Fűtéskorszerűsítés - radiátor csere

Megelégeltem hogy fűtési időszakban egy pillanat alatt telenyomja vízpárával az ablakokat, aminek utána olvasgattam és jó eséllyel az lehet a hibaforrás, hogy lyukas, vagy ereszt valahol a fűtőradiátor. 
 Ha a műveletre szánt idő:
- 1 óra                         akkor inkább igyál meg egy sört a teraszon
- 2 óra                         akkor inkább hívd a haverod is egy-két sörre
- 3 óra                         akkor inkább nézzétek meg a sörök után a haverod pincéjében milyen is lett a pálesz
- 4 óra                         akkor talán érdemes belefogni a bontási munkálatokba

 Nos, nekem hozzávetőlegesen 4,5 órára volt szükségem még úgy is, hogy nagy segítségemre volt Pinyti-s kolléga blogja, valamint a Punto Club ide tartozó bejegyzése, ugyanis kezdésnek el kell távolítani a komplett műszerfalat az autóból, hogy hozzáférhess a fűtésboxhoz.
 Ráadásul előre sajnos nem tudod beszerezni a kívánt cseredarabot, ugyanis nem egyértelmű, hogy az aktuális Puntot épp milyen fűtésbox-al szerelték, sem évszám, sem típus, sem felszereltség nem utal rá egyértelműen ezt több helyről jelezték vissza.
Szerencsére most is nagy segítségemre volt a szereléseim során már sokat emlegetett VDF-KER Kft, ugyanis a szervíz megkezdése előtt leszállították számomra mindkét méretű radiátort, s a fel nem használtat visszavásáolták. Ezúton is köszönet nekik mégegyszer!
0.  Távolítsuk el az akkumulátort, így elkerülhetjük annak rövidre zárását a szerelés során
1.  Távolítsuk el a biztosítéktáblát rejtő burkolatot a kormányoszlop alól (2db kereszthornyos csavar)

2.  Távolítsuk el a kormányoszlop alsó takaró burkolatát (2db imbusz, 1db kereszthornyos csavar)

3.  Távolítsuk el a műszerfal alsó rögzítő csavarjait (4db M8-as imbusz csavar, 1db M6-os hatlapfejű csavar a biztosíték tábla alatt)

4.  Távolítsuk el a műszerfal középső rögzítő csavarjait (2db M8-as hatlapfejű csavar, 1 a biztosítéktábla mellett, 1 a kesztyűtartó mellett)

5.  Távolítsuk el a műszerfal felső rögzítő csavarjait (3db M8-as imbusz csavar, 1-1 az első hangszóró fedelek alatt, 1 középen)

6.  Távolítsuk el a középső szellőzőrostély alatti burkolatot (fokozatkapcsoló le és alatta egy imbusz, valamint a burkolat alsó részén 2)
7.  Távolítsuk el a középső szellőzőrostélyt és húzzuk le a vezetékcsatlakozót (2 imbusz felül és 2 alul a hőfok és az útválasztó felett)
8.  Távolítsuk el a tekerőgombok paneljét (2-2 imbusz a négy sarkánál)

9.  Távolítsuk el vagy a kormány kereket, vagy a komplett kormányoszlopot (utóbbi 4db M6-os hatlapfejű csavar alulról)

10.Távolítsuk el a műszerórákat (2db imbusz, majd 4 db vezetékcsatlakozó ;)

11.Távolítsuk el a motortér felől a radiátor rögzítő csavarokat (4db M6-os hatlapfejű csavar a csőcsatlakozások körül a tűzfalon)
12.Távolítsuk el a motortér felől a fűtőventillátor rögzítő csavarját (1db M6-os hatlapfejű csavar az anyósülés felőli oldalon a tűzfalon)
13.Borítsuk a komplett műszerfalat az első ülésekre

14.Távolítsuk el a fűtésbox rögzítő csavarjait az utastér felől (2db M6-os hatlapfejű csavar a két szélén)

