Szelepfedél, szelepfedél tömítés, gyertyacsere...

Egy ideje sajnos tapasztalható volt némi olajszivárgás a motorblokk felső részében, aminek oka nem volt nyílvánvaló, ugyanakkor sokat engedett sejtetni magáról egyre inkább. Főleg mikor esedékessé vált a gyújtógyertyák cseréje, ugyanis az 1-es henger gyertyapipája kellően olajos volt. :(
Ezért hát úgy döntöttem, hogy szelepfedéltömítés cserét fogunk eszközölni.
Egyeztettem a manőverről Sípos Lacival a Sila Front Car-nál, aki rögtön megtudott vígasztalni...  ugyanis tapasztalatai szerint ilyenkor nem a szelepfedél szokott tönkremenni, hanem maga a szelepfedél ennél a típusnál...    Nem volt őszinte a mosolyom (vagy inkább kínomban röhögtem?)
Ugyanis az említett alkatrész, szemben az eredeti elképzeléssel, ami kb 6.000.- Ft-ból megúszható lett volna, szóval a szelepfedél ára a 100.000.-es kategória :D :D :D :D :D
Ismerve a szerencsés formámat, megrendeltem a tömítést, és biztos ami biztos alapon megrendeltem a szelepfedelet is, hogy ha szétszedésre kerül a dolog, akkor ne álljon az autó napokat szétszedve, ha esetleg valóban nem a tömítés a problémája az olajszivárgásnak.
A szelepfedél egyébként ennél a típusnál valamilyen okból kifolyólag műanyagból van, gondolom leginkább amiatt, hogy ne tartson örökké... mert ha laikusként végig gondoljuk, más autók esetében, főleg a régebbi keletieknél még a fémből készült szelepfedél is sérülni, deformálódni tud szerelés közben. Nos egy műanyag legalább el is tud törni.
Igen így jártam én is ezzel, miután levételre került a szelepfedél, hamar megmutatta magát a valódi probléma, mely szerint nem tömített a fedéltömítés abból az okból kifolyólag, hogy a szelepfedél már volt javítva valamilyen sérülésből kifolyólag. A műanyaghegesztést követően az egyik rögzítőcsavar alsó síkpontja magasabbra került, melynek következtében a tömítés nem tudta maximálisan ellátni a feladatát és ezáltal tudott szivárogni az 1-es henger gyertyafurata felé. Azonban sehol máshol nem volt olajnak nyoma, aminek örültem. Így nyeltem egy nagyot, és felszerelésre került a vadonat új szelepfedél a tömítéssel együtt. Apróságnak tűnhet, de számomra nagy dolog, hogy sikerült ezt a részét probléma mentessé tenni az autónak. ;)
205.000 Km-nél tartunk.

Kommentek

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!