2010.10.27. Szerda

 Zakopane: Fa, Sajt, Csülök, Hegy, Welcome Drink, Gubalowka, és Lanowka..
Relatíve egy hirtelen ötlettől vezérelve kedden úgy döntöttünk, hogy elmegyünk kicsit kirándulni Lengyel honba, engedünk a csábításnak, és Andi hugáékkal tartunk.
 Így a frissen fel fagyállózott autót csütörtökön átgumiztattam, mivel 1,5 éve nem volt centirozva egyik kerék sem, így inkább elvittem a gumis cimboráimhoz.
 Pénteken reggel pedig 1/2 8-kor neki vágtunk az útnak, szépen, kényelmesen, komótosan két autóval, 6 személlyel, vagy 4-5 napi hideg élelemmel, és természetesen italokkal, költőpénzzel.
Azt autók nagyon jól viselkedtek, nem volt rájuk panasz, a szállásunk egyszerűen király volt, az időjárás szintén kegyes volt hozzánk többnyire.
Tekintettel arra, hogy nem siettünk, kényelemes 4-4,5 óra alatt értünk el Zakopane városába, ahol elég erőteljes téli időjárás fogadott minket, friss, 3-5 cm-es hótakaróval, kanyarokban lefagyott útszakaszokkal, itt-ott becsúszott autókkal. :(
A Tátra, a házak, az egész táj, valami gyönyörű szép még mindig, meg van a  maga varázsa, ahogyan megérkezel egyszerűen magával ragad az egész, s már nem vagy fáradt, nem vagy nyűgös, csak mennél.
Így tettünk mi is, gyorsan leparkoltunk a szálláson, kipakolásztunk, természetesen egy Welcome Drink rögtön beugrott az arcba, mivel innentől kezdve legközelebb csak vasárnap ülünk autóba. Gyors kaja, majd még egy Welcome Drink, és indultunk a belvárosba. Ami nagyon hangulatos, legyen akár éjjel, akár nappal, hétvége, vagy hétköznap. A belvárosban megfér egymás mellett a frissen felújított beton, vagy kő, és a közel 100 évesnek tűnő faház egyaránt. S természetesen mindkettő jellegzetesen hegyvidékinek tűnő. A belvárosban lefelé haladva, sajtárusok vannak kb 50 m-enként egymástól, és millió meg egy féle sajtot kínálnak fajtára, formára, érlelésre... relatíve potom összegért annak ellenére, hogy többek között erről nevezetesek.
A belváros tele van emberekkel, melynek kb a 35-40% magyar, ami elég furcsa és elgondolkodtató, hogy Szlovákián úgy jöttünk keresztül, hogy magyaroknak hírét sem hallottuk, csak az országhatárt követő 3-4 faluban. Itt meg lépten nyomon magyarokba, ismerősbe botlik az ember. :) A belvárosi piac közel 50-60%-a sajt piac, ahol van kicsi, nagy, juh, kecske, tehén (szerintem még kutya-macska) sajt is, füstölt, kevésbé füstölt, stb.
A piacot elhagyva a Gubalowka hegy lábánál találtuk magunkat, ahonnan fogaskerekű féle vitt fel a hegy tetejére minket 1123 m-re.
A hegy tetőről szintén gyönyörű kilátás, panoráma tárul az ember szeme elé, a szemközti hegységgel, a fenyves erdővel, valamint a hegy lábánál eltörpülő faluval együtt. Innen úgy terveztük, hogy lesétálunk vissza a belvárosba, ez tartott is nálam, az első 20-30 m-en, ahol majdnem sikerült a hátamra feküdni, egy korrekt 1,5 m-es csúszást követően, ugyanis a felolvadt hóréteg feláztatta az amúgy sem túl kemény talajt. Így inkább visszafelé is Gubalowkáztunk, hogy minden csontom egyben maradjon, s a helyén, valamint a fényképezőgépet se vasaljam ki... :)
Lent bevártuk a többieket, közben végignéztünk egy Bungie-ugrást, amitől kedvet kaptam, valószínűleg közrejátszott a légköri nyomás is, valamint a Welcome Drink is, de Andi lebeszélt. Valószínűleg neki volt igaza, így nem hánytam össze magam az első nap, és nem csúszott szét a gerincem sem. :)
Majd vissza a szállásra, némi pékárú vásárlással egybekötve, a szálláson pedig igen, jöhetett a Welcome Drink már megint... majd a sokadik után alvás.
A reggeli korán kelés, frankón nem jött össze senkinek. :)
Nehéz ébredés után gyors reggeli, majd cuccolás, indulás a másik hegyre, a magasabbra, ezúttal Lanowkával 1987 m-re két részletben.
Az első szakaszon nem is volt semmi gond, hiszen itt csak a magassággal kell megbírkóznia az embernek, valamint azzal, hogy 2-3 szál dróton lógva libeg a semmi felett 30-60 m-rel... de a másodiknál már nem csak hossz, hanem keresztirányú kilengés is van a szélnek köszönhetően, így a kezelő srác nem kis matekolással lassítgatta a fülkét, hogy ne libegjen, illetve hogy ne vágódjon a tart oszlopnak... nem volt túl finom. :D
