Egy renoválás története

 A történet újfent régebbre nyúlik vissza, de csak nem régiben sikerült sort keríteni rá.
Gyakorlatilag a vásárlást követően már megfogalmazódott bennünk az "egyszer majd csinálni kell ezzel is valamit, hogy ne így nézzen ki" érzés, azonban mostanáig igen csak eltelt pár év.
Az autó (mint sok annyi más Olasz és nem Olasz autó ;) gyári fényezési problémákkal küzdött, ugyanis a lakkozás 1-2 elemen felpattogzott s ereőteljes hámlásba kezdett. Közben persze volt az autóval baleset is (sajnos), aminek kapcsán nem merültünk bele túlzottan a felújításba hanem megmaradtunk inkább a tüneti kezelésnél (ekkor került a donor autó, és kapott 1-2 gyári extrát), majd idővel a padló is kapott egy pár flekket ideiglenesen, azonban eljött a pillanat nem régiben és (Bécinek hála) kapott új küszöböket mindkét oldalra, mert már nem sok tartása volt a gyáriaknak. Kb ekkor dőlt el a dolog igazából, hogy foglalkozni kell vele jobban. Valamint persze akkor mikor kiderült, hogy Edit ragaszkodna az autóhoz, mert kedveli nagyon.
Azonban az is elég nyílvánvalóvá volt, hogy az autó piaci értékének többszörösét nem fogjuk rákölteni erre az autóra (is), mert annak nem sok értelme lenne. Főleg hogy lakatolásra is mondanak olyan összegeket, hogy az valami botrányos, a fényezési árakról meg nem is beszélve. s ha ezt a kettőt össze is adjuk, akkor már bőven átléptük a 7-800.000.-et (és akkor még nagyon nem mondtunk sokat) egy 150-300.000.-et érő autó esetében.
Kivettem hát 2 hét szabit, amit sajnos hamarabb nem állt módomban, pedig nagyságrendekkel egyszerűbb lett volna mindez akkor, amikor még kicsit jobb idők vannak. Ugyanis arra adtam a fejem, hogy "garázs-körülmények" között kap egy külső fényt a régi helyett.
 El kezdődtek hát a kisgép- és eszköz beszerzések (rezgőcsiszoló, csiszolóvásznak-papírok, páralecsapató, maszkolószalagok, gittelési segédeszközök...), majd nem sokkal később a munkálatok is.
Első lépésben elkezdtem szétbombázni az autót, minden olyat igyekeztem leszerelni róla, ami útban lehet majd. Miután ezzel végeztem, elkezdődhetett a csizsolási fázis, melynek során a lakkozást (és a fényezés egy részét) igyekeztem minél jobban eltávolítani. Ez volt ahol teljesen egyszerűen ment, volt ahol keményen megkínlódtatott a kaszni, de végül sikerült 1,5 nap alatt felmattítani az egészet.
A következő lépés a kaszni megtisztítása volt a szennyeződésektől, valamint a biztonság kedvéért kapott egy szilikon-eltávolító mosást is biztos ami biztos alapon.
Ezután jöhetett a megmaradt horpadások és sérülések eltakarása (azért csak a megmaradtaké, mert nemrégiben vásároltam a Kauffer-en keresztül egy "Kínai" horpadás javító készletet, ami meglepő módon bevált és a horpadások nagy részét sikerült eltávolítani vele - a beruházá egyébként valami 3-4.000.- Ft volt ha jól emlékszem). Természetesen soha életemben nem gitteltem még autót, de (mint sok mindennel) ezzel is úgy voltam, hogy azt is csak emberek csinálják ugyanúgy, a festő is csak emberből van, ők is csak elkezdték valamikor valahogyan...
Többek között a következőkből vásároltam be a VDF-KERnél, ha már úgy is ilyen helyen dolgozom: Body Gitt 611, Gittelő lap készlet, Csiszolópapír P240, Csiszolópapír P320, Csiszolóvászon vizes P800, Keskeny maszkolószalag, Széles maszkolószalag
