveresi aranyt szantam neki, majd valamelyik nap ramerek, hogy konkretan mennyi is lett az annyi... :)
 A masodik lepest is mielobb megkell majd valositani, konkretan a teli gumik felszereleset, ugyanis Tokajbol hazafele mar nem nagyon lehetett virgonckodni a 175/50-es gumikkal a korforgalomban. Konkretan akkor is ment keresztbe a fara, amikor nem akartam, mar kisebb gazadasokra is erezheto volt, hogy nem ugy viselkedik ahogyan nyaron. Nincs mese, itt a tel, eljott a teli gumik ideje.
Kerek korul matatva sajnos azt tapasztaltam, hogy vagy utana kell huznom a kerekcsapagyaknak hatul, vagy cserelnem kell oket, ugyanis van egy minimalis logasuk, aminek nem orulok, de teny, hogy beszereles ota eltelt mar 2-2.5 ev, meg nehany km is belekerult mar, raadasul nem hetkoznapi hasznalat mellett, es nem fokent gyari meretu kerekekkel. Ezt is mielobb ki kell nyomozni, valamint kikuszobolni, ami nem lesz egyszeru amiatt az oknak fogva, hogy nem a sima hardy-meneszto paros van ugye fent a kisauton, hanem a gombcsuklos megoldas, ami nemileg macerasabb a le es felszerelest tekintve. De nincs mese, meg kell oldani ezt is. Egyuttal a fekeket is leellenorzom majd, ha mar szet lesz kapva a hatso tengelyek kornyeke, egy portalanitas azokra is rafer.
 Kicsereltem a fotengely szimeringet is, ugyanis sajna megjelent nemi olajfolyas az ekszijtarcsa alatt, ami nagyfordulaton jelentkezett Nagykanizsa fele szinten. Sokbol nem tartott, csak vennem kellett egy 36-os krova szemet, hogy ezentul ne kelljen mindig kolcsonkernem valakitol, ha hasonlo dolgot tervezek programnak. Erolkodnom sem kellett, ugyanis a jo multkor egy legkulccsal leptem meg magam, hasonlo dolgokkal torteno kinlodas elkerulese vegett. Kompresszorom mar volt, igy nem volt kerdeses, hogy rovid idon belul lesz legkulcsom is, ami remelem sokszor segit majd a csavarkotesek lazitasaban, ha szukseg lesz ra. Egyszer meg egy levegos zsirzora fogok benevezni, hogy ne kezzel kelljen kinlodnom fuggocsapszeg zsirzasnal, ugyelve arra, hogy ne basszam le a dukkot sehol.
 Amint lesz egy kis idom, szeretnek neki latni a Lada gyujtas eloszto Fiatositasahoz, ugyanis a Trabisok is hasznaljak eloszeretettel a Fiat motoros Trabikba. Allitolag minimalis atalakitassal kivitelezheto a beszerelese. En annyival szeretnem megtoldani a dolgot, hogy Hall-os rendszert szeretnek bele telepiteni, a sima elosztos helyett, allitolag szebben szol, jar a motor tole, es teljesitmenyben is erzodik a kulonbseg. Remelem miharabb tudok nyilatkozni majd a dologrol. ;)

2008.11.04. Kedd

 A kezdeti dolgokról lemaradtam, de természetesen a vásárlást követően, a maga 66.000 km-ével, megtörténtek a szükséges olaj- és szűrő cserék. Meg volt a motorolaj, a hajtómű olaj csere, a levegő szűrő, olaj szűrő, és pollenszűrő csere is. Azóta bele csavartunk közel 10.000 km-t, maximálisan elégedett vagyok vele, egy rossz szavam sem lehet rá.
 Jártunk vele Pesten, Velencén, Esztergomban, Bielsko-Bialaban természetesen, és Auswitzban, minden gond nélkül, 4 személlyel, csomagokkal, összesen közel 1200 km körüli távot tettünk meg, 7 l-es átlag fogyasztással. Le a kalappal előtte, továbbra is azt mondom. ;)
 Ma megkapta Martina a téli papucsait is, tekintettel a várható időjárásra, valamint arra, hogy tél lesz, és nem nyár. Arról nem is beszélve, hogy java részt éjjel közlekedem az autóval munkámból eredően, amikor a hőmérséklet valahol 3-5 °C-körül mozog maximum, így már időszerű volt szerintem a gumiabroncsok cseréje. Téli gumikhoz téli felni is dukál, így kapott 4 db lemez felnit is, hogy a nyáriakat se kelljen fél évente nyúzni a gumisnál, így van komplett téli, illetve nyári szett is, csak úgy mint a polskin.
Gumik típusát, fajtáját tekintve Nokian W típusú  165/70 R14-es téli abroncsok kerültek fel. Lehetett volna Barum is, de az annyira nem nyerte el a tetszésemet. Városi közlekedésre ugye az is maximálisan alkalmas, de nem szabad elfeljeteni, hogy használom én is az autót, ráadásul bejárunk vele undor-berket-baranyát... ;)
 Ennyi volt a mai nap történése, mindezt sikerült megúsznunk cakk-pakk 60.000.-ből felnikkel, gumikkal, szereléssel. Még mindíg maximálisan elégedett vagyok a gumisommal a GALIKÁR BT-vel

2008.11.02. Vasárnap

 Kicsit én is el vagyok már maradva a blogolással, hol idő, hol történések hiányában. Voltak sajnos, amik ki is maradtak, épp az említett okokból kifolyólag.
Kimaradt például a vízpumpa csere dokumentálása. Nem volt nagy meló, de időszerű volt már megválnom a gyári vízpumpától, ugyanis elkopott, aminek el kell kopnia így X-év elteltével, és jelezte, hogy ebből kifolyólag, már nem megfelelő a tömítettsége. Ugyanis úgy van kialakítva, hogy bizonyos kopásnál, egy adott fordulat felett, "pisil"  a tengely mellett, jelezve azt, hogy lassan csere érett lesz az alkatrész. Így beépítésre került egy DOLZ típusú vízpumpa, amivel jelentem maximálisan elégedett vagyok egyenlőre, remélem ez így is marad. ;)
 Vízpumpa cserén kívül ugye volt vagy két váltó csere is ezidő alatt, az egyik tengely törés miatt, a másik sokkal inkább csak amiatt, mert két fél váltóház lett összeházasítva, és némiképp csordogált sajnos az illesztéseknél. Így csak hosszas kínlódás után szántam rá magam, arra, hogy a Keleti Talin megjelenjen a kis kék autó. Bár csúfos lett volna, ha a szervező autója idén sincs ott, (sajnos volt már ilyen máskor is) de féltem attól, nehogy szépen lassan elfolyjon az egész, és hegynek felfelé, vagy lefelé, megsüljön, és beálljon. Szerencsére nem volt ilyen gond, és a találkozó is nagyon jól sikerült, mind az időjárás, mind a programok, mind a hangulat tekintetében. Volt ügyességi verseny, kresz-teszt, műszaki-teszt, rutin pálya. A visszajelzések alapján a résztvevők is jól érezték magukat, és ez a fontos. ;)
 Keleti tali után ugye eltelt némi idő, és közeledetett a Nagykanizsai, Őszi találkozó, így nem tűrt halasztást a váltó renoválása. A táv nem kicsi, hozzávetőlegesen 400 km, ebből kb 360 km autópálya, ahol lehet nyelezni neki, mint a picsa. ;)
 Váltó szerelést követően tünt fel, hogy az oldalirányú közlekedés nem csak a lemezfelniknek nem tesz jót, (mint azt láthattátok is), hanem a lengőkar is erősen megsínyli azt, meg a kemény gátlókat. De hát valamit valamiért ugye... az élmény kárpótol mindíg. Szóval az van, hogy a lengőkaron hajszál repedések láthatóak a gátló csatlakozási pontjainál sugár irányban. Ez annyira nem hiányzott, főleg egy kb 3-3,5 éves lengőkarnál. Tekintettel arra, hogy nagyon közel vagyunk a találkozó időpontjához, a csere már sajnos nem fér bele, így marad a CO-hegesztő.
Jelentem a hegesztést megfogta, kibírta, tartott kellően, pedig volt mikor megcsúsztunk a Nagykanizsai talin is, ezt KG-ék közelről is láthatták, de szerencsére jól vagyunk, így sem mi, sem KG-ék nem izgulnak már... :D Nagyon jó szervezésű volt az Őszi tali, maximális elismerésem a szervezőnek. ;) Mi nagyon jól éreztük magunkat, a kis autó is jól teljesített, bár tény, hogy voltak voltak kisebb nyűgjei, de emiatt nem kezdtem el kiszerelni a motort.... Inkább segítséget kértem poslkis társaimtól, betolás gyanánt, ugyanis vacakolt az önindító, vacakolt a generátor töltése is 3000-es fordulatig, utána megjavult, megszünt a parázslás. KG-val némi beszélgetés után, abban maradtunk, hogy bőven elképzelhető valamelyik csatlakozónak a fellazulása, nem feltétlenül az önindító, és a generátor szart be. Így vasárnap korán reggel csak beleugrottam a motor térbe, a szállás előtti parkolóban. Megérte. Ugyanis a fix 12 V-os kábel volt fellazulva az önindítóra rögzített saruban. Így emiatt volt az, hogy csak egy pár szálon át tudott érintkezni, ami ezek szerint kevés volt, mind az indításhoz, mind a töltéshez. :( Jobb lehetőség hiányában, a sarut leszedtem, és ráhúztam jobban a kábelre, majd izomból összesajtoltam, de nincs mese, ezt szépen le kell majd forrasztani, hogy ez mégegyszer ne fordulhasson elő.
 Maximálisan elégedett vagyok a kis autó teljesítményével, nagyon jól viselte a Miskolc-Nagykanizsa-Miskolc távot, amihez még párosult némi (kb 100-150 km-nyi helyben autózás) Így összesen kb 1000-1100 km-t autóztunk ezen a hétvégén, különösebb gond nélkül. Volt benne szokásos pesti csalingázás, autópályás cikázás, csoportos autózás, némi veretés, hegyi fel, illetve lefutás Bazékkal. Jó formán szerencsére csak tankolnunk kellett, és ennek nagyon örülök.
 Megrendeltem a lengőkarokat, amint megjönnek csere lesz, nem játszunk ezekkel a hajszál repedésekkel. Vésztartaléknak elrakom őket, meg esetleg amiatt, hogy tudom-e erősíteni anélkül, hogy +5 kiló menne fel oldalanként. ;)
 Időközben a hétvégén egyeztettem Doki barátommal is, így a kisebb renoválási munkálatok is elkezdődnek az autón, ami a villamosságát illeti, ugyanis én nem tudom kivitelezni sem idő, sem garázs hiányában, így amint tudok autózomTokajba hozzá, és segítek amiben tudok. Igyekszünk lerelézni mndent, amíg nem lesz belőle gond, megforrasztjuk az előbb említett sarut, és hasonló sarukat.
 Nagy vonalakban kb ennyi maradt ki, igyekszem most már részletesebben írni ismét az autóról. Sőt szerintem bővíteni fogom a garázst, ugyanis becsatolom a Suzukinkat is, bár szerencsére abba csak tankolni kell, de had legyen bent ő is itt a garázsban. ;)

