Téli gumi

 Csere érettek lettek az immáron 5 éves téli gumik, bár eleinte azt gondoltam, hogy az idei telet még kihúzzák. De a tegnapelőtt estére lehullott friss havon volt alkalmam sajnos megtapasztalni, hogy az autó kb 30-as tempónál nem arra megy teljes mértékben amerre én szerettem volna. Így már jobbnak láttam inkább a csere mellett dönteni, ami így tél vége felé annyira nem is egyszerű dolog, hiszen a gumisok már a nyári akciókat nyomatják gőzerővel.
 Hosszas agyalás után végül úgy döntöttem, hogy gyakorlatilag egy bármilyen gyártmányú friss téli gumival előrébb vagyok, mint egy 2013-as Nokian WR D3-assal. Amikről így útólag visszatekintve nem is vagyok túl jó véleménnyel. :( Valahogy nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, amiket az elődjeik alapján vetettünk beléjük, mivel azok is Nokianok voltak csak ezek elődjei. De azok anno, jobban is szerepeltek. Tapadtak ezek is, kapaszkodtak is, ha kellett persze csúsztak is, de valahogy... nemtom...
Minden esetre egy szavam sem lehet, hiszen most visszagörgetve a blogot, pont 100.000 km -rel ezelőtt kerültek fel a Nokianok :)
 A lényeg, hogy jobb ötlet és lehetőség hiányában végül elszaladtam a "Madaras Teszkóba" ahol sikerült túrnom 4db egyforma 165/70 R14-es, 2018. 23-ik heti gyártsáú gumit, igaz az elődjeik 175/65-ösök voltak, de abból már nem volt készleten.
 A gyártmányát tekintve NORDEXX gumiról beszélünk, ami nyílván nem veteszik a szöges gumik tapadásával majd, de nem is ezzel fogjuk lenyomni a Finn rallye-t úgy gondolom. ;)
 A ára teljesen vállalható úgy gondolom a maga 12.490.-es árával, ez alatt nem is nagyon találtam, e felett meg nem nagyon akartam keresgélni, mert ezalkalommal nem akartam 70-80.000.-et költeni gumikra.
Egyébként ugyanilyen NORDEXX gumikat raktunk a Puntora egy hónappal ezelőtt, amikről 12 éves Dayton gumik kerültek le, amik a donorral érkeztek annak idején. Tehát azok is bőven csere érettek voltak már, s inkább gumikra költ az ember ha egy mód van rá, nem pedig alaktolásra, meg helyreállításra.
 Kíváncsian várom a tapasztalatokat ezekkel kapcsolatosan, de hiszek abban hogy ha csak 2 évet is kibírnak, akkor is előrébb vagyok velük, mint a régiekkel.

Kommentek

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!