 (Megnéztem az interneten amit csak tudtam egyébként a fényezéssel valamint a fényezés előkészületeivel kapcsolatosan, tudom hogy ez nem ér fel egy szakképzéssel valamint több éves rutinnal, de lássuk be, hogy a kiindulási állapotokon már sokat rontani nem nagyon lehetett volna, ráadásul nem kerül egy valag pénzbe...) Szerencsére sok minden megtalálható a neten keresgélve, ami egy magamfajta számára igen nagy segítség lehet, mikor hasonló dolgokba kezd be. Találtam videót az előkészületek fázisairól, a mattításról, a gittelésről, a csiszolásról, a fillerezésről, a polírozásról, a zsírtalanításról, és a fényezésről is: Carcolor
Valamint Béci kollégám is ellátott hasznos tanácsokkal, így teljes bizonytalansággal kezdtem neki ennek a munkafázisnak (is) :D
Kis adagokat kevertem be csak a gittből, mert tartottam attól, hogy rám fog kötni az anyag mielőtt feltudnám dolgozni, hordani a kívánt felületre. Azt nagyon a lelkemre kötötték, hogy a keverési arányokra nagyon figyeljek oda, mert ha kevés edzőt rakok bele akkor nehezen fog kikötni, ha pedig sokat akkor értelemszerűen hamar. Igyekeztem hát azonos mennyiségű gitt kupacokhoz azonos méretű edző kupacokat  rakni minden alkalommal, és jó alaposan elkeverni, elgyúrni azokat a felhordás előtt. Bár félve kezdtem hozzá, és továbbra sem tartom magam autófényezőnek, végül fent maradt mind amit felhordtam. Érdekes egy szobrászkodás ez különben és ha elég perverz az ember, még örömét is lelheti benne ;)  
Az első gittelési fázis teljes száradását követően visszacsiszoltam a felületet durva (P240 majd P320) papírral , hogy lássam kell-e még ráhúzni s ha igen akkor mennyit és hova, majd jött a következő réteg és a következő csiszolás, és a következő réteg és a következő csiszolás...
Sajnos volt olyan rész, ahol jelentős mennyiség volt már előzőleg is felhordva, ráadásul az be is volt repedezve így igyekeztem teljesen eltávolítani azt  majd újra felépíteni az egészet több sorban.
Miután nagyjából készenk éreztem ezt a folyamatot, s úgy láttam hogy nincs több szobrászkodni való, jöhetett egy portalanítás (kompresszorral, ecsettel, nedves - de nem vizes - ronggyal), valamint az újabb szilikonmentesítés biztos ami biztos alapon továbbra is, mert nincs annál dühítőbb, amikor egyszer csak egy pontban megszalad a friss festés. A szilikoneltávolítót, hígítót, 2K-s fillert, valamint a (nehezen) kiválasztott 2K-s Akril festéket a Robox-ban vásároltam meg, mert korrektnek és jó fejnek tartom őket továbbra is maximálisan, amit a Standox-ról már nem állíthatok, de mindegy...
A szilikoneltávolítós lemosást követően jöhetett a 2K-s filler felhordása a kívánt felületre, gyakorlatilag az autó telibefújása.
Igyekeztem alaposan elragasztani mindent amit óvni akartam a festéstől és a fillertől (természetesen később szembesültem még sok olyan hellyel, amire nem gondoltam :) )