2008.10.12. Vasárnap

Tegnap volt egy kis váltószerelés, mert szombatra az jó program...
Ha minden igaz sikerült orvosolni az olajfolyásos problémát, ugyanis a válltó legutóbb úgy volt összerakva, hogy két félváltó került összeépítésre. Már akkor gyanus volt, hogy nehezen mennek fel a féltengely gumiharangok a fémtartókkal együtt. Magyarul a váltóháza nem egyezett többek között a féltengely csapágytartó házaival ( vagy van ennek valami normális neve is vajon??? :D ).  Emiatt gyakran foltokat hagyott maga alatt a kisautó, ami nagyon zavarta a szemem, mert ugye folyamatosan csökkent az olajszint a váltóban, amit utántöltögettem ugyan, de az már nem az igazi, amikor az első feltöltés adalékkal együtt volt. Amit jegyzek meg csendesen, egyre inkább beválni látszik a SLICK hajtómű olajadalékja. Megfizethető áron van, és mióta használom, jelentősen lecsökkent a váltó menetzaja, a kapcsolások biztosabbak, hüvősebb időben azonban kicsit sűrűsödik az olaj, de így legalább egy okkal több szól a motor helyben történő melegítése mellett. :) Így a mostanság már kimarad a váltóból a marék zsír, amit eddig amiatt dobtam bele, hogy némiképp sűrítsen az olajon,  valamint ha el is folyik a gumiharangoknál, egy kis zsír akkor is maradjon benne.
 Ha minden jól megy, és időm engedi, akkor a mai napi program a fűtőradiátor visszatelepítése lesz a kisautóba, valamint kinyomozni azt, hogy miért nem akar mérni a km-óra, hiszen eddig ment. A spirált is visszakötöttem, így csak arra tudok gondolni, hogy vagy eltépte, vagy kicsúszott a spirál. Remélem ma kiderül, és sikerül orvosolni a problémát, valamint megint időszerű a fyüggőcsapszegek zsírzása is.
 Csináltam pár képet a kipuffról, ha már Gyula említette a jó múltkor, hogy a mostani megoldást nehéz lesz űberelni, valamint Döminél is felmerült a felxicsöves kipufogó rögzítés.
 A múlthéten pedig elkészült az új kiputalp, amiből majd újra négyleömlő lesz egyszer. Annyiban tér el a gyáritól, hogy majd 2-szer olyan vastag a talp, így bízom abban, hogy nem csak az autó súlyát sikerül növelni, hanem sikerül kiküszöbölni azt is, hogy tőben elrepedjenek a leömlő csövek, mint a gyári esetében. majd kiderül. ;)

2008.09.19. Péntek

Adtam ma két gázfröccsöt, hosszabb kihagyás után, mivel a polski jó ideje garázsban pihen. Jó volt. Nem volt vele semmi gond, miért is lett volna. Holnap is megnézem.

2008.06.14. Szombat

Na szóval!
A péntek 13-ai események után végre ma volt időm, és lehetőségem arra, hogy leszedjem a váltót, és szétkapjam a hiba felderítésének, és javításának érdekében.
Igazából nem is kellett sokat agyalnom azon, mi lehet a gond, mivel a kiszerelés közben, pontosabban a kiemelés közben egyszer csak a kezemben maradt a jobb oldalsó féltengely... ;) :) :D :c) Igazából örültem is, meg nem is. Örültem annak, hogy nem kell az egész váltót szétbombáznom annak érdekében hogy rájöjjek a hibára, elég csak a harangot lebontanom, és cserélhetem a féltengelyeket. Nem örültem viszont amiatt, mert ilyet még nem láttam, hogy képes ilyet csinálni egy váltó. Sok mindennel találkoztam már polskizós pályafutásom alatt, de ilyet még nem láttam. :(
 Így a bontás közben hívtam az autósboltot már, hogy van-e raktáron neki féltengelye, valamint a végére való dió(?-asszem ez a neve annak a két kockának ami a féltengely belső oldalán van a diffin belül).
Szóval nem volt egyszerű a történet. :) De szerencsére volt a boltban féltengely, így vettem is kettőt, mert akkor egyúttal cserélem a másik oldalt is, hogy párban kopjanak, meg volt hozzá dió is, így amíg én teljesen szétbontottam a váltót, addig Andi elment érte a boltba, hogy haldjak is a szervízzel. Meglepően könnyen ment minden, kb 8-szor álltam meg pont emiatt, hogy átgondoljam mit is hagytam vajon ki, mert mostanság nem mentek ilyen könnyen a szervízek, valami mindíg közbejött egy-egy szerelés folyamán. De nem maradt felesleges alkatrész azokon kívül, amiket eleve ki is akartam hagyni belőle, így nagy hibát csak nem követtem el :)
Így kapott új gumiharangokat a váltó, új olajat megint kb 2-3 hónap után, új tömítéseket, és két komplett féltengelyt. Most meg jöjjenek a képek akkor, amik szerintem magukért beszélnek majd.

2008.06.13. Péntek

 Na jelentem, nekem bejött a péntek 13, az már tuti....
Tekintettel arra, hogy mostanság nem nagyon szívtam a kiskocsival, ennek örömére, ma ketté szakadt a váltóban valami, vélhetőleg a diffi, vagy a nyeles tengely. A pontos diagnózis sajna még rejtély, ugyanis ilyen zuhogó esőben nem volt kedvem aláfeküdni, és levenni a váltót, de megkell oldanom a mai nap folyamán lehetőleg, mivel éjfélre mennem kell vissza melózni. Szép meló lesz, már előre látom, mert vagy vontatnom kell vagy 10 km-t, vagy ott kell úgy felbakolnom, hogy a váltót ki tudjam húzni a kocsi alól. Egyik sem a legszuperebb dolog, de valamit gyorsan ki kell találnom, mert este meló is van, meg hétvégén most már szeretném elvinni végre a festőhöz az autót.
 Annak örülök egyedül ebben az egészben, hogy nem félúton a belváros kellős közepén történt a dolog, hanem még a munkahelyem kapujában, így nemes egyszerűséggel csak visszatoltam, és lezártam.
 A hibba elhárítása során majd dokumentálok ezerrel, és tolom fel a képeket, ha érdekes alkatrész tört esetleg ketté benne. ;)

