Olajcsere, és kihangosító javítás

 Mintha csak tegnap cseréltem volna le a motorolajat a Suzukiban...
...pedig valójában tegnapelőtt tettem meg. ;)
Szóval megint csak eltelt egy olajcsere periódus, sőt sajnos kicsit túl is szaladt valójában, aminek annyira nem örülök, de ez most megint így jött össze. Pedig gyakorlatilag minden adott volt hozzá időben, ott volt az autó, ott volt az olaj, az olajszűrő, a levegőszűrő, és a pollenszűrő is, ott van a garázs is, jó idő is volt, időm is volt. Csak a felsoroltak közül mindig hiányzott valamelyik s nem volt teljes a történet, de végül csak sikerült összehozni ezt is.
Így 212085-ös km óra állásnál kapott:
Motorolaj: FUCHS TITAN syn mc 10w-40
Olajszűrő: Armafilt
Levegőszűrő: Japan Parts
Pollenszűrő: Japan Parts
 S ha már tevékenykedtem, akkor igyekeztem más dologra is időt szakítani lehetőség szerint. Jó ideje sajnos nem tudtam használni a kihangosítót az autóban, ugyanis valamiért nem kommunikált a mikrofonon keresztül a rendszer. Idővel persze sikerült nagyjából konkrét időponthoz kötni a probléma felmerülésének az okát, így sikerült rájönnöm hogy jó eséllyel én idéztem elő a meghibásodát. Volt ugyanis annak idején egy tető antenna cserém, amikor is el kellett távolítani részben a tetőkárpitot, amihez ugye le kell szedni a belső visszapillantó tükröt, a napellenzőket, a kapaszkodókat, az ajtókédereket, s ezt követően már van annyi mozgástere az embernek, hogy némi nőgyógyászati hajlammal a szélvédő felől már be lehet hatolni egészen az antenna rögzítési pontjáig a tetőkárpit alatt... S bár az antenna csere akkoriban jól sikerült, sajnos figyelmetlenül szereltem vissza az előzőekben felsoroltakat, így sikerült az utasoldali napellenzővel jó erősen odacsavarozni a kihangosító mikrofonjának a vezetékét. Mert ugye szeretem ha jól megvan húzva minden, s nem mocorog... ;) Hamar megtaláltam mind a két helyet ahol sikerült elcsípnem a vezetéket, ahol a vezeték keresztmetszete konvergált a 0-hoz... :\(
Mivel azonban nem terveztem a komplett vezetékcserét, sőt abban reménykedtem, hogy ha ilyen hiba is merül fel, akkor hátha elegendő a csavar fellazítása...   sajnos nem volt elég. Így jobb ötlet hiányában a két említett részen eltávolítottam a problémás szakaszt, s az egyik helyen összeforrasztottam, szigeteltem, és zsugorcsöveztem a tetőkárpit alatt. A másik helyen pedig egyszerűbb volt visszavágni a mikrofon hosszát, s magát a mikrofont újraforrasztani, így nem lett benne újabb toldás, ellenben a problémás rész kikerült belőle.
Szerencsére a műtét jól sikerült, működik rendesen, így mehetett vissza minden a helyére.
 Szerettem volna még a riasztót is észhez téríteni, ugyanis annak idején mikor megvásároltam az autót, Doki barátom rendelt bele egy típus-specifikus riasztró rendszert, hogy ne kelljen a vezetékeket vagdalni, csak a csatlakozókat összedugni. Valamint beszerelésre került akkor egy kiegészítő, ugrókódos kulcs rendszer is a pótkulcs miatt, ugyanis a Suzukinál csak egy nyomógombos kulcs van, a másik kulcs csak sima, mezei így nem lehet távvezérelni a központi zárat. A riasztó azonban ezen keresztül kapja az élesítési jelet. Szóval akkor ment is flottul minden vele, működött a pótkulcsos riasztás is, csak utána nem használtam vagy 8 évig azt a kulcsot, s mivel ugrókódos, így gondolom elugrabugrált... Más magyarázat nem nagyon van a dologra, ugyanis hiába cseréltem benne elemet, valamiért nem kommunikál a rendszerrel, s nem igazán sikerül rájönnöm a hiba okára. Látszólag a kulcs távvezérlője ad jelet, a kontroll LED világít rajta, azonban  nem történik semmi sem. De hiába próbálkoztam bármivel is, egyelőre nem sikerült rávennem a működésre, bámennyire is szerettem volna, ígyí itt most egy kicsit megállt a tudomány. Ha van valakinek bármilyen ötlete, szívesen meghallgatom. Egyelőre nem szeretnék riasztót cserélni benne, hiszen a napihasználatos kulccsal működik minden szépen.
?
Ja és persze kipróbáltam az egyik neppertrükköt, ami úgy látszik működik, így a műszerfal és ajtókárpit karcokat pikk-pakk el lehet távolítani, s újjávarázsolni, de erről majd egy későbbi bejegyzésben, hiszen tervezek erre rászánni némi kis időt a közeljövőben, csak legyen kicsit jobb idő. ;)

Kommentek

Karki

Hali!
A tied is az 1.3-as, 94 lóerős? Én most cseréltem az olajat a Swiftben, és nekem a gyári előírás az 5w-30as olaj. Vagy a 10W-40-es is jó bele? Vagy nincs jelentősége?
A másik dolog, amivel mindig rémisztgetik a Suzukisokat, az a váltóban valami csapágyhiba. Te találkoztál ilyesmivel, mióta nálad van az autó?

barnapolski

Karki :
Nekem nem ignis van. Sx4 (volt), Liana, Wagon. Rémisztgettek engem is a váltóhibával. Sx4 145000 km, Liana 120000 km, wagon 98000 km. GL5 olaj kell bele, és max 50000 km-nél kell cserélni. Akkor nem lesz hiba. Arra figyelj, IGAZI GL5 legyen, ami tudja is azt amit tudnia kell, nem csak rá van írva. Motorba meg csak Eneos-t, Castrolt használunk 5w40 et. Eddig panaszmentes. Sőt a Liana motort kitisztította de újszerűre. Lásd régebbi bejegyzésem, milyen volt a Liana motorom belseje.

Marczin Róbert

Karki :
Igen, 1.3-as 16 szelepes. Ha nem is koppra ugyanaz a motor...
Egyebkent 5w-30-as az alap eloirt, de mivel mar 200.000 km felett jar a motor, nagy csodara nem lehet szamitani. 120-150.000 korul mar szoktak csipegetni a veknyabb olajbol a tapasztalat szerint, ezert a valasztas.
2007-ota van nalam az auto, igen talalkoztam mar ilyennel. S valoban tipushibaja az autonak az, hogy gyarilag sajnos el van baszva abbol a szempontbol, hogy muanyag kosaras csapagyakkal van szerelve. Ezen a ponton van nemi alulmeretezes, ami vagy a hot ,vagy a fordulatot, vagy nem tudom mit nem bir, de gyakorlatilag 50.000 km-nel mar hullottak szet valtok. :\( Elso jelensege a tortenetnek, hogy ha jol emlekszem 3-ban megbugosodik, ami kesobb tovabb erosodik. Megprobalom elokeresni az ezzel kapcsolatos cikket, s megosztom ha akarod magad idegesiteni.... ;) Nekem meg gyari a valto, igaz 30-40.000 km-enkent cserelem benne az olajat, mert azt megis csak egyszerubb.... :D Dolgozott nalunk egy srac, szinten Ignise volt, de neki mar 70.000-nel bugott. Tenyleg nem tudom mitol fugg.

<totalcar.hu>

<www.suzukiszaki.hu>

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!