Kicsit rákellett gyúrnom a kompresszor hatékonyságára is, így 2 db hobbikategóriás kompresszort csatlakoztattam egymáshoz a állandóbb nyomás valamint a levegőszükséglet érdekében. Sajnos jobb lehetőségem nem volt, úgy gondolom kihoztam a rendelkezésre álló technikából amit csak lehetett. Igaz kicsi féltem ettől is a csatlakoztatást követően, hogy vajon fog-e valami engedni, vagy kibírja majd gond nélkül :) de kockázat nélkül nincs nyereség ;) Felszereltem a frissen vásárolt páralecsapatót is a "bővített" rendszerre és nekiláttam a munkálatnak, telibeszórtam fillerrel az egész kasznit, főként azokon a területeken ahol a gittelések és csiszolások voltak, hiszen itt a felület kiegyenlítésen van a hangsúly. Nagyságrendileg 1,5 doboznyi 2K-s filler ment el az autóra a lökhárítókkal együtt. A felhordott filler nagyon gyorsan száradt szerencsére így még aznap majdnem telibe tudtam polírozni az egész autót vizesen, hogy tükör sima legyen (P800). Másnapra csak gyakorlatilag a tető maradt, mert ránk sötétedett, a lökhárítókat pedig ki is hagytam a polírozásból.
Ezt követően jött egy újabb portalanítási fázis kompresszorral, ecsettel, nedves ronggyal és egy újabb sziikoneltávolítós mosás közvetlenül a festés előtt, gondosan ügyelve arra hogy már ne érintsem puszta kézzel az autót sehol sem ezt követően.
Majd jött a szín, először annak edzővel való keverése és szűrése, majd az első réteg felhordása relatíve messziről, és vékonyan permetezve, hogy ne folyjon meg lehetőleg. Ilyen körülmények között gyakorlatilag mire a végére értem az első sornak, már kezdtem is a másodikat fújni rá, mert meghúzott már annyira, hogy megfolyni ne tudjon, de még a második sor is kellően tapadjon és takarjon. Bevallom azt nem kérdeztem senkitől sem, hogy ez mennyi időt vesz igénybe normális körülmények között, de nekem a két kompresszor kisebb-nagyobb megszakításokkal ment vagy 2,5-3 órán keresztül. Viszont az is igaz, hogy a két kompresszorral már nagyságrendileg jobb a levegő ellátás, egyenletesebb a nyomás, tehát ha valaki hasonló dolgon töri a fejét, akkor érdemes legalább 50-100L-es tartályban gondolkozni szerintem, mert ez alatt csak kínlódás az egész. A páralecsapató szépen tette a dolgát, úgy gondolom megérte a rászánt 5.000.-Ft-ot, mert sok nedvességet megfogott amit egyébként sajnos a pisztolyon keresztül az autóra fújt volna, valamint egy állandó tetszőleges nyomás is beállítható rajta, ami szintén nagy segítség.
A teljes száradásra rávártam 1,5 napot és csak ezt követően kezdtem el megszüntetni a maszkolásokat biztos ami biztos alapon. S ahogy láthatóvá váltak az üvegek, máris jobban kezdett festeni az autó, egyre jobban tetszett a szín, valamint a végzett munka. Egyébként a biztonság kedvéért a javasolt 1,5L festék helyett inkább 1,8L-t kevertettem (+edző), mert azt semmi esetre sem szerettem volna, hogy munka közben elfogyjon az anyag és kevertetni kelljen még. Sőt a lökhárítóknak csak második körben kezdtem neki, mert még így is attól féltem nehogy kevés legyen. Felesleges volt, mert nem lett, bőven elegendő lett a szín és még maradt is belőle, de ezt nem tudhattam előre. Talán majd a 10-ik festés alkalmával... ;)
 Miután szépen lassan felkerült minden a helyére, és úgymond felöltözött az autó teljes mértékben, akkor éreztem úgy igazán először, hogy megérte az elmúlt két hét komplett szívása (igaz ebben volt egy találkozós hétvége és vagy 3 olyan nap amikor semmit sem tudtam csinálni érdemlegesen az autón idő hiányában)
 Durva számolást követően, mindent összevetve kb 80.000.- Ft-ban állt meg a teljes történet, amivel persze volt munka ez kétségtelen, és minden bizonnyal nem olyan tökéletes a végeredmény, mint ha szakember csinálta volna, vagy szakműhely, de nem is került 4-500.000.- Ft-ba és most már elmondhatom, hogy kipróbáltam ezt is. ;)