2008.06.07. Szombat

Kisebb kihagyás után újabb bejegyzés.
A káreseményt követően úgylátszik lassacskán rendeződni látszik a dolog, legalább is ami a biztosítós részt illeti. Kisebb-nagyobb levelezés után behívtak egy kis beszélgetős, konzultációs egyezkedős ez meg azra, ahol is sikerült megállapodnunk 130.000 Ft számlanélküli javításban. Nem mondom, hogy tökéletes, de ettől többet nem tudtam kihozni a dologból, ahhoz képest viszont első osztályú a dolog, hogy az első kárösszeg a biztosító részéről valami 60.000 Ft lett volna számlás javításra. Tehát ehhez viszonyítva egészen jól állunk, ami a dolgokat illeti.
 Motortér ajtó vásárlásban Gyuláék segítettek, hátfal gerendát pedig sikerült jó állapotút keríteni megint csak. Sárvédő egyenlőre úgy néz ki, hogy marad, majd amikor a festő lepucolja, akkor meglátjuk, mennyit lehet még visszanyomni rajta. Húzató padra ugyanis nem volt szívem feltenni az autómat, inkább hidraulikus nyomatóval, illetve emelővel nyomattuk a sárvédőt belülről, így is sokat igazodott. Sajna jobb ötlet nem volt.
 A bejegyzés azonban sokkal inkább más miatt van.
Amolyan örömhír a 900-asoknak, mely szerint lehet kapni fincsi alkatrészeket, mégha nem is tartják őket polcon sehol akkor is. Sikerült ugyanis tömítés garnitúrát vásárolnom, ami nagyon ráfért már a karburátoromra, mivel az utóbbi egy hónapban gyakran került leszedésre a karbi, némi átfúvókázás miatt. Ugyanis sejthető volt, hogy van még tartalék ebben a motorban, ami az erőt illeti. És valóban! Sikerült olyan kellemesen összehozni mostanra, hogy gyönyörű szépen húz 6500-7000-ig szinte egyenletesen, nem torpan a második torok nyitása során sem. Cserébe persze volt olyan időszek ezalatt az egy hónap alatt, hogy ment mint "állat", de 11,8-ra jött ki a
fogyasztása. Ettől nem voltam túl boldog, így kísérleteztünk tovább. :)
 Szóval a lényeg, hogy ha tudod a karbi azonosítóját, akkor rendelhető hozzá tömítés garnitúra akkor is, ha az nem egy felkapott Solex, Dellorto, vagy esetleg Weber.
Az enyém az egy Weber 32 DATR 10/100-as finomság. ;)
A másik nagy örömöm, az egy mechanikus AC-pumpa, a gyárija ugyanis megejtette azt a tréfát, hogy 1983-tól mostanra annyira elkopott a bilentyűje, hogy nemes egyszerűséggel leszakadt az egyik füle amire csak véletlenül jöttem rá, amikor is ki akartam cserélni alatta a tömítést, mert épp ráértem... Így az nem is került már vissza, csak egy elektromos testvére, ami sajna úgylátszik valami miatt nem tudja kiszolgálni ezt a duplatorkú Webert, ugyanis 6000-es fordulatnál el-eljátszotta, hogy leürült. :( De szerencsémre sikerült olyan AC-t rendelni, ami el is fér némi ügyeskedéssel. Tudni illik a motortartó zártszelvény minden AC-nak útban van, ami nem gyári. Az összes többi, vagy jobban dől, vagy rossz irányban vannak a csatlakozásai.
 Amit azonban vásároltam, egy nagyon jó konstrukció abból a szempontból, hogy nem sajtolt, hanem csavaros, ráadásul nem csak a membrán miatt jó ez, mint a kispolski AC-nál, (mert ugye az is tetszőlegesen elforgatható a csavar furatok körül ha szükséges) hanem a tetejét ezenfelül külön lehet tetszőleges irányba fordítani. Ilyet kerestem szinte mindenhol már az elején is, de akkor nem találtunk sehol, most is csak annak köszönhetem hogy egy boltos cimborának volt kedve nézelődni velem katalógust. Így sem a szívó ág, sem a nyomó ág nem áll a kipufogó csonk irányába, nem ütközik a motortartó zártszelvénybe, minden elfér frankón.
 De beszéljenek inkább a képek. ;)

2008.05.06. Kedd

És hát ugye úgy jó az élet, ha zajlik továbbra is...
 Mivel ma rossz idő ígérkezett ismét, jött némi jégeső, meg vihar, ezért kocsiba pattantam, és bevittem gyorsan a céghez az autót, nehogy elverje a jég. Ezt sikerült is megúsznom sikeresen, így egy teletankolás után elindultam a kisautóval hazafelé. Kb 5-600 méterre lehettem már a házunktól, amikor a kereszteződésben tilos jelzésnél a szabad jelzésre várakoztunk. Két autó előttem, meg kettőtől több mögöttem.
És jött a sárga jelzés, amikor is kinyomott kuplungnál kapcsoltam egy 1-es fokozatot, majd vártam tovább kinyomott kuplunggal, hogy elinduljanak az előttem állók, amikor is hirtelen előrébb kerültem 4,5-5 métert, aminek hirtelen nem is értettem az okát.   Az első feltételezésem az volt, hogy biztosan elszakad a kuplung bowden és ezért lőtt ki az autó hamarabb mint kellett volna, de hamar leesett, hogy nem erről lehet szó, mivel az autó továbbra is 1-es fokozatban volt, a kuplung továbbra is ki volt nyomva, az autó pedig ismét állt.  Tükörbe pillantva láttam, hogy a mögöttem (előtte még szintén nyugodtan várakozó) álló Suzuki Ignises lelkesen keresi a fokozatokat az autóban ülve... Ekkor esett le, hogy ő tolt meg hátulról sajnos. :(   Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a csattanás pillanatában indult el az előttem álló, így nem hajintott bele a mögöttem "tolakodó".
 Ezek után kb 2 másodperc alatt:
Én: Lila köd le - biztonsái öv ki - ajtón én ki - Suzukiig gyorsan el - közben autóm fara meglát - lila köd még lejjebb
Suzi: Ajtó zár le - ablak húz fel - résen gyorsan mondogat: "elnézést, elismeri, bocsánat!" -
...
 Sajnos egyikünknél sem volt baleseti kárbejelentő lap, így jobb ötlet hiányában hívtam a rendőrséget és jeleztem a balesetet, valamint a fennálló problémánkat a diszpécsernek mely szerint nincs ilyen kár bejelentőnk, valamint hogy az okozó a kárt elismeri.  A diszpécser nagyon készséges volt és korrekt, így megígérte hogy küld ki a kiérkező kollégáival kárbejelentőt. Ezek után kb 25-30 percet várakoztunk az út szélén, ahol csak Arnold Swarzenegggggger nem jelent meg ez idő alatt az ismerősök közül... Na mindegy. Kiérkező rendőr páros amolyan érdekes fajta volt. Az első köszönés nélkül azzal kezdett, hogy: "emiat hívtak ki minket????"
Itt hamar megértettem vele, hogy talán két sajtburger között belefér az idejébe, hogy ellása a feladatát, nekünk meg mint tisztességes adófizető állampolgároknak jogunk van a rendőri intézkedés kéréséhez.  Erre fél percre jött a nem túl kedves, ámde gondolom cseppet sem kötekedő kérdése, mely szerint: "nem volt még feljelentve a lökhárító miatt???"   Itt nekem lila köd ismét le... majd elmagyaráztam a tisztelt közegnek, hogy valószínűleg valóban nem jöttek volna belém most hátulról ha gyári fekete műanyag lökhárító lett volna az autón... majd kértem, hogy foglalkozzon a konkrét dolgával, a mérgetéssel, fényképezéssel, jegyzőkönyvvel, stb, és haladjunk, mert nem érek rá tökölni.
A kollégája ehhez képest maximálisan korrekt volt, és megértő, valamint normális is, akivel a jegyzőkönyvet elkészítettük. Amit eleinte nem értettem az az volt, hogy az okozó miért ül autóba, és miért hajt el, amiközben még az intézkedés folyik, kárbejelentőm pedig továbbra sincs kitöltve még. A normálisabb rendőr közölte, hogy nem is lesz, mert ha ők kijönnek, akkor hivatalból indítanak eljárást mindkettőnk ellen, majd az ügy valamiféle előadóhoz kerül, majd megállapítják a tényt, lezárják az ügyet, s kb 1,5-2 hónap múlva lesz határozat a kezemben, amivel majd mehetek a biztosítóhoz... (Még jó, hogy többek között ezt szerettem volna elkerülni a biztosítónál, hogy 2 hónapig bizonygassam az autó nem hétköznapi voltát..., valamint azt hogy az okozó később ne tagadja le baleset okozását, mivel neki jelentős sérülése nem lett.)
Ekkor egy kicsit elszontyolodtam, de a rendőr megvígasztalt, annyiból valóban jól jártam, hogy így nem tudja letagadni a baleset okozást, csak sajnos időben jelentősen elhúzódik a dolog. :(  Mivel ekkor már visszavonni nem lehetett a dolgokat, így hagytuk, hogy menjen minden tovább, úgyse tudunk mit csinálni. :(
 Hazaérve hívtam a biztosítót, ahol megtudtam, hogy szívességi kárfelmérést kérhetek potom 10.000.-Ft-ért, intézhetem az autó helyre állítását saját zsebből, pénzt leghamarabb majd csak akkor látok, amikor megjön a határozat a rendőrségről, amivel 8 nap múlva vissza kell mennem a rendőrségre, hogy rápcseétlejenek mely szerint a határozat jogerős, és ezzel a papírkával jelentkezhetek a biztosítónál majd akkor, hogy kezdődjön a biztosítási kárrendezés procedúrája... :( Tehát alaphangon is 2-4 hónap az, mire a végére érünk mind ennek. :(:(:(:(:(:(:(

 Az autó sérülés első pillantásra nem vészes, csak a helyre állítási munkálat az, ami súlyos. A hátfal teljesen KO, mivel nem csak tört, hajlott, szakadt is. Motortér ajtó KO, nem csak tört, hajlott, a hegseztési varratok, tömítések elváltak, deformálódtak. Ami viszont sokkal rosszabb, hogy az autó fara megrokkant, mivel a jobb hátsó sárvédőnél sajnos kitüremkedés keletkezett a baleset következtében. Sajnos éles törés lett rajta kívül velül, valamint torlódott a küszöb is. :(:(:(
 Nem tom mi lesz, de unom már, hogy kb fél évet van mindíg egyben az autó mióta elkészült. Valaki mindíg belém jön. :(

2008.04.30. Szerda

Aztatat modják, hogy úgy jó az élet, ha zajlik.
Hát nekem zajlik ám rendesen. :(
Első körben észrevettük, hogy a kuplung már nem egy százas, mert meg-meg csúszik váltások után, így csere érett vagy a szerkezet, vagy a tárcsa. De mivel ehhez ígyis, úgyis ki kell venni a motort, így azt
gondoltam, nem tökölök, cserélem komplett mindkettőt.
Szettben a gyári VALEO kuplung tárcsa-szerkezet-kinyomó csapágy a legnagyobb baráti kedvezménnyel került 20-22.000.- Ft-omba, cserébe megjött 2 órán belül, és át is vehettem rögtön. Miután kivettük a motort, kiderült a szerkezet leszerelése után, hogy jó ideje csúszhatott már, mert el van színeződve keményen a lendkerék, meg a szerkezet tapadó felülete is. Így a lendkereket elkellett vinnünk szabályoztatni, hogy ne nyírja szét az új szettet idő előtt.
 Nagyon pofás az új kuplung szerkezet, annyira megtetszett, hogy lehet veszek egyet itthonra is a  TV mellé, hogy gyönyörködhessek benne mindíg.... :) :) :) :) :)
 A próba kör elég jól sikerült, 2-ben még nyikkant, ahogyan KG mondaná, így ezek utn neki álltunk átfúvókázni a karburátor kettes torkát.  Ami szintén elég jól sikerült, mert 6000-ig szinte azonos nyomatékkal húz végig az autó kigyorsítás közben. Így most nagyon jól megy, szép a hangja, nem torpan meg, és nem is csúszik a kuplung sem.