Minden esetre felértünk. Fura volt, hogy lent hét ágra sütött a nap, fent azonban a felhő határt érintve, olyan helyzetbe kerültünk, hogy kb 10 m volt a látótávolság, a havat pedig nagyon durván hordta a szél, később picit kitisztult. Illetve egy kellemetlen volt ennek kapcsán, hogy lent, közel 3 órát kellett sorban állni, mire feljuthattunk. Az nem volt annyira szimpatikus, de megérte most már bizton állíthatom.
Majd visszalibegőztünk a hegy lábához 2 órával később, addig fent sétálgattunk, túrázgattunk, melegedtünk. Majd séta vissza a szállásra, gyors Welcome Drink-ből kettő is, kicsi pihi, majd belváros, este pedig vacsora egy nagyon konkrét kis étteremben,  természetesen fából épült, és nálunk tuti bezárnák, ha egyáltalán hagynák megnyitni... a bejárattól 1,5-re sütik a húsokat frissen, amolyan látványkonyha jelleggel, élő zenével, tájjelegű felszolgálással, pincérekkel, mindennel. Olyat vacsoráztunk, hogy nocsak. És megkóstoltuk a különlegességet, a meleg sört, málna sziruppal az alján. Hát... a szoba hőmérsékletű sörtől bármikor tudok hányni, de ez kajakra jól esett. :D Szóval érdekes egy ízvilága van a szinte forralt sörnek, málnaszörppel az alján, és mindezt szívószálon keresztül. :)
Majd szállásra vissza, Welcome Drink természetesen, és beszélgetés, majd alvás.
Reggel nyögve-nyelős ébredés, készülődés, pakolászás a kocsikba, de azért még egyszer le a belvárosba, egy kisebb sajtmennyiségért, és némi vásárfiáért, ha már kirándultunk, ne menjünk haza üres kézzel.
Összességében nagyon jó kis túra volt, kellemes élményekkel lettünk gazdagabbak, amit tudtunk megnéztünk, megkóstoltunk. :)
Az autó is nagyon jól viselkedett, mert tele cuccal, egy-két hegymászással is megállt a fogyasztás 6,1 l-nél, ami szerintem bőven jó ilyen távon, ilyen körülmények között.
 Reméljük lesz majd folytatása. ;)
Erőteljes ősz köszöntött a hegyekre is Erőteljes ősz köszöntött a hegyekre is Ezt BAZ-nak. :) A távolban már látszik a cél Poprad, háttérben a heggyel Egyaránt tűnt közelinek, és távolinak Valami meseszép volt Útban a Gleccser tavak felé - végül nem engedtek fel senkit, mindenkit visszafordítottak Itt hiányzott a Polski, mert szépen lehetett volna autózni ilyen körülmények között. :) Sajnos láttunk ilyet is. :( Nagyon tetszenek ezek a házak, főleg a fa zsindely miatt A szállásunk A háló A hozzá tartozó társalgó A fürdő Welcome Drink Belvárosi házikók Belvárosi házikók Belvárosi házikók Kék belvárosi csiga Rózsaszín bevárosi tehén Barna belvárosi kutya Belvárosi okos bolt. :) Belvárosi házikók A sajt piac Sajtok Piaci huszár-volt benne két légköri nyomás, mikor belém kötött-Elvettem a fokosát és mondtam, hogy Polski, Vengri dwa br PKL - Gubalowkán ülve Egyszerűen gyönyörű Lent a városka, háttérben a hegycske 1123 m-en PKL Gubalowka PKL Gubalowka Reggeli kilátás a háló ablakán 3 órán keresztül kígyóztunk a sorban a Lanovkához Olyan jó ötletnek tűnt... :) Terhelhetősség Elindultunk... Árnyékunk a 30-40 m-es fenyőkön... Eszméletlen szép a kilátás Ők már visszafelé jönnek A fényjáték, a hegyek, a felhők Az első szakasz vége A második szakasz eleje Szép Gyönyörű Felhőhatárhoz érve Lökött bagázs fent a csúcson. :) Olyan sokat nem lehetett fent látni sajnos 1987 m-en Libegő a semmiből - semmibe Ha kitisztult szebb volt Lanovka a semmiből Lanovka a semmiből Ha nekem így tetszett innen a Bükk lábától, akkor mi van azzal aki az Alföldön nőtt fel? Ha nekem így tetszett innen a Bükk lábától, akkor mi van azzal aki az Alföldön nőtt fel? Ha nekem így tetszett innen a Bükk lábától, akkor mi van azzal aki az Alföldön nőtt fel? Belvárosi házikók Belvárosi házikók Belvárosi házikók Ő sem pici kutya A gazdival Az étterem - Csak ajánlani tudom, ha valaki erre jár. ;) Útban hazafelé Útban hazafelé a lökött bagázs. :) Útban hazafelé

