2009.05.01. Péntek

 Az úgy kezdődött, hogy szólt a gumis cimbora, hogy van egy pár db kis gumija. Én visszakérdeztem viccesen, hogy 175/50 R13 Yokohama A539? Majd jött a válasz, hogy sajnos nem, de 165/55 R13 Good Year-je van 4 db új, 2 db 90-95%-os, alkalmi áron 8-ért, illetve 6-ért. Na ekkor jött az a meredek ötlet, hogy a Yokohama-k maradnak a jelenlegi felniken, a Good Year-ek mennek azokra az OZ felnikre, amiket még ezelőtt vagy 2-3 évvel boltoltam el KG barátommal, mert ő kiábrándult belőlük.
 Viszont a felnik olyan állapotban voltak, mint amilyen állapotban egy 1985-ös felni lehet nem kevés használat következtében. Így jött a következő gondolkodás, hogyan is legyen a felnik sorsa. Szintereztetni nem szerettem volna, mert még egy színt nem szívesen vinnék a kocsiba, ha sajátjára csináltatnám, akkor mehetne a rózsafüzér is a visszapillantóra, meg a brazil zászló hátra, szőrme a kormányra, stb. Felmerült a políroztatás is, de jelenleg nem fért volna bele az életembe egy közel 40.000.-es polírozás, mert kb ennyiért vállalták volna el, + a gumik, az máris minimum 72.000.-
 Így jött az a meredek ötlet, hogy megpróbálkozom az alufelni polírozással. Elkezdtem hát kutatni az interneten az alumínium polírozással kapcsolatban, s amit csak leltem igyekeztem átolvasni, hogy mit érdemes róla tudni, mik kellenek hozzá, stb.
Így akadtam erre az oldalra is: ALUMÍNIUM POLÍROZÁS, ahonnan végül megrendeltem az ehhez szükséges pasztákat, s telefonos egyeztetés után abban maradtunk az eladóval, hogy nem a meghirdetett terméket küldi el a meghirdetett mennyiségben, hanem egy számomra kedvezőbb összeállítást, ami elegendő lesz a felni garnitúra polírozásához. ( Jelzem csendesen nem kevés maradt meg, de enni nem kér. ;) ) A csomag tartalma 2 db paszta volt, valamint 2 db rongykorong: 4100.- Postaköltséggel, és itt volt 24 órán belül.
Az irományokból megtudtam hogy a felületet gondosan előkell készíteni, s fokozatosan visszacsiszolni, hogy ennek következtében megszüntessük az esetleges felületi sérüléseket, karcokat. Így szükségem volt a következőkre is még:
80-as, 120-as, 240-es, 360-as, 400-as csiszoló, polírozó vásznakra, papírokra, fúróba fogható rugalmas-tépőzáras tárcsára, asztalra szerelhető fúrógéptartó állványra, további rongykorongokra, tépőzáras vásznakra, papírokra: összesen 15.000.- (természetesen bő ráhagyással sikerült bevásárolnom mindenből, de ezek sem kérnek enni, így elállnak, jók lesznek később is)
Jó ha van: fordulatszám-szabályzós fúrógép, védőszemüveg, porvédő maszk (ez utóbbi nálam kimaradt sajnos így lassan egy hete alumíniumot köpök, köhögök...).
Összességében kb 20.000.-Ft-ot költöttem anyagra ( :D ), aminek több mint a fele megmaradt, valamint sok olyan dolog van, amiket csak egyszer kell megvásárolni.


Polírozás lépésről-lépésre, ha valakit érdekel, ezzel megkönnyíthetem az életét:


