Volt régen egy ilyen műsor a rádióban...

Ha jól emlékszem talán hétfőn csörrent meg a telefonom, benne egy ismerős, ámde néha távoli hang.
Hogy akkor van ez az izé, amiről beszéltünk már párszor, hogy akkor most mi legyen, mert hogy ez most ott van és ha az legyen amire ő gondol, akkor mikor legyen az hogy legyen belőle valami.
Ha nem is egészen így, de valami hasonló formában zajlott le a beszélgetésünk, és abban maradtunk hogy ha látok tiszta képet a hét pihenő időszakainak tekintetében, akkor mielőbb visszaszólok. De addig is biztos ami biztos alapon elvitt tőlem egy másik izét... :)
 P. Sándor Tiszavasvári lakos volt aki rám telefonált hétfőn, hogy elég jók  az esélyei annak hogy hétvégére beugorjon a kis kocsiba egy 5 fokozatú váltó, ha én is úgy gondolom. Megállapodtunk, hogy első lépésként adok neki egy váltót, megkértem hogy építse össze, sőt később voltam olyan pofátlan és éltem a felajánlással hogy ha gondolom akkor segít berakni a kocsba, hiszen mégis csak többet rakott össze eddig mint én, így nem vitás hogy jobbak a tapasztalatai 5-ös váltó terén.

Összehangoltuk az időnket, s szerdán sikerült sort keríteni a találkozóra, így letúráztam  hozzá, ahol már készen várt az összerakott, ráncfelvarrott, rendbeszedett váltó az eddig nem létező plusz egy fokozattal. Az idő nem volt túl kegyes hozzánk, mert kb fél úton járhattam, mikor elkezdett esni az eső, később szerencsére alább hagyott. Beszélgettünk egy ideig, mikor pedig láttuk hogy csendesedik az eső, neki láttunk a fent lévő váltó leszerelésének, majd ezt követően az 5-ös felszerelésének. Némi átalakítást igényel a munka itt-ott, de Sanya szemmel láthatóan rutinos volt ezekkel kapcsolatosan. Hamar rájöttem hogy nem baj egyáltalán hogy nem egyedül álltam neki a cserének, mert sok helyen csak vakargattam volna egy ideig a fejem. Kicsit át kell alakítani a rugalmas összekötőt hozzá, egészen pontosan le kell rövidíteni. A kulisszát ki kell szerelni és kicsit átalakítani, hogy képes legyen a plusz irányra lenyomás nélkül is. Ennél a résznél szembesültünk azzal, hogy sajnos eléggé meg van kopva az enyémben a kulissza, így mielőbb cserélni kell.
Sanya ügyesen megoldott minden elénk gördülő problémát, s hamar bent volt minden a helyén az átalakításokat követően pedig már csak a finom beállítások voltak hátra és a próbakörök. A próba során hamar jelentkezett a kulisszakopás problémája ugyanis a 3-4 vagylagos volt, de javarészt inkább nem is volt sajnos. Így némi matekolás után abban maradtunk, hogy kicsit átszabja a felső kulisszát,, mivel kb 3 mm hiányzik ahhoz hogy az említett fokozatok közötti kapcsolat létrjöjjön. Kikönnyítettük a fokozatok útját, kibővítettük, így már szemmel láthatóan jobban elérhetőek voltak a fokozatok.
A rossz idő ellenére meglepően jó időben végeztünk a cserével, ezúton is köszönet érte Sanya!
Mit mondjak, meglepő dolog, és szokatlan, hogy a kívánt sebesség elérését követően van egy utazó fokozat már a kis kocsiban, mint a nagyokban. Szokni kell még, de egyelőre nagyon kellemes benyomásom van ennek kapcsán.
Hozzávetőlegesen 700-750-et esik vissza a fordulat azonos sebességet tartva 4-ikből 5-ikbe kapcsolást követően, ami azért szerintem egyáltalán nem rossz. Tehát valóban nem csak hasraütöttek ennek gyártásakor, tervezésekor, hanem számolgathattak is előtte, így nem erőtlen az autó tőle. Városban is elbírja az ötödiket, és lakott területen kívül is jó hogy picit halkabb az autó amiatt, hogy nem ordít magas fordulaton.  Nincs gond akkor sem ha elhagyjuk a lakott terület vége táblát és ötödikben hagyjuk, mert innen is ki bír gyorsítani. Nem rángat be, nem erőlködik, nem kínlódik, tehát mindenképpen hasznos úgy gondolom, főleg hosszú utakon.
 Sanya ezúton is köszönöm a beszerzést, valamint a beszerelést is! Jövök neked. ;)
Az első tesztek is jónak bizonyulnak. ;)

Kommentek

Hepp Ádám

Hű, gratulálok! Egy ideje mar en is erosen gondolkodok ezen. Az a baj, hogy nalam a megterulese nagyon alacsony. Milyen attetelu?