Kommentek

baz

Háj!
Meg mindig szepek a fahazak a "foutcan"!
Kepes voltal magaddal vinni egy flakon sprayt a nicknevem miatt? :) :) :) :)
Szep lehetett! :) :)
udv EBT

Karki

Elcsépelt szöveg, de Zakopane tényleg olyan, mint egy meseváros, volt szerencsém ott tartózkodni tavaly egy hetet. Elképesztõen gyönyörû hely.
Polski Fityók voltak arrafelé ilyenkor?
Amikor én voltam, csak elvétve találtam párat.
http://garageblog.net/blog/karki/6025

Marczin Róbert

baz #47973:
Jaja, gyönyörû szépek. :)
Persze hogy vittem festéket. ;) :) :D
Nagyon szép volt, ide is vissza kell majd menni még sokszor. ;)

Karki #47975:
Akkor nem csak én vagyok így vele ezek szerint, hanem mások is. :)
Láttunk kis Polskikat, de ami meglepõbb volt számomra, hogy a korábban már látott (ám akkor is kicsit elcsodálkoztatott) 2 hengeres Cinqueken kívül, most találkoztunk 2 hengeres Seicentokkal is. Eddig ilyeneket még nem láttam, csak azt tudtam/tudtuk, hogy belpiacra készítettek ilyeneket kedvezõbb adó szempontjából, de azt hittem, hogy csak Cinquecento jött ki ilyen motorral.

VIKY-01

Ignácka jól fogyasztott le a kalappal elõtte. :)
Gyönyörû helyen jártatok... Poprad és a Tátra nekünk is nagy kedvencünk, minden télen elmegyünk.
Zakopane az idei cél. :)

Marczin Róbert

VIKY-01 #47982:
Ugye Gerzsonnal? ;)
:)
Akkor nem csak én vagyok beleszerelmesedve a tájba ezek szerint mások is. :)
Az éttermet is keressétek fel, ha rám hallgattok nem szabad kihagyni, nagyon hangulatos. ;)

KG

Kifejezetten irígykedem Rátok, jó kis túra lehetett. :)

Nem fáztatok? Én ma reggel majd megfagytam Pesten is. :)

Marczin Róbert

KG #47984:
Lesz még ilyen. ;)
Ha érdekel a dolog, beszélhetünk róla. ;)
Abszolút nem fáztunk, bár ez nálam nem újdonság. :)

Csacsa

Nagyon szép hely :) Sajtot hoztatok? :)

Marczin Róbert

Csacsa #47987:
Sima liba!
3 szatyorral. :D :D :D :D :D :D
Cseppet sem néztek ránk furcsán, hogy nagy bevásárlást csinálunk, amolyan "30-at ebbõl, 15-öt ebbõl, ebbõl is legyen 30... "

Egér

Oh, Lengyelország! Oh, azok a grillezett juhsajtok! :)
És hát persze az egész környezet és a kedves emberek. Visszavágyunk mi is.
Irigykedirigykedirigyked :) :) :)

obrotka gyula

Képeket nézve sajnálom, hogy kimaradt, de a másik oldalról jól esik józannak maradni. :)

Marczin Róbert

Egér #47990:
Ilyenkor jövök rá sokszor, hogy nem élünk ugyan messze tõlük, és mégis fényévnyire vagyunk kb. :(

obrotka gyula #47992:
Dila voltál, én mondtam akkor is. ;)
kb ennyi elmegy itthon is ha az anyagiakat nézzük. ;)

Csacsa

Marczin Róbert #47989:
:) :) Rám Hollandiában néztek nagyon mikor betértem egy sajt üzletbe :) ott milyen finomságok vannak.