 A kiindulási állapothoz képest mindenképpen úgy gondolom hogy jobb volt mint lett...   :D Akarom mondani jobb lett mint volt, egy színe lett és igazából ez volt a lényeg a fő szempont.
 Amin egy kicsit meglepődtem, az nem más, mint hogy kb 20-30.000.-Ft-ból lehetne a komplett emblémázást lecserélni az autón, amit egy kicsit megint csak soknak és elrugaszkodottnak érzek. :( Egy orrembléma pl 7.000.-Ft alatt nem kapható, hátsó felíratok is 23-29 Euro/db-s áron mozognak, az oldalsó "55"-ök pedig szintén 18 Euro/db...   Így maradt a házi barkács egyelőre amíg nem lelek jobbakat, vagy valami rendkívül jó árasítottakat.
 Amit az egészből le tudtam vonni így a végére, az nem más, mint hogy nem érzem magam festőnek egy cseppet sem, és nem egy kimondottan pihentető munka ez az egész, azonban nem hiszem hogy 1-1,5 heti munkával (valójában napi kb 5-5,5 óra volt - ami egy rutinos szakinak még ennyi sem, mert az nem hezitál ennyit ) sok helyen kínálnak olyan összeget fizetés gyanánt, mint amennyit nem szégyellnek elkérni egy ilyen munkáért. :(
 Köszönöm a sok segítséget Lacinak, Bécinek, a VDF-KERnek, a ROBOXnak, valamint a türelmet és lehetőséget a feleségemnek és lányomnak! ;)
A végeredmény Horpadások javítása - Kaufferből rendelve Horpadások javítása - Kaufferből rendelve Horpadások javítása - Kaufferből rendelve Horpadások javítása - Kaufferből rendelve A színválaszték egy cseppnyi része Akkor csiszoljuk és gitteljük és csiszoljuk és gitteljük és csiszoljuk... Akkor csiszoljuk és gitteljük és csiszoljuk és gitteljük és csiszoljuk... Akkor csiszoljuk és gitteljük és csiszoljuk és gitteljük és csiszoljuk... Akkor csiszoljuk és gitteljük és csiszoljuk és gitteljük és csiszoljuk... Akkor csiszoljuk és gitteljük és csiszoljuk és gitteljük és csiszoljuk... Akkor csiszoljuk és gitteljük és csiszoljuk és gitteljük és csiszoljuk... Akkor csiszoljuk és gitteljük és csiszoljuk és gitteljük és csiszoljuk... Akkor csiszoljuk és gitteljük és csiszoljuk és gitteljük és csiszoljuk... Akkor csiszoljuk és gitteljük és csiszoljuk és gitteljük és csiszoljuk... Fillerben - ekkor elgondolkodtam hogy menjen-e rá inkább a lakk... :) Fillerben - ekkor elgondolkodtam hogy menjen-e rá inkább a lakk... :) Fillerben - ekkor elgondolkodtam hogy menjen-e rá inkább a lakk... :) Fillerben - ekkor elgondolkodtam hogy menjen-e rá inkább a lakk... :) Fillerben - ekkor elgondolkodtam hogy menjen-e rá inkább a lakk... :) Fillerben - ekkor elgondolkodtam hogy menjen-e rá inkább a lakk... :) Kompresszorok soros-kapcsolása És megkapta a színt a kaszni És megkapta a színt a lökhárító is És megkapta a színt a lökhárító is És megkapta a színt a tankajtó is Lassan Lassan Lassan Lassan Lökhárítók és küszöbök megkapták a fekete rücsit Lökhárítók és küszöbök megkapták a fekete rücsit Lökhárítók és küszöbök megkapták a fekete rücsit Lökhárítók és küszöbök megkapták a fekete rücsit Lökhárítók és küszöbök megkapták a fekete rücsit Feliratokért nem adunk 30.000.-et Feliratokért nem adunk 30.000.-et Feliratokért nem adunk 30.000.-et Feliratokért nem adunk 30.000.-et Feliratokért nem adunk 30.000.-et Feliratokért nem adunk 30.000.-et Feliratokért nem adunk 30.000.-et Feliratokért nem adunk 30.000.-et Feliratokért nem adunk 30.000.-et Feliratokért nem adunk 30.000.-et