15.Húzzuk szét a csatlakozókat (1 fűtőmotor, 1 fűtésellenállás, rádió-magnó-cd, fűtéskonzolzolnál felszereltség függően)
16.Ha van, akkor kardánboxon található légzsákvezérlőt csatlakoztassuk le ugyanis a vezetéket ki kell fűzni a fűtésboxból
17.Óvatosan feszegessük le a fűtésboxot ugyanis biztosan bele van gyógyulva a tűzfal szigetelő rétegébe

18.Ha kint van, akkor körben kb 10 db kereszthornyos csavar fogja össze a műanyagburkolatot, valamint a légcsatornát + 4db

19.Ha mindent eltávolítottunk, itt a remek alkalom a levegőjáratok alapos takarítására meleg szappanos vízzel, esetleg fertőtlenítővel


20.A radiátor cseréje után fordított sorrendben mehet össze az egész a kiindulási pontig
21.Töltsük fel a vízrendszert, bekevert fagyállófolyadékkal
22.Légtelenítsük a vízrendszert (motorblokk mögött a radiátor előtt egy légtelenítő csavar a gumicsövön, valamint a hűtőn) s az injektornál is érdemes levenni a vízcső csatlakozót, hogy szabadon távozhasson a légbuborék a rendszer legmagasabb pontján, nekem legalább is ez vált be a legjobban.

Nekem komoly gondot okozott a kiszerelés, mert nem emlékeztem sajnos a motortér felőli rögzítésipontok mindegyikére, de megérte. Ugyanis nagyságrendekkel jobb a fűtés, valamint a levegő is az autóban, hogy nincs már olyan furcsa fagyállószag, és nem párásodnak az ablakok ha fűteni kell.
Ráadásul sok olyan kis elfáradt műanyag bisz-baszt ki tudtam cserélgetni egyúttal a másik autóból, amik eddig esetleg kalamoltak.
Az biztos, hogy nem lesz egyszerű feladat átteni a másik műszerfalat ami már hőfokmérős és fordulatszámjelzős, még a mienkben csak "proli" "forravízvazze-lámpa" van és nem túl mutatós mutatós óra, mivel máshova esnek a piktogrammok, és más a vezetékelés is. De egyszer majd csak belevágok abba is, mert pofásabb lenne.
 Voltam vele fényszóró beállításon is, így már nem csak az útszéli fűcsomó alját, és a fenyves erdő tetejét látom éjel menetközben, hanem az utat is rendesen. ;)

Kommentek

pinyti

Részvétem! :) Valóban talán a legnagyobb szívás a fűtőradiátor cseréje. Inkább venném ki a komplett hajtásláncot, mint ezt még egyszer. Én is a fűtésbox motortér felőli csavarjait találtam baromi nehezen. Nem tudom 1.1-nél mennyi a hely, de az 1.6 és a tűzfal között szinte semmi sincs (onnan van a kipufogó, és a szívósor is). Nem volt vicces ott keresgetni, majd kétszer is rájönni, hogy rossz anyát tekertem le, mert még azt követően sem volt hajlandó megmozdulni a box...

Marczin Róbert

pinyti #55773:
Koszi, tudtam hogy te megertessz majd engem, es aterzed a helyzetemet, problemamat.... ;) :)
En nem is ertem hogyan lehetett ilyet alkotni, s eleve nem szeretem az olyan szervizeket, mikor ugy kezdunk, hogy vegyuk ki a motort-valtot-futomuvet, hogy hozzafejrunk az gumifekcsohoz. Kvazi 4 ora felesleges munka egy 10 perces munkaert.
Na mindegy, ez is meg van, az a lenyeg. Igaz hogy a karomat ossze-vissza karistoltak a csobilincsek, kaszni, stb mire lelazitottam a motorterbol mindent, raadasul en is benyaltam mert nem minden csavarra emlekeztem.
1.1-nel szerencsere a huto fele van a leomlo. ;)

Buszos Petya

...és az 1-es Punto egy egyszerűnek mondott autó. Képzeljétek el ugyanezt a melót egy bálna-Merciben. :) Inkább lerágnám tőből a karom, minthogy egy olyannak nekiálljak. :D :D

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!