Plósz Gyula

Csacsa #47994:
jaja,Hollandia jó hely lehet,én is kipróbálnám.. :D :D :D

Karki

Plósz Gyula #47995:
A sajtok miatt mindenképp érdemes. :D

Marczin Róbert #47977:
2. Végtére is az a motor olyan jó konstrukció, meg lehet érteni, hogy továbBIS gyártásban maradt. ;)

Buszos Petya

Pont a héten gondolkoztam, hogy eddig csak a szlovák oldalról láttam a Lomnici-csúcsot, most már igazán ideje lenne megnézni a másik felét is erre tessék, itt a kedvcsináló. :)

raver

Tök szép helyeken jártatok, ez a libegõsdi ez tökre tetszik de lehet hogy fosnék hogy ott fenn és a seggem alatt süvít a szél. :D

Marczin Róbert

Csacsa #47994:
Mert szerintem te voltál az egyedüli ember, aki Hollandiában egy sajtüzletbe tért be, és nem egy Coffe Shopba. ;) :)

Plósz Gyula #47995:
Ja.... friss sajt... :D > ;) :D ;)

Karki #47996:
Ennyi. :D :D :D :D :D :D :D :D ;)

Buszos Petya #48004:
Örülök ha tetszett/tetszik, csak ajánlani tudom maximálisan gyönyörû a táj, amit látni kell. ;)

raver #48007:
Köszi, nekünk is tetszett, bár olyan 1800 m körül mikor már lengett minden irányban, azért elgondolkodik az ember, hogy ha ne adj Isten gond adódna, mivel jár jobban: ha a zuhanó fülkében marad, vagy ha kiugrik inkább? :O
De szerencsére nem volt erre szükség.

Laceeee

Azért látom még most is túl nagyra tartod magad mert azért minden kép sarkába odatolakodtál. Ráadásul annyira túlzásba esel, hogy van olyan kép amin kétszer is rajta vagy :D :D :D
Látom Balázsék szép helyre költöztek, de én nem írtam volna ki a nicknevem a ház oldalára. De ez is emberenként változik :D :D

Forintba átszámolva kb mennyibe kerülnek ezek az esztétikus sajtok? :O

Marczin Róbert

Laceeee #48010:
Ez azért van, mert kevés olyan fotó készült eddig, amin én is rajta vagyok, de ezt megelégeltem. :D :D :D :D :D :D :D :D ;)
Balázséknak ez egyszerû lakcím-névtábla, mert mindig összekeverték a szomszéddal, aki 25 km-re lakik tõle. ;) :)
El kell szomorítsalak, bármennyire is szeretnél, egy másságodat tükrözõ, hangsúlyozó sajtot (értsd:faszalakú sajtot), nincsen sajnos, máskülönben hoztam volna neked husi. ;) :D > ;) :D ;)
Amúgy durván 70 Ft-os szorzóval lehet számolni, így olyan 70-750 Ft (1-10 Zl) között mozognak, méret, fajta alapján amit nem érzek vészesnek.

Marczin János

Laceeee #48010:
Marczin Róbert #48011:
Nagyon finom sajtok - amúgy is a sajt a gyengém . Mindegy hogy ; lyukas ,gömbölyû, szögletes ,füstölt ,kecske -juh-tehén . Jöhet bármelyik minden mennyiségben .
Én vagyok Gombóc Artúr - sajtos verzióban . :D
Köszi a kóstolót Robi ! ;) :) :)

Laceeee

Marczin Róbert #48011:
Gondolom neked is problémát okoz amikor a postás nem tudja, hogy a kék osztrigába vagy a bejelentett lakcímedre vigye a leveleket :) :)

Ha akárhol bemész a tescoba a faszodnyi (nagyából zöldbab méretû) sajtokat drágábban adják és valószínûleg minõségben jelentõsen alatta van a képen látható példányoknak.

Marczin Róbert

Marczin János #48012:
Egészségetekre! ;)

Laceeee #48013:
Ezzel nincs gond, mindig a céghez rendelek. :D :D :D :D :D :D ;)
Különben valóban olcsóbb, finomabb, és ez vélhetõleg tejbõl készül. Ugyanezt nem tudom elmondani az általad említett termékrõl már. :(

Laceeee

Marczin Róbert #48014:
2/ akkor tavasszal megyünk ki? :)

Kopányi Sándor

Laceeee #48016:
Lófaszt!
Hólánc és gyííí :D
Papírkutya :D

Marczin Róbert

Laceeee #48016:
Miért várnánk tavaszig???
Tél, hó, hófal, árok, de ettõl még szép autózni. :D :D :D :D :D :D

Kopányi Sándor #48018:
Ennyi. ;)

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!