Hangsugárzók

 Az alábbi bejegyzés nem annyira autós, mint amennyire esetleg hasznos is lehet akár mások számára is.
Páran még lehet, hogy emlékeznek rá, hogy annak idején 2db 25cm-es mélynyomó volt beépítve a hátsó ülés támlájának a helyére egy teljes támla méretű ládában, amit egy MOSFET-es Pioneer fejegység hajtott, ami már akkor tudta a hátsó csatornákon a mélyvágást és kellően nagy teljesítménnyel rendelkezett ahhoz, hogy ne legyen szükségem külön erősítőre. Normál használatra gondolunk persze és nem Hi-Fi versenyeken való részvételre. ;)
 Majd eljött az átépítés ideje a kisautón, és bekerültek a kagylóülések, továbbá a 900-as motor egy pár olyan kipufogó variációval, melyek mellett egyértelmű volt, hogy ebben az autóban nem lesz zene, mert nincs értelme sajnos. :(
Így a hangszórók a ládával együtt letárolásra kerültek, melyről csak 10-12 év elteltével derült ki, hogy sajnos túlzottan is mostoha körülmények közé sikerül letennem, s mivel nem volt rá szükségem így nem is néztem rájuk, tudni pedig tudtam hogy vannak és ennyivel le is volt zárva az ügy. Míg nem tavaly eszembe jutott, hogy szét kellene bontanom a ládát, kiemelni belőlük a hangszórókat, hátha egyszer épül hozzájuk egy másik láda. Ekkor szembesültem azzal a szomorú ténnyel, hogy ebbe sajnos belefészkelt valami jószág, ami sajnos elég nagy részét elfogyasztotta a hangszóróknak :( a membránokat, a pilléket, a tölcsérek s még a porvédőkbe is belekóstolt a kis rohadék meg persze a peremekbe. Akinek van némi fogalma a hangszórók felépítéséről, annak nagyjából mostanra körvonalazódhatott, hogy kb mi maradt a hangszórókból épen. Elárulom, hogy a vázon kívül nem sok minden. :(
Kellően elszomorodtam, hiszen ugyan nem egy HighEnd cucc amiről szó van, és nem is 48.000.-/db áron jutottam annak idején hozzá, mert még nővérem hozta anno asszem a Nyíregyházi KGST piacról, de az én számomra pont megfelelően szóltak akkor is, mikor szobai álló hangfalban duruzsoltak, vagy mikor a kis autóban dübörögtek. Valahogy hozzámnőttek azok is az évek során, így kellően rossz volt így találnom rájuk.
Fejembe vettem hát, hogy megpróbálom megmenteni őket. Elkezdtem utána érdeklődni, hogy kb mennyire fájna a felújításuk, amiken azért vertem egy hátast, mivel ár-érték arányban nem voltak annyira barátságosak, és mint említettem nem zenekari, vagy diszkós cuccról van szó, kvázi megtérülni annyira sohasem fog a beruházás. 
Végül addig-addig keresgéltem, míg ráleltem egy emberre (Bodócz Viktor  -  Harta) valahol Kiskunhalas mellett, aki hangszóró alkatrészek gyártására specializálódott, majd hosszas levelezésbe kezdtünk. Mely nem is annyira a sok levél miatt lett hosszú, sokkal inkább, mert mindig közbejött valami, ami miatt ezt a projektet jegelnem kellett sajnos. Idő közben persze szétszedtem atomjaira a hangszórókat, és gyakorlatilag valóban csak a váz maradt sértetlen, valamint a tekercsek, aminek azért örültem.
Méregettem, számolgattam, leveleztünk, míg végül eljött a pillanat, amikor is megrendeltem az alkatrészeket tőle, természetesen az Ő segítségével, mivel nem nagyon láttam át, hogy miből mit lehet kihozni. A csomag valami 1-2 nap alatt itt volt, az ára pedig elenyésző volt a felújítási árakhoz képest, így egy szavam sem lehetett, nem is volt.
Közben bejött ugye ez a "MARAGGGGYOTTHON" időszak, ami ilyen szempontból hasznomra vált legalább, hogy az ilyen és ehhez hasonló elmaradásokkal haladni tudjak. Beszereztem még egy 2 komponensű 15perces ragasztót, amit szerencsére tartunk mi is a boltban, és a Viktor utasításai alapján nekiláttam felújítani a hangszórókat. Bevallom kétséges volt a dolgok kimenetele, de kellően jó videót osztott meg a youtube-on Viktor, ami kimondottan nem profiknak szólt, hanem otthoni felhasználóknak. Így ezalapján sikerült ismét normális alakot, formát adnom nekik, gyakorlatilag egy délután alatt úgy, hogy ezelőtt csak peremeket cseréltem  hangszórókon egyszer-egyszer. Most meg gyakorlatilag a 0-ról kellett összeépíteni a 2db mélysugárzót.
 Sikerült. Én elégedett vagyok a látvánnyal, valamint a hangjával is.
Ezúton is hatamas köszönet Bodócz Viktornak!
Ha valaki valami hasonlóban gondolkodik, akkor ne habozzon felkeresni, biztosan segíteni fog! ;)
Végeredmény Méretek Méretek Méretek A csomag tartalma - innen szép nyerni ;) Minden speciális szerszám jelen van :) Akkor kezdjünk neki Tekercs a tölcsérben már miután megfelelő méretre kivágtam a tölcsért - ennek rögzítéséhez kellett a 2K-s ragasztó, de teljesen jó az UVERAPID is Tekercset a membránhoz, membrános tekercset majd a tölcsérhez kell rögzíteni, természetesen központosítva a tekercset a légrésben Ha így raktam volna, elb.sztam volna, hiába esztétikusabb lett volna ha alul van a perem. Mert akkor nagyon kiemelte volna a tekercset a légrésből. Alakul ez szépen lassan ;)  Sokszor inkább 2-3-szor összeillesztettem mindent, nehogy gond legyen Alakul ez szépen lassan ;)  Sokszor inkább 2-3-szor összeillesztettem mindent, nehogy gond legyen Tekercs-membrán-tölcsér már összeragasztva Tekercs központosítva, így rögzíthető a membrán valamint a perem is a vázhoz már Ha nem is olyan mint a gyári, de nekem szépek ;) Ha nem is olyan mint a gyári, de nekem szépek ;)