 Első lépésben el kell távolítani a felnikről a gyári fényezést, lakkot, szórógittet, magyarul fémtisztára felcsiszolni, közben az esetleges mélyebb sérüléseket kicsiszolni, mert ha ezek benne maradnak nem lesz tökéletes a felület, hiszen ezek a karcok később is látszódnak majd. Ráadásul egy tükrös felületen erősebb kontraszttal jelentkeznek ezek a hibák. Erre a felület előkészítő lépésre tökéletes a 80-as, 120-as papír, ez kellően durva hozzá.
 Következő lépésben lehet megszüntetni a mélyebb barázdákat, amik esetleg az első lépés során keletkeztek, vagy már nem túl mélyek, de eredetileg benne voltak a felületben. Erre a felület kezelésre alkalmas a 220-as papír.
 Ezt követi a finom csiszolás, amivel tovább csökkentjük a felületi karcokat, természetesen ezzel is minden helyen, mint ezt megelőzően is, máskülönben nem ér semmit az egész. Erre a finom csiszolásra alkalmas a 360-as papír.
 Majd ezt követi a szinte már polírozásnak nevezhető felület finomítás, amire a 400-as papír tökéletes. Amikor ezzel végeztünk már láthatjuk magunkat a frissen kialakított felületben, de az esetleges ráncokat még sajnos, vagy szerencsére nem vehetjük észre, mivel a felület még elég ködös, matt.
 Minden lépés között el kell távolítani a szemcséket, port, szennyeződést a felületről, máskülönben ugyanezt dolgozzuk bele a felületbe lépésről lépésre. Ez vonatkozik a későbbiekre is.
 Ha ez megvolt, akkor jöhet a fúróba fogható rongykorong, s elkezdhetjük felhordani rá a polír-pasztát alacsony fordulaton, hogy kellően beletapadjon a rongy pólusaiba, majd bele is hűljön, hogy ezáltal polírozhassuk magas fordulaton a kezelni kívánt felületet. Itt már végképp fokozatosan érdemes haladni valamiféle fix terv szerint, hogy honnan indulunk, és merre tartunk. Ez az a lépés, amelyet követően ismét kedvünk támad az egészhez, s elfelejtjük mindazt, hogy mennyi szívás van a felület előkészítésével, durva csiszolásával, stb. Amikor ezzel végeztünk már tükrös felületet kaptunk, ami már majdnem kellően tökéletes, de még mindig nem az igazi, mert kell hozzá egy tükrösítő pasztás polír még, hogy tökéletes legyen valóban. Természetesen másik koronggal kell felhordani, s a polírozást elvégezni, valamint a két lépés között, valamint a végén szintén tisztítani finom kendővel. Ekkor tudjuk eltávolítani a felíratokba, furatokba beült pasztamaradványokat is, amik polírozás közben megülnek a felület különbségeken.
 Nekem a 13-as felni garnítúra teljes polírozásához a felület előkészítéssel együtt hozzávetőlegesen összesen egy hét kellett, úgy hogy nem minden nap tudtam vele teljes napot foglalkozni, sőt volt hogy kimaradt egy nap, valamint Andi is nagy segítségemre volt. Esetemben az is hátráltatta a munkát, hogy olyan a felni kialakítása is, amivel nem egyszerű dolgozni, mivel sok küllős, peremes, kúpos, középpel rendelkező, s mindezek olyan szögeket zárnak be egymással, hogy géppel sok helyen szinte elérhetetlen. Így nekünk is maradt a kézi csiszolás, ami nem túl kecsegtető. A felület sem lett 100%-osan tökéletes, mivel ez volt az első ilyen jellegű polírozásom, valamint a 400-as papír után még lehetne finomítani, de nekem már sem kedvem, sem lelkesedésem nem volt hozzá, mivel minél hamarabb szerettem volna már készen látni.
 

Remélem tudta segíteni azoknak, akik esetleg kedvet kaptak a polírozáshoz. Igyekeztem (igaz csak tömören) leírni mindazt, amit én megtanultam közben, amit tapasztaltam közben, stb. Az említett oldalon nagyon sok mindent meglehet tudni még a témával kapcsolatban, ráadásul minden meg is rendelhető.
Sok sikert. ;)
Ilyen lett Ilyen volt Ilyen volt 80-as, 120-as után 80-as, 120-as után 240-as, 360-as után 240-as, 360-as után 400-as és paszta után, de még tükrösítés előtt 400-as és paszta után, de még tükrösítés előtt Készen A csomag. Sajnos már csak közben jutott eszembe hogy lefotózzam. Balra már alakul, jobbra még ködös Ha nem állsz meg 360-400-nál, akkor ezek a karcok is kiszedhetőek a felületből. Nekem jó így is, nem vagyok maximalista.

Kommentek

KeMa

Nagyon szépek lettek, elismerés. A leírás alapján nagyon pepecs meló lehetett.

