2008.06.14. Szombat

Na szóval!
A péntek 13-ai események után végre ma volt időm, és lehetőségem arra, hogy leszedjem a váltót, és szétkapjam a hiba felderítésének, és javításának érdekében.
Igazából nem is kellett sokat agyalnom azon, mi lehet a gond, mivel a kiszerelés közben, pontosabban a kiemelés közben egyszer csak a kezemben maradt a jobb oldalsó féltengely... ;) :) :D :c) Igazából örültem is, meg nem is. Örültem annak, hogy nem kell az egész váltót szétbombáznom annak érdekében hogy rájöjjek a hibára, elég csak a harangot lebontanom, és cserélhetem a féltengelyeket. Nem örültem viszont amiatt, mert ilyet még nem láttam, hogy képes ilyet csinálni egy váltó. Sok mindennel találkoztam már polskizós pályafutásom alatt, de ilyet még nem láttam. :(
 Így a bontás közben hívtam az autósboltot már, hogy van-e raktáron neki féltengelye, valamint a végére való dió(?-asszem ez a neve annak a két kockának ami a féltengely belső oldalán van a diffin belül).
Szóval nem volt egyszerű a történet. :) De szerencsére volt a boltban féltengely, így vettem is kettőt, mert akkor egyúttal cserélem a másik oldalt is, hogy párban kopjanak, meg volt hozzá dió is, így amíg én teljesen szétbontottam a váltót, addig Andi elment érte a boltba, hogy haldjak is a szervízzel. Meglepően könnyen ment minden, kb 8-szor álltam meg pont emiatt, hogy átgondoljam mit is hagytam vajon ki, mert mostanság nem mentek ilyen könnyen a szervízek, valami mindíg közbejött egy-egy szerelés folyamán. De nem maradt felesleges alkatrész azokon kívül, amiket eleve ki is akartam hagyni belőle, így nagy hibát csak nem követtem el :)
Így kapott új gumiharangokat a váltó, új olajat megint kb 2-3 hónap után, új tömítéseket, és két komplett féltengelyt. Most meg jöjjenek a képek akkor, amik szerintem magukért beszélnek majd.
Hát ez így kijött. :):):):) Hát ez így kijött. :):):):) Hát ez így kijött. :):):):) A felső a normális állapot, az alsó az nem annyira... Dió, és törött dió... (Lajoskásan: Főszerepet játszottam a Diótörőben...) A féltengely belső, diffi felőli végének egy része... Fénykorában valahogy így nézhetett ki. :) Normális esetben ezek egy egységet alkotnak. ;) Normális esetben ezek egy egységet alkotnak. ;) Én meg nem értettem szerlés közben honnan került ez a szar a vállamra... :D A jobb oldali kicsit több darabból áll... A jobb oldali kicsit több darabból áll... Továbbra sem értem.... Robbantott kép 01 Robbantott kép 02 Robbantott kép 03 Robbantott kép 04 Robbantott kép 05 Robbantott kép 06 Robbantott kép 07 A nyomokból ítélve jól sikerült a váltószerelés  :) A nyomokból ítélve jól sikerült a váltószerelés  :)

Kommentek

Tibee

A lóerõ Robi, a lóerõ. :D :D :D Amúgy tényleg szép. Túl erõs a mocid. :D

Törölt felhasználó

LOL :) Életemben egyszer láttam törött polskiféltengelyt. Ott a váltótartó bakk volt leszakadva és egy döccenõ nem tetszett a féltengelynek.

Marczin Róbert

Tibee #19569:
Tudom, tudom... meg a nagy lábam... meg a csúszós kanyarok... meg a vizes aszfalt... meg Plútó jelenlegi Holdhoz viszonyított állása... De szerintem fõként a legutolsó miatt van az egész. :) :) :) :) :)

Polski #19570:
Akkor pont ugyanannyit láttunk mindketten. :)
Mondjuk amit te láttál, az valamilyen szinten érthetõ, de ez nem fér a fejembe.
Ráadásul a féltengelyt nézve, volt némi fényesedett rész a törésnél, ami arra enged következtetni régi ismereteim alapján, hogy szerkezeti hibája lehetett, ami eddig bírta, s most engedett.

Dömi

Gratula! Ügyibügyi vagy!
Most eszembe jutott az msn beszélgetésünk, amikor a gömbcsuklós dologról beszéltünk.
"Dömi: ez jo cucc, mert nem kell félni a hardy-menesztõ tönkremeneteltõl.
Robi: ja, csak most félõ hogy a féltengely törik el
Dömi: csaknem..."

Valahogy így történt anno :)

Hepp Ádám


széép mondhatom :D egyébként írnál nekem egy picit a motorodról, mert nagyon érdekelne az egész. Vagy van olyan bejegyzésed ahol levan írva róla minden?