2008.03.02. Vasárnap

 Volt ma egy kis Off-road feeling, természetesen polskival, mivel mással. Csak emiatt nem fogok mégegy autót venni. :D Ugyanis ki kellett venni egy tölgyfát, meg kiszáradt barackot, valamint egy kiszáradt körtefát. De természetesen ez a kert is egy hegyen van, épp úgy mint a másik, csak ez az erdő közepén, ahova többnyire csak nyáron sikerül kijutnia az embereknek kocsival, mivel gyakran fel van ázva a talaj, meg benövik a bokrok, fák(kk)! Most sem volt ez másként, de nem szivesen hagytam volna kint a kiskocsit ez erdő szélén, így gondoltam inkább bevállalom "brother". Eleinte még tök mókás volt a dolog, hogy a fenyők között is lehet menni keresztben, de amikor eljutottam kb félűtig, akkor sikerült rájönnöm, hogy innen vagy végig a célig, vagy tolathatok vissza nem is keveset, mert hogy megfordulni nem fogok tudni, legfeljebb csak akkor, ha a kocsinak a teteje is leér.... De szerencsére nem történt ez meg. Ellenben egyre izgalmasabbak lettek a dolgok, amikor a dombos-völgyes szakaszhoz értem, ahol a legszarabb helyeken van ternészetesen kanyar az úton. Így egy párszor választhattam, hogy vagy tolom neki, és talán akkor felmegy a dombon lendületből anélkül, hogy elakadna, vagy ott maradok, és majd nyáron kihozom a kocsit...  Természetesen azt választottam, hogy tolom neki, csak vagy 3-szor majdnem sikerült megakasztani a kocsi farát az "út"-szél fák törzseiben, így gépészkedni kellett keményen, hogy mikor merre csússzon a fara, ha már máshogy nem megy a dolog.
  Szerencsére beértem az uticélhoz, kivettük a fákat, majd szakadó eső közepette elindultunk sietve kifelé, nehogy mégjobban felázzon a talaj, mert akkor megint csak Game Over.
 A tegnapi napon meg kiugrottunk a bátyámmal a Bialko Öcsi bácsi emlékére szervezett versenyre, Vadnára. Az idő nem volt túl kegyes sem hozzánk sem a versenyhez, de így is voltak résztvevők szép számmal, mind versenyzők, mind nézők egyaránt.
Nézők persze akadtak a kiskocsi láttán is nem kevesen, talán némileg még többen is, mint a cimbora Subaru-jának. Természetesen dagadt a májam, meg kaptunk jó helyen parkolót is a bejárat előtt a kisautóra való tekintettel, mert 2-2 km-es szakaszon nem volt hely már sehol az út szélén.

2008.02.29. Péntek

Igazából nem történt semmi érdemleges, csak tegnap hazafelé jövet sikerült kifognom a lámpánál egy pukászkodó 4 ütemű Wartburgot, ami nem igazán bírt velünk. :D :D :D :D Végül 3-ikban 100-körül elvettem a gázt és elengedtem. :) A következő lámpához érve keményen dícsérte a technikát, s közben némi tanácstalanságot véltem felfedezni az arcán, hogy mi is történt az elmúlt pár percben... :D
 De a közút nem erre való, és szégelje össze magát mindenki, aki ehhez hasonló dolgokat művel... > ;)
 Legközelebb asszem a kamerát oldalra fordítom, hogy érződjön a különbség...
  ;)
A múltkori nagy szervíz óta szerencsére frankón mzsikál a gép, és ennek nagyon örülök, remélem így is marad.

2008.02.24. Vasárnap

No!

Röpke másfél hetes szívás után , talán úgy néz ki, hogy sikerült megoldani a problémát, ami nem kis fejtörést okozott, meg fejfájást is egyben.
Tudni illik ugyanis, hogy néha kicsikét megtréfált mostanság azzal, hogy ha nem volt kedve menni, akkor bizony sajna nem ment csak alapjáraton... :( Többnyire persze ezt a lehető legjobb helyzetekben volt képes produkálni. Például STOP táblától elindulva a kereszteződés kellős közepén, vagy előzés közben, vagy lámpától történő elinduláskor.... De teljesen random szerűen, mert ha nem volt rossz kedve, akkor szépen elforgott 6000-ig. A probléma kiderítése érdekében elsőkörben a karburátor került leszedésre, majd a gyertyák cserélődtek, majd a gyújtó kábelek, majd a kondenzátor, majd a mexakító, majd a rotor, majd az elosztó fedél, majd komplett gyújtás elosztó, majd ismét karburátor, majd benzin szűrő, majd lereléztük az elektromos ac-t, majd kicseréltük az elektromos ac-t hagyományos lökőrudas ac-ra, majd kicseréltük a benzin csöveket, majd levettük a tankot.... És ezek között mindíg random szerűen, de megjelentek a problémák. :(
Végül harmadszor is széthúztam a karbit atomjaira, amikor is kibújt szög a zsákból.
Többszöri WD-40-ezés hatására, amikor is már kellően úszott minden az olajtól, egyszer csak megjelent egy érdekes képződmény az úszóházban ami a két torkot összekötő csőből bújt elő. Hasonló volt egy gyöngyszemhez, kicsit gömbölyded volt, kicsit ovális, kicsi furattala, ami gondolom néha irányba állt a benzin áramlásával, néha pedig azzal merólegesen esetleg. Ezáltal gátolva a benzin áramlását.
Szóval miután ez eltávolításra került, egyenlőre nem jelentekezett a probléma a Tokaj-Miskolc szakaszon, pedig végig 110-120-at jöttünk, hogy előjön-e a probléma ismét.
Azért Tokaj-Miskolc, merthogy Attila barátomnál voltunk a hétvégén, és ott volt ez a nagyszervíz. Persze volt közben móka, kavagás, szívatás, szívás, iszás, eszés, valamint Attilának élmény vezetés, mert végre rátudtam venni ey próbakörre, valamint hogy ne váltson el 3000-es frdulaton, csak 5500-környékén. :D Jó volt látni az arcát közben, meg amikor kitört a fara a kanyarokban.... :) :) :) :) :)
Egszóval ismét egy jó hétvége áll mögöttünk némi szívással, szereléssel, de sok-sok mókával egybekötve.
Attila mégegyszer köszönöm a hétévégi segítséget, meg Dokinak is, meg persze Balunak is.
;)

 A legjobb részt majd elfelejtettem leírni! Pénteken volt egy megint csak nem egyszerűnek mondható rendőri ellenőrzésben részünk. Róttuk nagyban a próba köröket, ebben a körben éppen a szomszédos településre igykeztünk Tamás barátunkhoz alkatrészekért az autósboltba. Amikor is a Tokaji körforgóból kifelé jövet már igencsak nem normális fordulaton szólt a motor másodikban, miközben haladtunk Rakamaz irányába fel a hídra. Haladtunk tempósan Tokajt elhagyva, ahol játszani támadt kedve egy Peugeotosnak, ugyanis mindíg rámhúzta a kormányt amikor előzni próbáltam volna, így csak toltam magam előtt, mert nem tudtam elmenni jobbról sem. De az is lehet hogy ez volt a szerencsénk, ugyanis a szembejövő oldalon lent állt az út szélén egy rendőrautó bekapcsolt villogókkal. Majd mikor elhaladt mellette a sorunk, hirtelen fényjelzés lekapcsol, majd index, és megfordulva elindult utánunk. Akkor már éreztem, hogy ez erősen nem véletlen lesz, majd párszáz méter után kaptam egy ködlámpa villantást. (nem, nem kezdtem el jobban tolni, éreztem, hogy ez nem olyan villantás volt.... :D ) De nem sokkal ezután jött a kék-kék piros-piros lámpa is, így félre álltunk. Erősen vizslatták az autót, miközben kérték a papírokat, majd előkerült a "gyári motor van benne" kérdés, amire jött, az "igen gyári..." szokásos válasz. Majd folytattam hogy csak nem a sajátja... de közben a másik kolléga már vágta, hogy látta a bejegyzést mely szerint 900-as a motor benne. Majd jött a felkérés, hogy legyek kedves húzzam már fel az első ablakot... ( na ekkor éreztem, hogy innen nem megyünk el már időben...) De csak összehasonlította a hátsókkal, majd megköszönte, és további jó utat kívánt.
Maximálisan korrektek voltak, az éven ez volt az első korrekt intézkedés amiben részem volt, és nem kimondottan a szívatásról szólt.
 Később Atával összeraktuk, hogy valószínűleg átszólhattak Tokajból, hogy megy egy "birka" Rakamaz felé, szedjétek már ki, mert itt próbálgatja a kocsit.... Más magyarázatot nem nagyon láttunk erre az egészre. Na nem gond, volt egy ilyenünk is... ;)