Én is gondolkosom már régóta a felnijeim polírozásán, de még konkrét elhatározásra nem jutottam. Eszeveszett erõs polír nem is kellene, viszont szeretném én csinálni. Majd figylemesebben áttanulmányozom a leírásod, és ha úgy alakul, lehet én is belefogok majd - ha eljön az ideje :) .
Állványos fúró van, korongok-paszták beszerzése a legfontosabb ezekután :)

CsuTee

Azta :P :P
Ezt nagyon jó hogy leírtad, szerintem sokan fogják még kamatoztatni, személy szerint én is szeretném majd :)
De nagyon szépek lettek!!!

Marczin Róbert

KeMa #32972:
A linkelt oldalt csak ajánlani tudom.
Legalábbis abból kiindulva, hogy Miskolc hiába nagy város, a 120-astól finomabb lamellás korong fúróba legalább annyira sci-fi, mint a Csillagok háborúja. ;) Tehát szinte esélytelen beszerezni, s nem csak ezt, hanem jó minõségû filc, rongykorongot is.
Az említett oldalon meg legalább képben vannak annak kapcsán is, hogy mit szeretnél csinálni, mire van szükséged.

Marczin Róbert

KeMa #32972:
Ja és köszönöm. Lehetnének még szebbek is, de én tényleg megelégszem most ennyivel. ;)

CsuTee #32974:
köszönöm. Szerintem írok egy cikket majd a fiat lapra is, hogy fellelhetõ legyen ott is. ;)
Valahol engem már az is jó érzéssel tölt el, hogy errõl tudom hogy magamnak, magunknak csináltuk, s nem kellett rimánkodni senkinek, várni senkire, stb. ;)

KeMa

Marczin Róbert #32975: Értem. Már el is tettem kedvencek közé, meg tanulmányozgatom is, csak már tompa vagyok sajna :D

Marczin Róbert #32976: 1, nemtudom, nekem így is nagyon bejönnek. Élõben mikor lehet majd megcsodálni?

Különben azon agyalok, hogy az én felnim nem is volna annyira vészes, mert a polírozandó felület tkp. tök sík.

Marczin Róbert

KeMa #32977:
Ha minden jól megy, és nem sokkal nagyobbak a 165/55-ös Good Year gumik, mint a 175/50-es Yokohama-k, természetesen magasságukat tekintve, akkor elképzelhetõ, hogy Veszprémbe menet leteszteljük a gumikat is, felniket is.
Azonban ha magasabb a gumi, akkor van esélye annak, hogy beleér a sárvédõ ívbe az ültetés miatt. Ez a jövõhéten kiderül. ;)
Sík felületnek is megvan a maga buktatója, mert ott meg arra kell ügyelni, hogy egyenletes legyen a polír, s ne foltos, köd vonalas. Szerintem. ;)

KeMa

Marczin Róbert #32978: No igen, erre nem gondoltam. Majd elválik. Anno a simson blokkot políroztam, az frankó lett. Pedig ott csak tessék-lássék módjára csináltam. Mi lesz akkor, ha összeszedek egy kis precizitást is? :)

Subbass

elismerésem a kitartásod elõtt. de megérte a belefektetett munka! nagyon szépek lettek a felnik. remélem ha majd nekem is lesz hozzá erõm, én is le tudom kezelni a kerekeket, de még szerintem elég szép állapotban vannak ahhoz, hogy elszaladgáljak velük egy ideig, márha végre felkerülnének a kocsira. :)
KeMa #32977:
1/ nekem is az volt az elsó. Bookmark this tab... :D :P

Marczin Róbert #32978:
ültetésnél csak a lengéscsillapítókat kell kicserélni? vagy mi mindent kell még kicserélni, beszerelni?

Marczin Róbert #32976:
megérne egy cikket a fiatra, az már egyszer biztos! nagyon nagy segítség lehet több kollegának is a te tapasztalatod! :)

Marczin Róbert

KeMa #32980:
Ennyi!
:D
Akkor majd mi zsenik összetartunk. : o) : o) : o)

Marczin Róbert

Subbass #32982:
Köszönöm neked is az elismerõ szavakat. ;)

Ültetésnél a gátlók csak másodlagosak. Elsõdleges mindig a rugók kovácsoltatása, hogy keményebbre, valamint alacsonyabbra alakítsák õket. Én legalábbis ezt preferálom jobban, és nem a flexes megoldást. ;)
Na meg persze érdemes utána elvinni egy futómû állításra, mivel jelentõsen megváltozik az ültetést követõen a kerekek összetartása, kerékdõlési szöge, utánfutása, és hamar eleszi a gumit ha nincs kellõen utána állítva.