Marczin Róbert

Dömi #19574:
Ez így is van, ezt most is tartom. ;)
És amint látod, most már tényekkel is alá tudom támasztani. :)
Amit anno viccnek szántam (bíztam abban, hogy ez nem fog elõfordulni senkinél sem), az igen csak bekövetkezett. Persze nem biztos, hogy errõl csak a gömbcsuklós cucc tehet, mert elékpzelhetõ ez a szerkezeti hiba amit írtam, csak ugye egy hagyományos hardy az engedett volna akkor, amikr ez esetleg megfeszült, és nem tudott csavarodni. Nem baj, ettõl szép a polskizás. :D

Hepp Ádám #19575:
Köszike. :D
Mit szeretnél tudni? Mire vagy kíváncsi? Mirõl írjak neked konkrétan? A 900-asítás maga le van írva a club126.hu-n a cikkek között megtalálhatod
http://126.hu/?p=79&a=243
a blogon is érdemes visszaolvasgatni sokmindent leírtam ezzel kapcsolatban, de ha van konkrét kérdésed, arra is szívesen válaszolok.

Gabe

Csinos. :) A törés felülete alapján szerintem is lehetett ott már egy repedés régebb óta vagy valami más anyaghiba.

CsuTee

Anyás, na ilyet még nem láttam, de jó tudni hogy nagyobb erõhatásnál az egy gyengébb pont :P

Laceeee

Rbi hányszor kell elmondanom, hogy ne kispolski alkatrészekkel csináljátok meg az új ablak helyét a ház oldalán :D

hollo

Egészen finoman, mondhatni bejáratósan kímélhetted ezidáig, hogy csak most szállt el :P

Horváth András

Dömi #19574:
Asszem ez volt a hét története. Beszartam. :)

Robi, ez egy csodaautó, ki tudja, mit tartogat még a kis tarsolyában. Szerintem tegyük meg a téteket, mi lesz a következõ "ilyet még nem tapasztaltam, mióta polskizok..." kezdetû történet. :) Mondjuk: "Már fél éve csak hajtom a gépet és semmi baja...". ;) :) :D

Buszos Petya

Hûbazzeg. :O :O Ez tutira anyaghiba, aminek kábé egy a tizenötezerhez volt az esélye, hogy elõforduljon. Mondjuk az, hogy ez a te autód, meg a te vezetési stílusod, az azért nem kicsit növelte a rizikófaktort. :D :D :D

Marczin Róbert

Gabe #19577:
Nekünk is ez volt a tippünk a fényesedés miatt. De inkább kicseréltem a másikat is, mert hát mégis csak egyidõsek. :)

CsuTee #19578:
Szerintem egy erõsebb erõhatásnál minden gyengébb pontnak számít. Most ez volt a következõ, s egyben leggyengébb láncszem. :)

Laceeee #19580:
De akkor mivel mással? Ez volt kéznél. :D

hollo #19582:
Büszke is vagyok rá kibaszottul. :D :D :D
De amúgy tényleg az a vicc, hogy bõve többet szokott kapni ettõl, erre most mondta be az unalmast. Aminek persze örülök is, mert jobb volt most, mint mondjuk 40-50 között 2-ben nyélgázon keresztben, Lehet akkor több dolog is elment volna vadászni.

Horváth András #19595:
Csodákról, meg mesékrõl ritkán írok csak. :D
Bár ha továbbra is baszakodni fog a gerincem, akkor lehet hogy eljön a mûtét ideje, és akkor valszeg egy jó 1/2 évig nem lesz polskizás. :(

Buszos Petya #19596:
Az a gáz, hogy a lottó 5-ösre is kb ennyi az esélyem, az mégsem jön be. ;) :) :D
Kicsit úgyérzem, hogy nem vagy kedves. :) Pedig én vigyázok rá, és finoman járok vele.... ;) :) :D

Hepp Ádám

Marczin Róbert #19576:
Konkrétan ez érdekelt legjobban, hogy a gyári motorja lett tuningolva, vagy 900as van benne. Megkaptam a választ, vagy is megerõsítetted nekem, mert tegnap szétnéztem és láttam, hogy mintha 900as motor lenne benne :) engem az érdekelne, hogy nagyjából mennyi pénzbe került a 900asitás. A cikket már vagy 3X elolvastam, annyira tetszik az egész.