2008.02.16. Szombat

Kisautóval továbbra is minden rendben szerencsére, bár fét nappal ezelőtt valami átmeneti dugulás kicsikét megviccelt munkába menet, ugyanis a városközponttól nem volt hajlandó, csak alapjáraton üzemelni. Így kénytelen voltam agyon csúsztatott kuplunggal felpakolni 4-ikig, majd alapjáraton bedöcögni kőkemény 15-20 km/h-ás sebességgel. Közben persze összefutottam mókás rendőrbácsikkal is, akik nálunk szokták melóhelyen csillapítani az étvágyukat. Amikor mellém értek a kőkemény szintén kb 20 km/h-ás járőr tempójukkal valamint Skodájukkal, átszóltak, hogy akkor mehet-e egy verseny.... :D :D :D :D   De persze ők is hamar vágták, hogy
gond van, és felajánlottak egy vontatást a telepig ha van kötelem. Ezt inkább kihagytam, mert megint ezen csamcsogott volna a város két hétig, persze némileg kiszínezve, mely szerint mondjuk: "magam előtt toltam a rendőröket...." Szóval volt már ilyen sztori, mert hát mikor is látják legtöbben az embert, ha nem rendőri intézkedés közben. :)
 Másnap reggelre azonban elmúlt ez a malőr teljesen, sőt már éjszaka is megtudtam kicsit űzni a vasat, és nem dadogott le 6000-res fordulaton
sem. :)
 Közben felköszöntött kis családom is a hétvégi tali miatt volt némi csúszás, nálunk ezt sem egyszerű összehozni, de kaptam tőlük egy fincsi kis ajándékot, amivel sokat barátkoztam ezelőtt 1,5-2 hónappal. Szóval olyannal sikerült meglepniük, aminek valóban örültem. Egy autós-szerelős készlettel, tele praktikus dolgokkal. No nem mintha a Ms. Pigletnek nem örültem volna, amit a Mátrában kaptam az "eszement haweroktól"... :) :) :) :)
 Köszike mégegyszer. ;)

2008.02.12. Kedd

Nos!
 A hétvégén mi is voltunk a Mátrában, ott ahol a többiek is, Mátraszentimrén a Darázshegyi Vendégházban. Nagyon jó kis társaság verődött össze erre a hétvégére is, és a hangulattal sem volt semmi probléma. Voltak kisebb gondok, amik némileg mulasztásból fakadtak, de igyekeztünk mindent megoldani a leghamarabb.
Minden esetre én is köszönöm Robiéknak a hétvégét, a szervezést..... Ja az én vagyok. :D :D :D :D :D :D
 Szóval, én sokkal inkább azt köszönöm meg mindenkinek, hogy eljött erre a 2008-as Téli Találkozóra a Mátrába, reméljük mindenki jól érezte magát. Mint láttátok sikerült jó időt is intézni a hétvégére, az időjós hölgy pedig már csak hab volt a tortán. ;)
 A kisautó nagyon viselkedett a hétvége alatt, nem volt vele probléma, sőt, büszke vagyok rá nagyon, mert az összes "agybeteg" úgy nyilatkozott, hogy most baszott jól megy a kisgép, és fülig érő szájjal másztak ki a kormány mögül. :) Megautóztattam Geo-t, és "Geo-nét" is, utóbbi remélem nem félt minden helyen, mert nem az volt a célom. És remélem fűződik a hegyi kanyarokhoz némi élménye is a rövidke kis autózás után mindekttőjüknek.
 Képeket töltök fel egy párat, szerettem volna videót is, csak Gyulus elfelejtette elhozni magával, vagy átadni nekem hétfő folyamán, amikor is itt jártak a szélvédőkért. :( Remélem azért valamikor eljutnak majd hozzám.
 Röviden ennyi jutott most eszembe, de nem is hiszem hogy sokkal többet tudnék most írni az egész hétvégéről, mivel lassan már mindenki leírt mindent.
Úgyhogy megyek inkább, és megnézem mi ujság a gépműhelyben....

2008.02.03. Vasárnap

 A kis autó megtette az 1200-ik km-ét is zökkenő mentesen SIMÁN.
Szóval, szó szerint SIMÁN
 Szerencsére nincsen vele semmi gond, nagyon szépen jár, nagyon jól húz 3000-res fordulatig továbbra is, afölé egyszer kergettem, akkor is csak azért, mert előzni kellett a buszt.
 Hétvégén megtörtént az 1000 km-es olajcsere is, ahogyan az elő van írva.
Most 10w-40-es Castrol Magnatec került bele, valamint új olajszűrő is.
A motor azóta sem FORRÓ.   :D :D :D :D
A további járatás miatt kerekedtünk ma fel, és vettük nyakunkba a km-eket. Újabb 70 km/h-ás tempóval megtett 200-250 km van mögöttünk, így van rá esély, hogy a Mátra Téli Tali-ig bele menjen a motorba a 2000 km bejáratós táv, és tempó.
Megtett utunk alatt, megint eljutottunk arra a megállapításra, hogy kishazánk is tele van csodaszép helyekkel, nem kell feltétlenül átlépnünk az országhatárt.

2008.01.29. Kedd

Voltunk ma szélvédőt vásárolni a kis kocsival. Mivel úgy is járatni kell a motort, így kapóra jött egy kis turné, első szélvédő ügyben. Lebeszéltük a dolgokat telefonon, hogy 1 db szélvédőt szeretnék vásárolni, majd útnak indultunk. Közben láttunk érdekességeket, szarvastot, özikétet, fácántot, meg majdnem elbasztam egy kóbor kutyát, de szerencsére nem, mert megijedt a csikorgó gumiktól, és megállt az út szélén pár cm-re a kocsi orrától.... vazze... kemény volt....
 Szóval tök szép, meg tök jó volt minden, meg azt hittem, hogy mindenki happy, oszt közben meg mégsem, mert amikor megérkeztem a kész árú raktárba, akkor kiderült, az üveg ami nekem kell, az leghátul van, és egyben legfelül is, és ahonnan meglehetne közelíteni a sorok között, ott tele van pakolva megintcsak az egész..... Más szóval nem volt természetes a mosolyuk, miközben rám néztek a melósok.  De utána jól elbeszélgettünk, meg hívtam a spanokat, hogy kinek kell esetleg szélvédő még akciósan, hamár úgy is ki kell pakolniuk a csarnok felét, akkor elviszek annyit, amennyit csak tudunk, meg amennyi pénz van nálunk, mert nem így indultunk. Így a kezdeti 1 db szélvédőből hirtelen lett 6 db szélvédő. És mókás volt úgy bepakolni a hátsó ülésre őket, hogy bent volt a két kagyló ülés is. A melósok drukkoltak ezerrel, meg közben magyarázták, hogy miért is nem is fog is az beférni oda is....
 De persze Robi bácsi megnyugtatta őket, hogy szállítottam már cifrább dolgokat is kispolszkival, főleg a Lengyel turnék során... :)    Szóval befért, a melósok fele velem örült, a másik fele meg lehet hogy csak azért nem, mert esetleg fogadásokat kötöttek??? ;)
 Ezek után elindultunk hazafelé. A kis autó nagyon jól viselkedett, nem volt rá panasz, kényelmesen haladtunk ahogyan elő van írva. Nem ment a fordulat 3000 fölé, volt hogy a mögöttünk haladóknak ez nem tetszett, de lefosom....  Meg hát minek menjek én gyorsabban, amikor möggötem is lassan jönnek???????
 Így hazafelé tovább haladva, egy kis kitérővel, így a hét elején beugrottunk a Hét végére....   Nem volt semmi extra a Hét végén, sőt, kimondottan pangás volt.....
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

2008.01.27. Vasárnap

Tegnap eljött a nagy nap végre!
A sors iróniája is lehet egyben, hogy a motor 01.26-ra állt össze teljesen, és került be a heléyre. Az eredeti terv úgy szólt, hogy 1/2 3-ra el is felejtjük már az egész motor szerelősdit, és tudok menni a 0 km-es motorral a 126-os napra. Sajnos nem így alakult, ráadásul nagyon nem. :(:(:(:(:( Mivel nem szívtunk még eleget a motorösszeszereléssel, ezért magával a motorberakással is legóztunk egy keveset, nehogy túl egyszerű legyen az élet, utána a karbival, majd a vízzel, majd az olaj hőfokkal, és az olajnyomással.
Mindezeket félretéve amúgy meglepően kellemes csalódás ért, amikor meghallottam az első indítás utána a motor hangját. Eszméletlenül tetszik, hallani hogy van benne erő, kompresszió, tartalék, meg sok nyers alkatrész, aminek még kopnia kell vagy 2000 km-en. Meglepően furcsa az is, hogy miután elveszem a gyújtást a motor azonnal megáll, mint egy verseny gépben, és nincsenek rázkódások a kaszniban. Hihetetlen!
Nagyon örülök neki, hogy eljutottunk végre erre a pontra, és eszméletlen büszke is vagyok rá, hogy összetudtuk hozni a 0-ról az egészet. Most igyekszem majd kímélően járni vele, nem padlózni, nem forgatni 3000-es fordulat fölé. (Nehéz lesz már érzem, de igyekszem megbírkózni a feladattal. :) ) Megint csak a sors fintora, hogy hazafelé haladva megint összefutottam a Hondás sráccal, akivel ezelőtt 2-3 héttel is nyálkás időben, aszfalton, lámpától-lámpáig, beteg motorral versenyeztünk és lenyomtam. Amikor mellém állt, letekert ablak mellett (tiszta vörös lett a fülem mire hazaértam a város másik végéből, de hallanai akartam a motor hangját végig!!!) átszóltam, hogy egy ideig sajna hanyagolni fogom a gyorsulgatást, mivel 0 km-es a motor és kímélni akarom. Intett, és elindultunk. Vagy elhitte, vagy kifogásként fogta fel, minden esetre nem rúgta neki tovább csak szépen ahaldtunk egymás mellett....
De én inkább lemaradtam, mert a Hondának a hangaj nem tetszett, a sajátomat akartam hallgatni. :D :D :D :D :D
Közben kaptam Gergőtől is segítséget, mivel összeszereléskor kicsit meglepődve tapasztaltuk, hogy 6 Bar-os olajnyomásunk van. miután kipróbáltunk 3 olajgombát, meg 3 műszert, köztük egy mechanikusat is, akkor valamelyest megnyugodtunk, csak érteni nem értjük továbbra sem, hogy mitől 6 Bar a gyári 2-4 Bar helyett.
Na mindegy, reméljük a vantól nem kell félni annyira, mint a nincstől. ;)
3 db óra meg csak nem hazudik vélhetőleg ráadásul ugyanazt... ?

