Termosztátház csere

 Igazából csak mint érdekességet, gondoltam megosztom itt, ha már sok minden felkerült ide, mert előbb-utóbb ennek is hasznát veheti valaki. Az autó ezúttal nem saját, de családon belüli, mivel az édesanyámék Suzuki Wagon R+ -jükről van szó.
A hiba jelenség elég egyszerű, ugyanis valahol elkezdte folyatni az autó a hűtövízet. Azért írom, hogy valahol, mert jó ideig nem volt egyértelmű, hogy valójában honnan is, ráadásul értelemszerűen csak üzemmeleg állapotban jött elő ez a jelenség.
A szivárgás a motor és tűzfal közötti részen volt tapasztalható, és ebben a tartományban hagyott nyomott is a kocsi alatt, így itt kezdtük a kutakodást. Szavunk sem lehet mert relatíve hamar sikerült megtalálni, hogy valahonnan a szívósor alól vizesedik a motorblokk, ettől nem voltam túl boldog sem, mert nem sok reményem volt ahhoz, hogy a szívósor eltávolítása egyszerű feladat lesz egy 14 éves autónál.
 Nézegettem a motor szerkezeti rajzait, amik ugye teljes mértékben megegyeznek az Ignis-ével esetünkben, hiszen mindkét motor 1.3-as, 16 szelepes VVT motor.  Ezért is írom ezt a  kis bejegyzést, mert van pár tagtársunknak ilyen motorja az autójában.
 Igaz a neten található hibafeltáró cikkek 90%-a azzal kezd, hogy a beavatkozást bízzuk szakszervízre, de mint tudjátok, mi nem olyanok vagyunk. :)
Nem kell megijedni a probléma konkrét megtalálásától, feltárásától, és annak elhárításától sem. ;)

 Biztos ami biztos alapon lerendeltünk egy szívósor tömítést, egy termosztát házat, mert termosztát gyakorlatilag kapható polcról is, ahogyan gumi vízcső is. A termosztát ház ára kicsit meglepő volt számomra a maga 25.000.- Ft-jával, de nem nagyon volt mit tenni, max vehettünk volna bele használtat, ami kb hasonló idős és állapotú a jelenlegivel, így értelme nem sok lett volna.

 Kezdésnek célszerű leengedni a hűtőfolyadékot a rendszerből, mert úgy is távozni fog a szerelés közben a jelentős része.
Majd el kell távolítani a levegőszűrő házat kompletten.
Le kell bontani a motor felső borítását, az alatta található gyertya és trafó csatlakozásokat oldani kell, valamint az injektor sor csavaros rögzítését (2db M6-os csavar fogja le a sort és tartja fixen).
Oldani kell az injektor sor benzincső csatlakozását is, valamint az összes elektormos csatlakozást is célszerű egyúttal (a hőmérsékleti jeladót, az injektorokat, a fojtószelepet s annak csőcsatlakozóit, a kartergáz csövet, a vaakum csövet, a gázbowdent)
Ezt követően a komplett vezetékelés kifordítható a motor (szemből nézve) bal oldalára, ahol semminek sincs útban így a köteget nem kell megbontani. Az üzemanyag csövet pedig ami az injektorokhoz megy, ki lehet fordítani jobbra így az sem lesz útban semminek sem a továbbiakban. Azt hogy az ijektor sort melyiken hagyod rajta, az rád van bízva, esetünkben az elektromos csatlakozók bolhakötései miatt mi balra fordítottuk ki, de ez nem oszt nem szoroz. Ha kint van, mehet tovább a móka.
A fojtószelep komplett eltávolítása következik ezután, amit 4db M8-as 12-es kulcsnyílással ellátott csavar tart a helyén
A szívósor eltávolítása a következő feladat amit  5db csavar tart a hengerfejen amiből a 2db felső sorban található tőcsavar, míg az alsó sorban lévőek csavarok s mind 12-es kulcsnyílású M8-as. Szerencsére mind az 5db csavar felülről szerelhető és eltávolítható, majd a szívósor könnyen levehető.
Ezek után már körvonalazódni fog hamar, hogy a gumicső ment-e szét, vagy a termosztát ház, mert ekkor már az egész elénk tárul. Rögzítve ezek is a blokk oldalára vannak a tűzfal felől 2db M6-os csavarral, amiket eltávolítva már csak a gumicsövek csatlakozásait kell oldani, továbbá a termosztátház 3db M6-os csavarját s komletten kivehető a kívánt részegység.
Érdemes tudni hogy a vízpumpa, valamint a termosztát gyakorlatilag egy rövid fémcsővel csatlakozik egymásba amiken 1-1 O-gyűrű van csupán tömítés gyanánt, így némi mozgatással ezek széthúzhatóak a 14 év ellenére is.
A hibás rész (esetünkben a termosztátház csöve lyukadt ki a hegesztésnél, amit az új alkatrésznél már megtudtak oldani hajtással is...) könnyedén cserélhető, majd az összeszerelés mehet a fordított sorrendben visszafelé.
Érdemes szemrevételezni az injektorok gumitömítéseit a beszerelés előtt, mert 14 alatt azért kaptak hideget-meleget bőséggel, amikenk következtében elöregedhetnek, s ha nem tartanak-tömítenek rendesen abból később lehet macera. ;)
 S ha mindez megvan akkor fel lehet tölteni a hűtőrendszert a bekevert hűtőfolyadékkal, majd kicsit járatni s légteleníteni.

Az egész nem egy nagy ördöngősség, hiszen a komplett szétszerelés egyedül kb 25-30 perc alatt meg volt kényelmesen 1-2 cigiszünettel vegyítve, s összefele sem vett többet ígénybe.

Remélem tudtam segíteni ;)

Megszáradt víznyomok a blokkon Víznyomok a blokkon A termosztátház csőcsonkja vizes tőben Szívósor már lent, így már többet látni a motorból Körvonalazódni látszik már a hiba Talán meg is van a hiba - de a másik oldalra hogy jutott víz? Úgy jutott víz mindenhova, hogy mindkét oldalon lyukas volt Új termosztátház a helyén ;)

Kommentek

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!