Kommentek

KeMa

Az igen, nagyon szép munka. Az alap hangszóró mi, azt lehet tudni? Én bolgár gyártmánynak nézem, mert mintha lecsavarozható volna a mágnes.

Marczin Róbert

KeMa #56620:
Köszönöm!
Tudtam hogy lesz aki értékelni fogja ;)
Lecsavarozható, és cirill betűs cimkéje volt anno ;)

KeMa

Marczin Róbert #56621: Akkor jól tippeltem. Ezek nagyon jó hangszórók, megéri foglalkozni velük.

Marczin Róbert

KeMa #56622:
Én is így éreztem ;)
Meglepően jól szóltak mindig, főleg ahhoz képest, hogy mint említettem nem High End cuccról beszélünk :)
Sajnáltam volna, ha meg sem próbálom megmenteni őket.

KeMa

Marczin Róbert #56623: Azért még mindig ezerszer jobban megéri egy ilyen hangszórót helyrehozni, mint egy emenszít vagy sal-t.

KG

Wow. SZép munka tényleg.
Mibe kerülnek be?

Marczin Róbert

KG #56626:
Ohh, köszönöm!
Bár veled már szinte azonnal megosztottam, mert tudtam, Te megértessz engem... :D
Egyelőre egy szekrény aljába majd, s ha úgy alakul akkor vagy a garázsban, vagy a nappaliban fognak szólni.

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!