[flash=http://www.youtube.com/v/BPKNPHN7l_w&rel=1]

2008.01.25. Péntek

Na megint haladtunk valamicskét, ami talán megér egy bejegyzést.
Szóval szépen lassan csak összeáll a gép remélhetőleg.
Voltam bontózni, mert sajna a karbim elég kehes, a 40-es Dellorto talpból meg nem tudom mikor sikerül csinálni valamit, így azzal most egyenlőre inkább nem tervezek motorindítást.
Némiképp szerencsém volt a bontóban, mert találtam egy Fiat motor, amin egy kéttorkú Weber 32 DATR 10/100-as volt, így frnakón felmegy az én blokkomra is. De vélhetőleg a fúvókázással lesznek majd játékok hosszú ideig a motorindítást követően. Minden esetre az induló ára 8 ropi volt a karbinak, de nem hagyhattam hogy csalódjanak bennem au ismerősök, így mellé csaptam egy  vákum nélküli gyújtáselosztót, meg a  légszűr házat, és az egészet elhoztam 5,5 ropiban. :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D    Tudom, ginyaság, de hát mindenki pénzből él, mindenki a sajátjából, tehát mások se éljenek az enyémből. :)
A motorra felkerült a karter a tömítésekkel , valamint a közdarab, a lendkerék, és a kuplung. Kicsit meg is lepődtem, mert most nem kellett szívni a központosítással, amit nem igazán értek. Felraktuk a motorra és egyenes volt a nyelestengely, amikor ráemeltük a váltót. Azért a biztonság kedvéért tettem bele illesztőcsapokat.
Ja meg kapott egy kis színt a karter, meg a szelepdekli, mert untam már ezt a rozsdafeelinget, amilyen előtte volt. Így legalább nem fog tovább korrodálni remélhetőleg.  Közben felújítottuk a generátort, és az önindítót is, hogy azzal se legyenek problémák.
És szétborítottuk a frissen bontózott karbicseket, a dupla torkuvicsku Weberevicskut. :D
 Közben szoktattam a motort, a rendellenes állásához, ha mégis sikerülne ne adj isten tetőre baszni a szekeret...... :D :D :D :D :D :D :D

2008.01.21. Hétfő

 Voltam ma a gépműhelyben megnézni, hogy halad a 800-as.....


 Ja nem! Nekem 903-asom van. :D :D :D :D Bocsi, összekevertem. :D :D :D :D :D :D

 Szóval a mai nap nem telt tétlenül, felütésre kerültek a délután folyamán az új dugattyúk a hajtókarokra, az újy dugattyú-csapszegekkel. De ehhez előtte megkellett melegíteni a hajtókarokat, mivel zsugorkötéssel vannak benne a csapszegek. Ha valakit esetleg érdekel 4 percig kellett a gázrózsán fektetni a hajtókarokat, ha ettől kevesebb ideig volt rajta, akkor sajna hamarabb ráhült a hajtókar. Még jó hogy előtte kikísérleteztük a másik garnitúra hajtókarokon. :)
 Ezek után helyére kerültek a hajtókarok a dugattyúkkal, rajtuk az új Goetze gyűrűsorral, valamint a hajtókar csapágyakkal, mindent vastagon beolajozva. Ezek után a motor megtette az első 10 fordulatát minden gond nélkül. :)
 Majd bekerült a vezérmű tengely is a helyére miután bekerültek a szeleprúd emelő csészék is. Egyre jobban tetszik ez a motorösszerakósdi, remélem jól fog majd muzsikálni is, ha a helyén lesz.
 Ezek végeztével felraktuk az új, feszítős vezérműlánc szettet is, valamint az első deklit. Már most kíváncsian várom a honapi napot, mert ha minden jól megy, akkor holnap felszerelésre kerül a vadi új olajpumpa, majd a karter, és elvileg mehetbe a motor a helyére, miután központosítottuk a közdarabbal, és a váltóval, mert a hengerfej felszerelésére csak a helyén kerül sor, mivel így egyszerűbb a motorberakás.

2008.01.20. Vasárnap

 Nos....
 Mivel csapágy helyzetben előrelépés az nincs, ezért elkezdtünk haladni azzal, amihez nem kell a vezérmű tengely, és csapágy közvetlenül.
 Többszöri alapos tisztogatás után helyére került a főtengely, a nyugvócsapágyak, valamint frankón lehúztuk a csészéket is az előírt 60-as nyomatékkal. Szerencsére jól sikerült a köszörülés, mivel ellehet forgatni ezután is a főtengelyt a helyén. :)
 Unalmunkban atomjaira széthúztuk a himbasort is, és alaposan kipucoltuk az egészet, többek között az olajjáratokat is. Ráfért..... Sajnos elég sok el volt tömődve közülük, gondolom 1983-óta nem nagyon volt ennyire széthúzva....
 Jól jött az is, hogy két motorom van, ugyanis a motorban, ami eddig bent volt,  csúnyán bevoltak szakadva a szeleprúd emelő csészék aljai, a vezérműtengely bökdöséseitől. Vélhetőleg az egyik valami silányabb anyagból készülhetett, mert a másikban is közel azonos mennyiségű kilóméter van, mégis tökéletesek.  Ezek a csészék is alapos tisztításon vettek részt, hogy kellőképpen tudjanak majd mozogni a fészkükben, miközben a csini vezérmű tengely bütykei bökdösik majd alulról finoman őket... :)
 Leütésre kerültek a dugattyúk is, és gondolkodóba ejtett a hajtókarok könnyítése is, hamár szét van borítva a motor atomjaira. Végül is a ésszel csinálja az ember, ezzel is csak nyerhetünk. Csak a hajtókar grammolással szerintem elfog menni még egy kis idő. :D    De szerintem ez nem gond, valamit, valamiért....
 Közben megcsodáltam újra a zsír új olajpumpát, amivel már remélem hogy nem lesznek olyan problémáim, mint az előzővel. A motorblokk olajfuratait is kellően átmostam Brigéciollal, Benzinnel, majd Nitrohígítóval, és ezek után átfújattam kompresszorral is. Ha ezek után is maradt valami benne, az vagy Uri geller, vagy az a másik ipse aki Claudia Shiffert "kezelgette" leszármazottja lehet amx. :D
 Érdekesség képpen, (asszem Hollóval beszéltem erről, meg KG-val, és Baz-zal) az olajpumpa aljában van egy furat 3 db körömmel, ami alatt egy alátét féleség helyezkedik el, ennek feszül neki a nyomás szabályzó szelep rugója normális esetben. A kiszerelt olajpumpában ez az alkatrész valami miatt nem volt benne, ezáltal kellően nagy nyomás hatására a rugó inkább kifordult félig a lyukon. Ebbl adódott az olajnyomás veszteség főként.
 A két hajtókar súlya között annyi a különbség pillanatnyilag, hogy az egyik 310g-os, a másik 450g-os. De asszem ez még nem elég..... Talán 250g-nál megállunk.
:D :D :D :D :D :D :D

2008.01.17. Csütörtök

 Na pillanatnyilag az van, hogy haladás az nincs.....
Egy szájbatekert csapágy kibaszta a STOP táblát, és moccani nem tudunk egyenlőre motorösszerakás ügyben.  Nem vagyok túl vidám, a mosolyom egyáltalán nem természetes, de a hajam még mindíg tart....
 Szóval az van, hogy ugye mindent megszereztem ahhoz, hogy full 0 km-es motort tudjak összerakni, egyedül a vezérműtengely csapágyaira nem gondoltam, mivel amikor azokat cserélni kell jóesetben az ember már a motort is elhajintja.... Igazából nem vészes az sem, amit kivettünk belőle, de ha mindent újra cserélek, akor nem bánnám, ha nem itt szökne el az olajnyomás a bemaródások miatt. :(
 De sajna senki nem tart ilyet már, és rendelni sem tudnak sehonnan állításuk szerint, ez egy kicsit elszomorít... (olyannyira, hogy lehet beadom az átalakítási kérelmet a 650-essé történő visszalakítás miatt.)
 Próbálkoztam már szinte az összes forgalmazónál, autósboltnál magyarországon, de gondolom azt az egyet nem sikerült még megtalálnom, ahol ott rohad a polcon az alkatrészem már vagy 10-15 éve mondjuk egy svájci sapka alatt.... :( Fasz ki van.....
Ez most megint olyan szopóka-nyalóka eset, meg amolyan kidobunk vagy 120-140.000.-ret, meg egy blokkot az ablakon, mivel ezzel a csapággyal nem szeretném összerakni. Gépműhelyben sem tudnak tanácsot adni, mivel nincsen javítóméretük sem, így nem tudják mire felfúrni, ráadásul vonalba kellene fúrniuk ehhez.
 Ha valaki olyn is olvassa ezt a bejegyzést, akinek esetleg vannak ötletei, tapasztalatai  ilyen téren, vagy esetleg van olyan helyen kapcsolata, ami számomra segítséget nyújthat, akkor legyen szíves jelentkezni. Az adatok a motorról, és a csapágyról.
Motorkód:   100gl3000
Évjárat:       1983.
Típus:          Fiat Panda 45 903cm3 (4 henger)

 Előre is köszönöm.