Marczin János

No!
Örülök az örömödnek!
;)

Pety@

Azért hallod! 2010 január óta bent van az ötös váltó, és csak most írsz róla blogot?! :D

Pety@

Ja, a kérdésemet meg elfeljtem: 3 ezres fordulaton 5-ösben mi a sebesség?

Ata

Gratulálok Barátom! Azt hiszem a bakancslistán még egy tétel kipipálva. :D :D

Marczin Róbert

Hepp Ádám #55597:
Köszi. ;)
Azt még én sem számolgattam hogy hanyadik km megtétele után fog megtérülni. :) Áttételre nem szeretnék butaságot mondani, megvárnám Sanya válaszát hiszen ő a beszerző.

Marczin Róbert

Marczin János #55598:
:)
Asszem én is. :)
S remélhetőleg, ha a többi szét is szakad, el is fogy, az 5-ik átrakható lesz a következőbe. ;)

Marczin Róbert

Pety@ #55599:
Nem akartam elhamarkodottan véleményt alkotni..... ;) :D :F

Marczin Róbert

Pety@ #55600:
A sebesség egy pontszerű test (vagy egy kiterjedt test egyik pontja) mozgásának jellemzésére szolgáló fizikai mennyiség. Szokásos jelölése: v, a velocitas (latin) = sebesség szó alapján.
Egyenletes mozgás esetén, vagyis ha a test egyenlő időközök alatt egyenlő utakat tesz meg, akkor a test sebességének nagysága a Δt időköz alatt megtett Δs útnak és a Δt időköznek a hányadosa:

v = Δs / Δt.

Pontosabb, általánosabb meghatározást kapunk (ami nem pusztán egyenletes mozgás esetén igaz), ha a Δt időközöket egyre jobban kicsinyítjük, 0-hoz tartatjuk:

mathrm{v}(t) = lim_{Delta t rightarrow 0} frac{mathrm{Delta s}}{mathrm{Delta t}} = frac{mathrm{d}mathrm{s}(t)}{mathrm{d}t} = dot{s}(t) ,.

Az s = s(t) és a v = v(t) alakok jelzik, hogy mind a test mozgása közben megtett út, mind a sebessége pillanatról pillanatra változhat, a t függvénye. Ennek a függvénynek az adott pillanatban vett értékét nevezzük pillanatnyi sebességnek. Ez, a fenti képlet alapján, az út-idő függvény deriváltja.

A sebesség dimenziója tehát út per idő, egysége lehet pl. cm/s, m/s, km/h stb. Az SI mértékegységrendszerben méter per szekundum.

A sebességnek nemcsak nagysága van, hanem iránya is, vagyis a sebesség vektormennyiség.

Ezt a sebességfogalom általános értelmezése nyújtja. Ehhez abból indulunk ki, hogy a test tetszőleges mozgását a térben - mint a t idő függvényét - az s = s(t) helyvektor írja le. Az előző szakaszban látott levezetést alkalmazhatjuk az s helyvektor összes térbeli komponensére:

v_x(t) = dot{s_x}(t),quad v_y(t) = dot{s_y}(t),quad v_z(t) = dot{s_z}(t),

így megkapjuk a v sebességvektor összes térbeli komponensét. Az eredőül kapott v sebességvektor t' időpontban érvényes komponenseinek nagyságát az s út térbeli komponenseinek az idő szerinti differenciálhányadosai adják, a t = t' behelyettesítésével. A v irányát pedig e komponensek eredője mutatja, amely egyben a test mozgási pályájának a t' időpontbeli érintőjének iránya is.

;)
Hétvégén további tesztelés közben szívesen megfigyelem, s megírom majd neked.

Marczin Róbert

Ata #55601:
Köszönöm Barátom! ;)
De az van hogy hiába húzok ki egyet-egyet a sokat emlegetett bakancslistáról, ha felírok helyette mindig egyet-kettőt... :) ;) :D

Pety@

Marczin Róbert #55605: Mért nem vagyok meglepve ezen a válaszodon? :D

KG

Kívánom, hogy ha szét is szakad a főtengely, ez a szupcsi 5. sebesség még akkor is kitartson! :D

Marczin Róbert

Pety@ #55607:
Mert te is láthatod, hogy maximálisan kimerítő volt még számodra is. ;)
Ma megörökítem neked remélhetőleg s megosztom veled.

Marczin Róbert

KG #55610:
Én meg akkor azt, hogy minden szükséges műszaki beavatkozást ingyen végezzenek el az autódon hogy mehessen gépkönyveztetésre gond nélkül.
Úgy értem, hegesszenek bele minden szükséges merevítést, és csak kívülről tudd nézegetni a kalitkát ha elkészült.... > ;) > ;) > ;) ;) : o) : o) : o)

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!