Lesz egy picit több idõm, akkor megírom a cikket a Club126-ra és felteszem a 900-asítás mögé. ;)
De ez koránt sem nagy tapasztalat ami nekem van. ;) Viszont szívesen megosztom.

Subbass

Marczin Róbert #32984:
akkor ez az ültetés megint egy olyan dolog lesz, amit csak így nem fogok eldönteni hogy lesz e. utána kell akkor néznem még rendesen, mint a felninél. igencsak lesz akkor még addig vagy 2 kérdés ami felmerül bennem. ;)

Marczin Róbert

Subbass #32985:
Hajrá!
Ha van kérdés, megpróbálok majd válaszolni, bár ebben fõként KG és Baz a tapasztalt, mármint ültetésben.

Tölli Imre

Ismét egy dolog amit nem tudsz elrontani :) Szépek lettek! Gratula!!

Marczin Róbert

Tölli Imre #32988:
Köszi Imi!
Tudás ellen nincs orvosság, de pont neked magyarázzam??? ;) : o) : o) : o) :D

Laceeee

szépcsi lett, ügyi vagy :) És tudod, hogy miért?> ;)

Marczin Róbert

Laceeee #32993:
Jajj de tutika, köszcsike Lacika, de sajna nem tudcsizom mi lehet ennek az oksikája. :D :D :D :D :D
: o) : o) : o)
;)

Marczin János

Szépségesek ! Ügyi csávó vagy ,vazze ! Már ki is vannak a likak fújva ?

Plósz Gyula

szép lett nagyon,ugymeg fõleg jobb érzés lehet hogy te szenvedtél vele :)
jövõ héten majd meg lehet csodálni? :O :D

Marczin Róbert

Marczin János #32995:
Köszike!
Még nincsenek, de még nem is tudom hogy ki fogom-e, vagy sem. Ezt még nem sikerült eldöntenem. :D

Plósz Gyula #32999:
Köszi neked is. Így utólag jó érzés, de amikor a csiszolással szívtunk, annyira nem volt vidám sem Andi, sem én. :D
Hétfõn ha minden jól meg felmennek rá a gumik, s jön a reménykedés, hogy elférnek-e, vagy vissza kell esetleg emelni a kocsin. ;)

bexxter

Én is hasonlóan jártam el, tõlük is rendeltem. Mondjuk én még annó, akkor még nem hirdették így weblapon, csak a melóhelyem volt kapcsolatban velük. (sok csiszolo és vágókorongot rendeltünk tõlük).

Nem rossz, de a 400as után 600assal simán eltûnnek az apróbb karcok is, 600felett pedig nem feltétlen érdemes, mert a papír nagyon hamar tele lesz, ellenben nem hoz látványosabb javulást.

Szépek lettek, grat!
Mondjuk a felni formája sem egy bonyolult darab :)

Marczin Róbert

bexxter #33003:
Mint írtam is, nem szükséges megállni 400-asnál. ;)
Amúgy meg már a 360-ast is gyakran kell cserélgetni pont az általad is említett ok miatt, hogy hamar tele lesz.
Viszont 600-as után is van mindig javulás, van aki az 1000-esre esküdött, amikor kérdeztem anno, nekem ennyire megfelelt.
Az pedig hogy a felni formája mennyire nem bonyolult szerinted, azért vitatnám, mivel a küllõk kivételével mindent kézzel kellett kicsiszolni, mivel gép nem fér hozzá. Így relatív hogy mi a bonyolult, minden esetre neked is köszönöm.
;)

bexxter

Én ezeket políroztam újra (a képen a vételi állapot):
http://img.carstyling.hu/usercars/00/05/60/41/56041_1240952111.jpg

Ennél persze nehezebb a sok küllõs :)
Hmm, kézzel ilyen egyenletesre? akkor nem fél órás móka volt ;)

Azt gondoltam, tépõzárassal csináltad. Nekem a "kis flexen" van ilyen korong, 115ös átmérõvel sok helyre befér. Csak a széle kopik le nagyon hamar :S

Egy korábbi felnit csiszoltam, festéklemarás után, de ott nem tûnt fel a 600 és 1000közötti különbség. Lehet már nem láttam jól a portól :) )