2008.01.13. Vasárnap

 Természetesen a tegnapi nap sem telt tétlenkedéssel. Csak ez az a fázisa a motor generálnak, motorépítésnek, ami nem igazán a haladásról szól. Ez pedig nem más, mint a motor mosás, és annak alkatrészeinek mosása, tisztogatása a lerakódott motorolajtól, olajsártól.
 Ez az a munkafolyamat, ami kissé kedvét tudja szegni az embernek egy ilyen alkalommal, mivel csak az idő telik iszonyatosan, valamint a használt oldószerek. Én tegnap kb harmadszor mostam már a blokkot a Brigéciolos áztatás, majd gőzborotvás motormosás után, de sajna még mindíg nem az igazi, még mindíg nem patyolat tiszta. Így legközelebb valószínűleg előkerül még némi Nitrohígító is, a tegnapi Benzin után. Amivel több eredményt értem el agysejt pusztításban, mint motormosásban szerintem, mivel nem tudtam néha, hogy valóban rigót látok, vagy pedig egy izomsorvadásos kigyúrt sast.... :D :D :D :D    Ilyenkor inkább kicsit abbahagytam a tisztogatást, és elmentem sétálni, ám nem túl messzire, hogy ebben a bódult állapotban könnyen visszataláljak.... :D :D :D :D :D :D
 Mosásra került a frissen köszörült főtengely, a motorblokk, a deklik, a himbasor, s a hengerfej.  A szelepeket újra becsiszoltuk, majd le is ellenőriztük, hogy milyen munkát végeztünk. Helyére raktuk a szelepeket, és a szeleprugók felhelyezése nélkül felöntöttük a robbanás teret benzinnel, majd vártunk, hogy valahol megjelenik-e esetleg a betöltött benzin akár a szívó- , akár a kipufogó szelep csatornájában. De szerencsére nem. Így vélhetőleg jó munkát végeztünk, sőt ha felkerülnek a szeleprugók, azok még jobban fogják a helyére feszíteni a szeleptányérokat a szelepfészekben. Szóval haladtunk mi megint, csak nem valami villám gyorsan. De ha már szét van döntve a motor atomjaira, akkor igyekszem minél jobban megtisztítani, hogy minél kevesebb lerakódott olaj oldódjon fel a motorban az összerakás után üzembehelyezve. Remélem sikerül.
 Meg azt is remélem, hogy a jövőhéten sikerül esetleg berakni az összefűzött blokkot a kisautóba, mert elvileg hétfőn reggelre minden megérkezik hozzá, ami most még esetleg nincs meg. Uána már végképp csak az időről fog szólni az egész, meg az időjárásról, és némiképp a kedvről. Mert ha nyűgös vagyok, olyankor inkább egy szöget sem veszek a kezembe, mivel csak elrontom... Ilyenkor inkább kivárok, és majd folytatom másnap.

2008.01.11. Péntek

 Nos. Ugye a korábbi bejegyzésből már kiderült, hogy baj van a szekérrel sajna. Pontosaban annak lelkével.
 Így, mivel már régen volt szétszedve ( alig 2 hónapja talán... ) ismét szétborítottuk, mert a 2-es, 3-as, 4-es hegerben megszünt létezni a kompresszió mint olyan. Pontosabban a 12-es kompresszióból nem maradt csak közel 9, ami a két hónap leforgása alatt elég durva dolognak számít, mivel 12-ról indult mind a négy henger.
Voltak találgatások, hogy mi miatt csökkenhetett le, de igazából egyiknek sem kellett volna bekövetkeznie ilyen időintervallumban.
 Miután lekerült a hengerfej, hamar napvilágot látott a tény, hogy a tömítés hibátlan, a hengerfej hibátlan, szelepek hibátlanok. Így ezeket a lehetőségeket hamar kizárva haladtunk tovább, és lekerült a karter. Még itt sem volt szembetűnő hibajelenségnek nyoma, pusztán az olajnak volt némi fura szaga.
 Elkezdtük lekötni a hajtókarokat is, valamint egyesével kifűzni a dugattyúkat a hüvelyből, és ekkor jöttek a meglepetések. A kompresszió gyűrűk két-három darabban voltak, igaz legalább a helyükön, és nem az olaj alján. ( Én már ilyen kis dolgoknak is örülök.. ) Szóval darabokban hevertek a Geotze gyűrűk potom 15 ropiért. (a mosolyom nem volt természetes, miközben a hajam még mindíg tartott...) De ekkor még mindíg bíztam abban, hogy egy újabb gyűrűzés megoldhatja a problémát, mindamellett, hogy nem értettük mi történhetett a blokkban, ami hazavágott 3 hengernyi gyűrűt.
 Később alaposabban nézegetve a dugattyúkat hamar észrevettük, hogy valami nem klappol, ugyanis a kompresszió gyűrűk helye, bemarása nem azonos méretű körbe. Így némi szemlélődés, és méregetés után észleltük a szomorú tényt, melyszerint a dugattyúk sajna megrogytak, deformálódtak. Másnéven elveszítették gyári alakjukat, méretüket.
 A dolgok miértje is kezdett derengeni, amikor tovább bontottuk a blokkot, és hiányosnak ítéltük meg az olajpumpát. Ugyanis kellően nagy nyomás hatására kellene nyitnia egy szelepnek, ami elengedné az olajat, hogy ne keletkezzen túlnyomás. Az olajpumpát nézegetve vettük észre, hogy nyomás hatására az ellenfeszítésre használt rugó a gyári helyéről kifelé kacsingat félig meddig, így nem feszít kellően elő a nyomás szabályzó szelepnek.  Ennek következtében fordulhatott elő, hogy vagy hamarabb nyitott, vagy folyton nyitva volt már kis nyomásnál is, és emiatt nem volt kellő olajnyomása, kenése a motornak, így megmelegedett.
Régebben panaszkodtam is az olanyomás nem megfelelő értékeire, de bíztunk benne, hogy múló állapotról van szó, vagy esetleg a mérőóráknál van a hiba. Sajnos nem.
 Így arra a köveketetésre jutottunk, hogy vélhetőleg azért nem ment  tönkre az első dugattyú, mert annak a tövében van baloldalon az olajpmpa, így a kis nyomás hatására ott még fröcskölhetett annyit, ami elég volt neki, valamint másik oldalon található szintén az első hengernél a vízpumpa, így az is kellően hűtötte.
 A tény, hogy a 4 dugattyúból 3 teljesen gatya, azt vonja maga után, hogy mind a négyet ellehet hajintani.
 Tovább bontottuk a motort, és érdekes alkatrészek kerültek elő. Mint pl hajtókar csapágy darabok, amik kiszakadtak a surlódó felületből a hő, és a kellő kenés hiánya miatt.   -    Így erősen valószínű, komolyabb vizsgálat nélkül is, hogy a főtengely is kapott egy kicsit a jóból.
 Arról nem is beszélve, hogy ha a dugattyúk megrogytak, akkor valószínűleg kicsit oda is basztak a hüvelynek itt-ott, ami megint nem túl egészséges dolog.
 Így nagyon hamar arra a következtetésre jutottunk, hogy ez a motor megy a C-vágányra, és előtérbe kerül a másik, amit hobb projektként akartam csinálgatni hogy majd nyáron belekerül, amikor jó idők lesznek.
A motort akkor fel is fúrattam, főtengelyt megköszörültettem, kicsit pofozgattak rajta. Rendeltünk hozzá való hajtókar, és nyugvó csapágyakat. Valamint a hüvely felfúrt méretéhez való új dugattyúkat, és rávaló gyűrűsort.
A mai nap megérkezett hozzá a gyári Marelli olajpumpa is, valamint a Glaser tömítéskészlet, és a vezérműlánc szett.  Így a blokk, pontosabban a hüvely felső vonalág minden megvan ami kell a motor összerakásához, egyedül a vezérmű tengely, valamint a vezértmű tengely siklócsapágyai nem érkeztek meg. Ezeket hétfőre ígérték. Hengerfejből pedig a most kivett motorét tesszük vissza, mivel az frissen lett síkolva, szelepek bemarózva, becsiszolva, szelepek cserélve, szelepszár szimeringeket cserélünk rajta a hőhatás miatt inkább elővigyázatosságból.
 Ha minden jól megy, van rá némi esély, hogy motor lesz belőle a jövőhéten, bár a tapasztalt szakik figyelmeztettek, hogy ne siessük el, ne kapkodjunk vele inkább. Igyekszem. Mármint igyekszem nem elkapkodni, de ha minden megvan hozzá, akkor végülis mehet összefele a dolog.
Ami egy kicsit macerás lesz megint, hogy összekell majd középpontozni ezzel a motorral is a váltót, meg a közdarabot, hogy egy vonalban legyenek. De csak megoldjuk valahogyan.