Marczin Róbert

Hepp Ádám #19598:
Örülök, ha tetszik a cikk. ;)
Árra sajna nem tudok már konkrétat mondani neked, mivel azóta változtak is az árak, meg nekem akkor nem a a 900-asítás volt a projektben, hanem a konkrét teljes felújítás, ami összesen valahol 1,5-1,8 misi között állt meg mindennel együtt.
Egy átalakítási kérelem kell hozzá, amit egy tervezõ mérnöknek lehet beadnia (Autógépész mérnök asszem a konkrét neve), komplett tervdokumentáció, beépítendõ motor minden papírjával, közdarab a motor és a váltó közé, és elszántság, na meg még több pénz, mert az mindíg kell valamire, valahova... ;)
A terv az kb szabadáras, mert mindenki annyit kér, amennyit nem szégyell. Az átalakítási kérelem nekem anno talán 10.500.-, vagy 12.000.- volt, sajna már nem emlékszem rá pontosan. Közdarab talán egy 10-es körül volt, de már ezt sem tudom pontosan. A motorért stintén változó, hogy mit kérnek kb 10-50.000.- között szokott lenni, attól függ mennyire tudsz ügyesen megalkudni a bontóssal. :) S a végén fizetsz egy emelt díjas vizsgáztatási költséget, + minden járulékos papír kiállítási költséget. (forgalmi, törzskönyv, zöldkártya, stb.)

Laceeee

Marczin Róbert #19597:
ameddig nem jut eszedbe addig törd a fejed a falon és mire eszedbe jutna már kész is a lyuk :c)

Marczin Róbert

Laceeee #19601:
Az elmúlt napi írásaidat tekintve, nálatok tele lehet az egész ház ablakokkal. ;) Sõt! (Lajoskásan: ) Eleve nálatok készül az új Windows is. ;) : o) : o) : o)
De azért köszönöm a tippet, meg a segítõ szándékot kedves lászló. :D Ja és persze Piffffff! ;) :) :) :) :)

Laceeee

Marczin Róbert #19602:
Üvegházban lakunk! ;)
Nálun készült el a legújabb Windows trököly nevû program ami ablakot nyújt a magyarok internetezés közben fogyasztott pálinka kultúrájára :) (jól írtam? :D )

Marczin Róbert

Laceeee #19606:
:D Windows Törköly 1.0 már megvan nekem is. :)

Horváth András

Marczin Róbert #19608:
Thö(r)köly Imre fõtámogatásával. ;) :)

Hepp Ádám

Marczin Róbert #19600:
huh, ismeretség híján akkor az ember ingább bele se kezdjen mi? :D mind egy, ennyi pénzért egyenlõre csak szép álom :D

Marczin Róbert

Hepp Ádám #19619:
Ezt így kategórikusan nem jelenteném ki. Sõt! Az õszintét megvallva, nekem pont azok az emberek nem segítettek jóformán fabatkát sem, akik elõtte teljes vállszélességgel bizonygatták, hogy kinek a kije dolgozik itt, és itt, és nem lesz semmi gond, stb... Közben ezek az emberek szépen eltüntek, elmaradoztak a projektõl, csak a szájuk járt, vagy már az sem. ( Azóta tanácsolom mindenkinek, hogy az ilyen igéreteknek ne dõljön be senki, hogy: "nem lesz semmi gond, mert anno a Pistivel együtt jártunk gyúrni, õ a legjobb hawer, és õ adja az engedélyt... ) Ezek ilyenkor szart sem érnek, meg szerintem egyéb esetekben sem.
Nekem valahol szerencsém is volt az egésszel kapcsolatban, de sokkal inkább azért, mert ahogyan eltüntek ezek az igérgetõs emberek, úgy "botlottam" bele azokba az emberekbe, akik inkább nem ígértek semmit, de jóformán vagy elintéztek mindent, vagy összehoztak azokkal az emberekkel, akikkel le lehetett ülni egy értelmes beszélgetésre, hogy miért szeretném én ezt megcsinálni. Leginkább az kell, hogy akinek a keze alatt átmegy ez a kérelem, illetve aki elbírálja ezt, azzal tudj úgy beszélgetni, hogy érdedeklõdjön a dolog iránt, és ne utasítsa el elsõ körben az egészet.
És persze kellenek azok a barátok hozzá, akik tartják benned a lelket, miközben lassan minden hajad kihullik az idegeskedéstõl, és gondolkodsz az autó felgyújtásán...
Nekem ezek õk voltak: KG, Réka, Baz, Emese, Gyula, Csajos, Zsootti, valamint a Keleti galeri, Sandi, Ata, Krisztike, Rokker, Arpi!
Nélkülük nem jött volna létre. ;)

Hepp Ádám

Marczin Róbert #19622:
értelek! :D egyébként gratulálok, hogy sikerült mind ezt véghez vinned!

Marczin Róbert

Hepp Ádám #19628:
Köszi. ;) Továbbra is hiszek abban, hogy kellõ elszántság, és némi pénz kérdése a dolog. ;) Na meg az alább említett barátok, és emberek is kellenek hozzá. :)

obrotka gyula

KIRÁLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLYYYYYY VAAAAAAAAAAAAAAGY!!!!!