Hári Antal

Hát nagyon szépek lettek a felnik, jó hogy leírtad a lépéseket is mert már én is agyaltam nézegettem dolgokat, közöttük ezt az oldalt is :D lehet egyszer én is belevágok :D

Marczin Róbert

bexxter #33005:
Értem.
Bár szerintem van némi különbség az újra polírozás, és a felpolírozás között. ;)
Tény hogy szép a felni, de az is tény, hogy az általad mutatott szinte egy sík felület, nekem a küllõk hegyes szöget zártak be a peremmel, a másik végük pedig egy homorú középhez csatlakozott, aminek még volt egy sugár irányra merõleges 30mm-es pereme, ahova a felnikupak szokott menni. ;) Hát nem két perc volt az tuti. :D :D :D :D :D
Tépõzárassal (125-ös, én legalábbis ezt vettem) próbáltam csinálni ahol lehetett, csak a sok küllõnek köszönhetõen mindig beleakadt valamelyikbe s egy pillanat alatt széttépte a vásznat rajta. :( Ráadásul a homorú felületen nem fekszik fel az sem, valamint a perembe sem lehetett beforgatni sehogyan sem. :(

Szerintem érzékelhetõ különbség volt tapasztalható a 360 kontra 400-as papírnál is.
;)

Hári Antal #33006:
Szerintem érdemes megpróbálni, ha látsz magadban hozzá kellõ energiát, kitartást. ;) Sok sikert hozzá. ;)

GABI703

Zsírcsi lett grat, naon ügycsi vagy! :D

Marczin Róbert

GABI703 #33017:
Köszcsike, tudcsizom.... : o) > ;) : o) > ;) : o)

obrotka gyula

Esküszöm olyan, mintha fizettél volna érte. Gratula!

Marczin Róbert

obrotka gyula #33098:
Ezért, de az orális szexért szoktam. :D :D :D :D :D :D :D
Amúgy elégedett vagyok vele, magammal, felnivel, ma rákerültek a gumik is. ;)
Holnap szerintem új bejegyzés, mert kormánymûvet kell lebontanom.... :( :)

obrotka gyula

Marczin Róbert #33115:
Jó múltkor azt mondtad, hogy úgyis unatkozol. :) :) :)
Jövõ héten én is polírozok, csak én az ablakok kereteit. :)

Marczin Róbert

obrotka gyula #33118:
Igen... pont ezen agyaltam, hogy milyen jó móka a holtjáték állításhoz lebontani a kormánymûvet... :D ;) most meg nincs szívem kivágni a kasznit, fõleg hogy alatta futnak a fékcsövek. :D :D :D :D
Én is agyalok, hogy lecserélem a küszöb-leszorítós-mûanyag-bisz-baszt a Lada-s alumínium leszorítóra, de elõtte persze polírozom. ;)

KeMa

Marczin Róbert #33132: Arra az alu-bizbaszra már én is gondoltam párszor, csak sajnos rövidebb, a megfigyelésem szerint.

Marczin Róbert

KeMa #33141:
Igazából én pont attól tartottam, hogy hosszabb lesz az alu, de most jobban belegondolva a Polski ajtaja valószínûleg nagyobb, mint a Ladáé. :(
Holnap megnézem ha lesz rá alkalmam, meg idõm.
Minden esetre köszike, hogy felhívtad rá a figyelmemet. ;) :)

KeMa

Marczin Róbert #33156: kábé 20 centivel rövidebb (a legtöbb). Kivéve a niváé, talán jó, de olyat még nem láttam a bontóban.

Marczin Róbert

KeMa #33159:
Hm... Nivánk nincs, de van, volt két kocka a családban.
Minden esetre a 20 cm az nem kevés. :( ;) Remélem holnap már okosabb leszek az ügy kapcsán.

Dömi

Marczin Róbert #33163:
gyula is ezt mondta? :)
mármint a 20 cm ... :) :) :)

Marczin Róbert

Dömi #33181:
Asztapicsa!
Ez megült. :D :D :D :D :D

KG

Göciszépek lettek. :)
Midet políroztad még ki? :) :D :D :D :D

Marczin Róbert

KG #33198:
Köszike.
Számodra fõként a bohócomat, mert tudom, hogy a hétvégén talcsizunk. ;) : o) : o) : o) : o) :D > ;)

KG

Marczin Róbert #33205:
ROBI! Ez nagyon komoly dolog! :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!