Fék

Az egész úgy kezdődött, hogy jól összebeszéltünk Bazzal, hogy jól felmegyünk Pestre egy szerdai napon. Kicsit szerelünk, sokat bandázunk, csavargunk, stb.

Nos, végül úgy alakult, hogy nem mentünk.... :(

Egész pontosan úgy történt, ahogyan a legvacakabb, mert gyakorlatilag elindultunk és az autópályáról kellett visszafordulnunk. De persze minden rosszban van valami jó, mert gyakorlatilag nem volt nagy távolság amit megtettünk és még mindig jobb itt szembesülni a gondokkal, mint ~200km-re az otthontól azon agyalni, hogyan jut haza az autó, meg persze mi is. Mert a terv az volt, hogy kis családi kiruccanással egybekötve, összekötjük a kellemest a hasznossal.
A probléma egyszerű volt ami miatt félreállni kényszerültünk, hiszen előzés közben dobott egy hibakódott a francia gyönyörűség, majd lecsökkentette a teljesítményt és a sebességet, ami talán nem is baj. Ekkor kb 3km-re voltunk a Hejőkeresztúri pihenőtől, így higgadt, 100-as tempóval elmentünk az autóspihenőig, hogy ott majd félreállva kilvassam és töröljem a hibakódot. Ezzel a részével nem is volt semmi gond, hiszen a néha előforduló problémát adta be ezúttal is, amikor egy kicsit jobban letaposom a pedált... kiolvasva, törölve. Ezt követően mehettünk is volna tovább, de ha már megálltunk, gondoltam rágyújtok és kiszálltam...
Nos... füst már volt...  hátulról jott... a hátsó kerékből... :( 
Hamar levágtam, hogy vagy csapágyazási, vagy fékből fakadó probléma, de szerencsére hangja nem volt, és a teljesítményt sem ez fogta vissza. A felni forró volt, a tárcsa még inkább, és igen, valahogy ezeknek a fogása is más volt, mint a túl oldaliaknak....
Helyszínen szerszámok hiányában nem sokat tehettem, vártunk vagy 40 percet hogy visszahűljön, levettem a dísztárcsát és vártunk, majd hazaindultunk.
Családot kitettem otthon, majd indultam a telekre, hogy inkább ott kapjuk szét Lajos bácsival és ne az út szélén. Jelentem jó döntés volt...  És érdekes módon valami miatt ez idő alatt nem jelentkezett a probléma.
Hátsó kereket megbontva hamar szembesültünk a ténnyel, hogy a féknyereg az ami okozza a hibát, mert sajnos megszorult. Jobban szemúgyre véve a dolgokat, feltünt hogy a kézifék bowdenje nem áll vissza alaphelyzetbe. Azt is hamar észrevettük, hogy nem túl szerelés-kompatibilis a történet, mert egy kicsit minden útban van mindennek és el kell kötni még a "kurvákpicsájátis" ahhoz hogy a féknyereget ki lehessen fordítani...  mindegy is, megoldottuk.
Jött a fejtörés, hogy nyeregfelújításnak van-e értleme, vagy az új vásárlásának.
Nos, vannak árak ilyen téren, mit ne mondjak...
A második gondolat az volt, hogy akkor nyeregfelújítunk. Tartott ez kb addig, míg nem beszéltem Gyula barátommal, aki megvígasztalt, hogy nem akarok ezzel szívni 1-2-3 órát, majd 2 hónap múlva úgyis féknyerget venni, aminek a cseréje kb 10 perc...
Meggyőzött.
Csak persze nem volt az új nyeregből túlkínálat, s polcon sem, így várni kellett rá egy pár órát, hogy megérkezzen.
De szerencsére délután 4-re befutott a rendelés, érte mentünk és innen számítva valóban kb pár perc volt csupán a féknyereg csere, majd még vagy 10 perc a légtelenítés és összeállt a dolog.
Utólag belegondolva, télen egyszer volt egy kézifék "befagyásunk" amit nem nagyon tudtam mire vélni, mert előzőleg nem voltak ilyen gondok. Ráadásul az a fajta ember vagyok, aki azt vallja, hogy használd télen-nyáron és kisebb eséllyel fog berohadni a bowden. Szóval nem értettem. Ahogyan az is csak mostanra állt össze, hogy erről a kerékről már vagy 3szor hagytunk el dísztárcsát, függetlenül attól, hogy minden kerékcsrénél váltogatom az elsőket a hátsókkal, mégis a bal hátsó volt az, ami nem tartott velünk végig az úton... Csak feltételezem, hogy néha melegedhetett, és emiatt váltak szét útjaink a dísztárcsákkal, mert más magyarázatot nem látok rá.
Mindegy is, a lényeg, hogy időben sikerült észrevenni és orvosolni a felmerült problémát.
Köszi Lajos bácsi, Gyula, Marci!
Bocsi Baz és Sudi, nem így terveztem.

Kommentek

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!