Marczin Róbert

obrotka gyula #19631:
Ez csontig ment, éreztem. ;) :) :D :c) : o)
Köszike neked is. ;)
Legközelebb igyekszem valami sokkal durvábbal elõrukkolni majd. :D mondjuk hajtókarral az utastérben, vagy valami hasonló. ;) : o)

obrotka gyula

Marczin Róbert #19638:
Elég nekem, ha szétdurrantod a lendkereket. :) :)

KG

Látod, én mindig az ilyen esetekre figyelmeztetlek, hogy legyen Nálad pótkerék, megszakító, hardi, stb. :D :D :D :D :D
Amúgy meg legyél nagyon büszke rá, mert kurvaszép. :D :D :D :D

Marczin Róbert

obrotka gyula #19639:
Hmmm..... akkor viszont még szedetek le belõle, hogy tuti siker legyen. :D Sõt! Nem viszem el esztergáyloshoz, meg centíroztatni, nekiállok lepke koronggal, és szedek le belõle szemre. :D :D :D :D Akkor tuti sikerül majd. :)

KG #19640:
Na elmész te a ..... :)
Te sokkal inkább szoktad ezeket kívánni, mintsem figyelmeztetésnek szánni. ;) :)
Amúgy szerinted eldobtam? Francokat! Ki fogom polírozni, és kibaszom a falra. :D ;)

KeMa

Marczin Róbert #19642: 1, ááááááááá, ez fájt :D

2, én a lukasra kopott fékdobbal tettem hasonlót :D

Buszos Petya

Marczin Róbert #19642: Millis koronggal kõ bele likakat vagdalni, mer' az kikönnyíccse rendessen. Ha meg véletlenül túlszalad, akkor egy kis gittel elkenni, oszt szép lesz az. :D :D

KeMa #19668: Lyukasra kopott fékdob?!?! Ez azért elég meredek. ;) :D

Marczin Róbert

KeMa #19668:
Fel munkat nem vegzunk vazze. :D :D :D :D :D
Es emlekszem arra a fekdobra, szep volt. :)

Buszos Petya #19671:
Hm... ez valami sokkal kifinomultabb, preciz munka lehet, mint amit en emlitettem. :D

KeMa

Buszos Petya #19671: 2, tess: http://garageblog.net/garageblog/kema/1026

Marczin Róbert #19674: fél munka? Aszondod, tegyem vissza, és koptassam még? :D

Marczin Róbert

KeMa #19682:
Simán! Máskülönben nem vagy igazi férfi. :D

KeMa

Marczin Róbert #19683: Hmmm, csak az a baj, hogy hiába rakom most vissza... fõfékhenger sincs benne, és a fékcsõ is ki lett bontva... Így megyek egy kört, akkor férfi vagyok? :D

Marczin Róbert

KeMa #19685:
De csak akkor ha nyelezed neki, és minden fokozatban minimum 4000-ig forgatod. :D > ;)

KeMa

Marczin Róbert #19686: nebassz... akkor vissza kéne tennem a motort is :D

Marczin Róbert

KeMa #19687:
Szóval akkor maradjunk annyiban, hogy gyík vagy. :D ;) És keresed a kibúvókat. :) ;)

KeMa

Marczin Róbert #19690: nema rról volt szó, hogy most azonnal :D

Buszos Petya

Marczin Róbert #19674: Hááát a hájtekk, az hájtekk... :D :D


KeMa #19687: Részletkérdés... :D :c)

Marczin Róbert

KeMa #19693:
Mondom én, hogy keresed a kibúvókat... ;) :D

Buszos Petya #19696:
Ennyi, nem tudsz mit csinálni. :D Pifffff..... ;) : o)

KeMa

Marczin Róbert #19700: dehogy keresem. De ha ekkora ász vagy, akkor tedd fel te a verdádra ;) odaadom szívesen :D

Marczin Róbert

KeMa #19702:
Nekem sajna nem jó, mert az emlékeim szerint kúpos polski fékdob. Amúgy feltenném. ;) :) : o)

KeMa

Marczin Róbert #19704: adok hozzá tengelycsonkot, meg csapágyat, munkahengert, fékbetétet ;)

Marczin Róbert

KeMa #19707:
Meg vagy 6 liter saját vért. ;) : o)

KeMa

Marczin Róbert #19722: Keresed a kibúvókat :D
6 liter vér? Báze.... ahhoz már lép is jár grátiszba' :D

Marczin Róbert

KeMa #19725:
Usse kavics... ha akcios, es gratiszban jar, akkor johet az is. :D :D :D

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!