Kommentek

Marczin János

Kemény vagy, Csoki! :)

Marczin Róbert

Marczin János #56498:
;)

KG

Gratula! Kissé igényesebben csináltad, mint én 10 ropiból. :) http://kg.garazs.net/blog/2014/02/25/3_ev_kihagyas_utan_ugy_gondoltam_hogy_blogolok_D/9262
Képet majd tudsz feltolni, ami nappal készült?

Marczin Róbert

KG #56500:
Ohh, köszi!
Messze nem makulátlan, de az eredmény jobb lett mint a kiindulási állapot és ebben az esetben ez volt a fő szempont. ;)

Gabee

Szép lett! :) Én is csinosítani akarom a tavasszal remélem Miskolcon be tudom szerezni az eszközöket amit írtál.
:)

LaVi91

Üdv!

Hozzánk is került a napokban egy ilyen "gyöngyszem. ’97 55s 1.1B...rutál :)

Mivel látom elég szépen szét lett kapva a masina, lenne 1 kérdésem, hátha tudnál egy kis infót adni mit hol lehet ebben a kicsi kocsiban találni :)
Ma sikeresen kicseréltem a hátsó ablaktörlő motort, mert a tengely megszorult benne illetve az elektromos ablakemelő kapcsolóit.
Ezzel a résszel nincs is baj, szétszed, összerak.
Az ablaktörlő motor az működik, mert a cégnél a srácokra nézzék meg működik e az most szerzett motor. És működik. :)
Leszedtem a hátulját, kicseréltem, nem működik.. Ühüm.. Ok. Mi lehet a hiba...
Megkerestem a bizti táblában melyik lehet az ablaktörlőnek a biztije, de gondolhattam volna hogy ha az első megy akkor a hátsónak is kéne mennie..
Próbáltam keresgélni hozzá leírást hogy van vezetékelve ez a csoda járgány, de semmi hasznos dolgot nem találtam róla..
Leszedtem a kormány oszlop alatti burkolatot, lehúztam a csatlakozót az ablaktörlő alatt. Természetesen megszűnt létezni az első ablaktörlő is.
Próbáltam direktbe áramot adni a csatlakozónak, hátha elmegy hátra az áram, kiszűrni hogy a kapcsoló e a rossz vagy valami más probléma van.
Na most sehogy sem ment vagy indult el a hátsó motor..
Próbáltam követni a vezetékeket mi merre megy, a tűzfal előtt, azaz belül elmegy a bizti tábla irányába illetve a gázpedál kivezetés felett a motortérbe ahol elvesztettem a fonalat.
Arra voltam kíváncsi, hogy valahol a (reményeim szerint) a 3 szál ami hátra meg van szakítva még egy biztosítékkel, vagy egy relével.
De nem találtam semmi erre utaló jelet.
Na most azt tudni kell, hogy a motor ugye megszorult, és ki tudja mióta be volt kapcsolva a hátsó törlés..
Normális esetben valaminek le kell olyankor oldania. Vagy egy biztosítéknak, vagy egy relé stb..Merem azt remélni, hogy x idő után nem a kábelek vannak szétégve benne, és lehet újra húzni az egész hátulját egy ablaktörlő miatt.

Van erre valami ötlet, mit hol kell keresni, vagy valami másik bizti vagy relé, ami kimehetett benne? Mert a kapcsoló csatlakozójától nem megy hátra az áram. Így merem azt hinni, nem a kapcsolóval van a baj, és nem kell azt is teljesen szétbombázni.
A bizti tábla 5*3 soros, a neten találtam több megoldást is, amiben voltak relék is, de ebbe egy darab sincs, vagy legalábbis a műszerfal bal aljában semmi nem volt.
Esetleg tudnál segíteni benne, hogy kezdjek neki a dolognak ha egy ilyen szétszedés után láttál benne dolgokat mi merre megy?

Köszi, Vivi.


Marczin Róbert

LaVi91 #56600:
Szia
Ne haragudj, de nem volt időm, alkalmam erre járni az elmúlt időszakban. Ellenben ha adsz egy email címet, akkor előkerítem a kapcsolási rajzát a Puntonak, és elküldöm neked szívesen, hátha az segíthet.
;)

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!