 A tegnapi napom azzal telt estefelé, hogy némi kismennyiségű Brigéciollal belocsolatm a beépítendő motorblokkot, és hosszas beszlgetés utá leverettem a benzinkúton, ezúton is köszi a kutas cimbiknek, hogy lehetőséget adtak. ;)
Majd szárazra áttöröltem, s hogy ne korrodáljon sehol, főleg ne a hüvelyekben , befújtam vastagon WD40-el, mert motorolaj nem volt kéznél hirtelen.
 A mai napom azzal telt, hogy pucoltam a motor alkatrészeket, a főtengelyt, annak a tartóit, a kartert, a szelepdeklit, egyszóval szépen lassan mindent, ami idővel beépítésre kerül majd ebbe a mociba.
 Na meg persze előkészítettük a motorszám helyét is... :D :D :D :D :D :D :D :D

 Folyt. köv.
Képeket majd tolok fel még holnap is, mvel a fotomasinkát sajna nem hoztam haza.

2008.01.08. Kedd

Sajnos úgy néz ki, hogy ismét szét kell borítani a motort, mert valami gubanc van a gépben. :(
Ezzel csak az a baj, hogy a csere motor még erősen csak félkész állapotban van, így azt még nem tudom berkani a gépbe sajnos, megint a benne lévőtt kell megoperálni.
Nem titok, hogy jó ideje küszködök némi problémákkal a motorral kapcsolatosan.
Eleinte az olajnyomás bolundult meg, később az olajhőfokkal is gondok voltak, hiába cseréltem olajat, meg szűrűt háromszora megtett 2000 km alatt, sajnos nem javult a dolog. Használni csak amiatt mertem, mert igazából a mért adatok melletti működése szinte eleve lehetetlen lett volna, akivel csak beszéltem, majdnem mind lehülyézett, hogy ilyen még pedig nincs.... Pedig van!
Az újbóli gond az autópályán merült fel, amikor 4-4500-ös fordulaton ki-kihagyott, majd rá-rágyújtott a motor menetközben a meglévő ütemekre, és nem igazán sikerült orvosolni a problémát.
Felbosszantottam magam, kicseréltem a kondit, a trafót, a gyertyákat, kábeleket, alaplapot, elosztófedelet, egy szóval komplett a gyújtást. Sajnos nem oldódott meg a gond, így ma elmentem megmérni a kompressziót a hengerekben.
Sajnos meglepő módon csak az első hengerben volt 12, a másik három csak 9 körül volt, amit nem igazán értettünk, mivel nem rég volt meggyűrűzve, be lett járatva, olaj lett cserélve, az elején nem is bántottam, stb. Arról nem is beszélve, hogy Geotze -gyűrű szett ment bele, hogy ne legyenek vele gondok. Sajnos valami még is csak lett. :(
Ha minden igaz talán holnap már okosabb leszek, mert délelőtt neki állunk szétbontani a motort, mivel így csak találgatni tudunk, hogy vagy összetötek a gyűrűk, vagy letapadtak amiatt mert mondjuk töltöttem bele adalékot. Azt hittem jót teszek a motornak ezzel, de lehet hogy ez tett be neki. :(:(:(:(:(
Minden esetre sajnálom a dolgot, meg azt is, hogy megint lehet szétborítani az egészet. :(:(:(:(:(
Ráadásul ilyeneket is csinál. :D :D :D :D :D :D


[flash=http://www.youtube.com/v/xjcK9TV2uvk&rel=1]


2008.01.04. Péntek

Szilveszteri kis házi buliból hazafelé jövet érdekes dolgokat kezdett el művelni a kisautó, aminek igazából nem sikerült rájönni az okára sem akkor, sem most teljes mértékben.
Autopályán haladva tartós 4-4500-ös fordulat mellett leginkább a "rajtprogramhoz" hasonló dolgokat kezdett el művelni a kiskocsi. Valamelyik henger folyton rágyujtott egy -egy nem tervezett ütemre, fázisra, aminek következtében sűrű durrogások, és némi lángcsóvák hagyták el a kipufogót, miközben előztük a Merci Sprintert. Nem igazán értettem a dolgot, így visszább vettem némileg a tempóból, majd jött a "pedal to the metal" feeling, ami némileg javulást eredményezett. Így némi kis dugulásnak tudtam be a dolgot.
Másnap itthon kiszedtem a gyertyákat azért, és nem volt sajnos túl biztató színe  szinte egyiknek sem. némi pucolás után visszaraktam őket jobb híján.
Ma ezen felbuzdulva, meg azon, hogy sajna a hiba jelenség nem szünt meg, elmentem és bevásároltam:
-4 db 4 pólusú Bosch gyertya
-rotor
-elosztó fedél
-kondenzátor
 Ezekbe ruháztam be első körbe, hátha szerencsével járok. Ki is cseréltem mindet, egyenlőre nem jelentkezett a probléma, de mivel kicsit fáradt voltam, így nem is kínozgattam sokáig ma a szekeret. Viszont azt észrevettem, hogy motorféknél erősen visszapofázik, meg 7000-nél ledadog. Ezekszerint valami még mindíg nem fasza, de ez már csak holnap derül ki, és remélem ki is derül, mert így nem annyira élvezhető az autózás. Sajna így kekeckedni sem merek nagyon a lámpáknál állva, mert ha kihagy a gyújtás, akkor sajna alaul maradok. :(  Remélem ez hamar elmúlik. :D :D :D :D :D :D :D

2007.12.29. Szombat

Váltó szerelés volt a mai napi projekt, Attila barátomnál Tokajban.
Igen jó hangulatban telt a szerelés a hideg ellenére is. Ata biztosította a garázst, a jó kedvet, meg a Becherovkát, én meg a hibás váltót.
Ugyanis a 2-es fokozat szinkronmentessége miatt (mivel csúnyán elkopott a vissza 2 miatt...) kicsit foghíjjassá váltak a fogaskerekek, és elég csúnya hangokat adott már menetközben a kisautó.
Útban Tokaj felé láttuk egy Peugeot 206-osnak az alját sajnos. Nem értem emberek miért mennek olyan bátran, amikor az egész autósor csak 40-el döcögött a 37-esen, mivel az szinte mindíg le van fagyva. :(
 Minden esetre a váltószerelés jól sikerült, hajnal kettőkor mentünk be a garázsból, kicsit illuminált állapotban, de nem passzióból kortyolgattunk, csupán csak amiatt, hogy ne fagyjunk meg. :) :) :) :) :)    Bekerült az eddigi váltóba egy új csoport kerék, meg egy jobb állapotú szinkron gyűrű, mert amiket Lenygelből hoztam, sajna nem találtam meg. :( Majd meg lesz, ha nem fogom keresni már. :( Ez mindíg így van.
 Fel is lett avatva az uj váltó, szerencsére gázadásra ugyanúgy viselkedik, mint eddig, kirakja a farát a kisautó így majdnem hoztunk magunkkal egy kukát is a próbakörről visszafelé. :D :D :D :D :D :D
 Jó móka volt ismét. Ezer köszönet Atának mégegyszer!!!!!

2007.12.28. Péntek

Ma volt a napja, hogy ideje volt kivizsgálni, mitől önállósodik néha a kiskocsi, miközben egyenes úton haladunk tempoval.
Így csápra tettük, megemeltük, és örömmel vettük észre, hogy mind a négy keréken húzni kellett a csapágyakon. Nem zúgtak, nem búgtak, csak lazultak, pontosabban bekoptak vélhetőleg.
Csere érett lett a segédirányító kar is, mert a gumi szilentek elfosták magukat. Ez a sok kicsi apró hiba meg összeadódva elég soknak bizonyult.
Miközben a kerékcsapágyakat húzgáltuk, akkor vettem észre, hogy van egy kis bibi a lemezfelnimmel. :)
Történetesen az, hogy vannak rajta nem kis repedések a kerékcsavarok körül, ráadásul minden repedés kettős repedés. Kérdeztem a szerelő cimborát, hogy ez vajon mitől lehet, mikor vigyázok rá, nem csaptam oda sehol, stb. Kikerekedett szemekkel mondta, hogy ő ilyet Ladánál látott már, de kispolskinál még soha az életben. Ugyanis a jelenség annak tudható be, hogy nem bírják a lemezfelnik sem az oldal irányú közlekedést, oldal irányú terhelést.
Így nem volt mit tenni, hívtam a gumis cimborát, hogy meg kellene oldani ezt a problémát, mert így nem szívesen mennék vele sokat, mire ő közölte, hogy ha valóban olyan, mint ahogyan elmondtam, akkor nem is nagyon kellene. Elmentünk hozzá, levette, kicseréltük egy másikra, és büszke vagyok nagyon, mert ő is megdícsért, hogy nagyon ügyes vagyok, mert kispolskinál még ő sem látott ilyet soha. :D :D :D :D :D :D :D :D :D De azért hozzátette, hogy van olyan is, amikor ezt menetközben már lehet hallani, hogy recseg a lemezfelni, s azután következik az, hogy kiszakad a felni közepe, és megelőzi az autót.....
Szerencsére ezt nem vártuk meg, és időben kicseréltük.
Tanultam a dologból, mely szerint a csapatás erősen kihat a felnik élettartamára, és ünnepélyesen megfogadtam, hogy gyakrabban fogom nézegetni a felniket a kocsin, de csapatni akkor is fogok! :D :D :D :D
 Sajos telefonnal készült a kép, de hamarosan lesz rendes felvétel is róla, mert a felnit eltettem emlékbe, csak most Atánál van Tokajban, mert a hétvégén váltó szervíz is volt, de erről egy másik bejegyzésben majd.... :)