2008.12.28. Vasárnap

Hogy az év vége se teljen unalmasan...
 Az eredetileg pár órásra tervezett lengőkar csere egyenlőre ott tart, hogy lassan két hete bakra van téve a kisautó, ugyanis sorra jöttek a nem várt gondok, miközben lebontottuk a lengőkarokat. Ismét csak megerősíteni tudom azt a tényt, hogy a Historic Rallye-ban induló Kelecsényi egy büdös mocskos tróger köcsög!!! ezt ugyan sikerült már korábban is megállapítanom, a lakatolás közben, de most végérvényesen megerősítette bennem a vágyat, hogy arcon csapjam mindazért, amit az autóval tett, illetve nem tett..
 Többször észleltük már sajnos az elmúlt 2 évben, hogy nem varrt végig ott dolgokat, ahol jó lett volna a lakatolás közben. Ilyen volt pl: a padló, annak merevítései, a sárvédő ívek, most legutóbb pedig a rugótoronnyal akadtak problémák.
ráadásul itt nem csak elfelejtette odavarrni normálisan, de még a helyét is igen csak elnézte, ugyanis a lengőkarok lebontása közben derült arra fény, hogy nem sok hiányzik ahhoz, hogy a rossz helyre felcsípett rugótányérok eltörjék a Katona féle Bilstein gátlók szárait. Ugyanis annak következtében hogy a tányérok nem a megfelelő helyen voltak, a spirál rugók igyekeztek odakényszeríteni őket, így a belső peremüket ráhajtották a gátlókra... :( Nem voltam túl boldog, de nem keseredtem el, hiszen hegesztő van, lemez van, rugótányér van, akkor gond nem lehet. Így Doki barátommal szépen elkezdtük lecsákányozni a torony környékét, és itt jött az újabb meglepetés, mely szerint a hátsó torony nincs odavarrva a beslő sárvédőhöz... Így arra is fényt derült, hogy vélhetőelg hol jött be a víz az utastérbe. Na meg persze találtunk egy véletlen vágást is, amit elfelejtett összehegeszteni a hibázása után.
A Rugótányérok pontos helymeghatározásában ezer köszönet illeti meg Holló papát. ;) O.Gy.-t, és természetesen K.G.-t, mert az ő segítségükkel tudtuk kilegózni, hogy konkrétan hova is kerüljenek a rugótányérok. Köszönet érte mégegyszer. ;)
 Ezt követően jött a következő probléma, na meg persze Karácsony, így újabb pár napig rá sem néztem a kicsikémre, mert nem tudtuk összeegyeztetni az időnket.
Szóval a következő gond, a gömbcsuklós hardy volt. Ugyanis a lenygel úgy találta ki, hogy a rövid féltengelyre a csavart úgy hajtsuk fel, hogy az önzáró része befelé legyen... Etz nekem már akkor sem tetszett túlzottan, így már akkor megfogalmazódott bennünk a dolog, hogy esztergályossal vágatunk a másik oldalra Rádiuszt, amikor Gyula vitte el a drapp autót, s közel 1,5-órát basztunk el azzal, hogy fel tudjuk hajtani a rövid féltengelyre az önzárós anyát fordítva. Így esztergályossal le is vetettük szépen a csavar anya másik oldalát, azonban azt figyelmen kívül hagytam, hogy a gömbcsukló hüvelye belül homorú, így miközben hajtottuk fel az anyát a féltengelyre, frankón lefeszítette a hüvely a krova szemet a csavar anyáról... Tehát az elképzelés ugyan jó lett volna, de sajnos mégsem.
 Így végső elkeseredésemben baszottul berágtam tegnap, mert az jó... és szépen elkezdtem rákínozni az önzárós végével a csavaranyát a féltengelyre, aminek az lett a vége, hogy a második csavar anya szépen leszedte az első három menetet a rövidféltengelyről.... ráadásul ez olyan fajta féltengely, ami nem végig menetes, így összesen nem (kb) 16 menet van rajta, hanem csak vagy 8.... És ez már megint nem volt túl biztató.
Így megint mentek a telefonok körbe, első sorban azok felé, akiket én is igyekeztem EDDIG kihúzni a szarból, ha úgy adódott, majd mentek a szokásos telefonok Baznak, Hollónak, O.Gy-nek, és Polskinak, hogy nekik vajon van-e, mert a környéken sajnos nem találok. A Pestieknek természetesen volt, így már kezdtem ráhangoldóni a délutáni Pesti útra, de végül kiderült, hogy van Polskinak is Ibrányban, csak ő most Győrben van, de Ata Tokajból el tud menni érte Ibrányba, és elhozza nekem Szerencsig.....   Szóval ez a része sem volt egyszerű, de megoldottuk, és köszönöm szépen mégegyszer mindenkinek , aki segített a bajban
Ekkor már délután 5-6 óra lehetett és baromi hideg. Ráadásul mivel tegnap több kárt okoztam mint hasznot, így inkább nem erőltettem a munkavégzést, inkább bezártuk a garázst, és abban maradtunk, hogy folyt. köv. a mai napon.
 Ha minden jól megy, akkor ma már tudok vele kocsikázni egy kicsit legalább, meg le tudom mosni, mert belepte sajna a por kegyetlenül. Meg persze lecseréljük a motorolajat, mert a kisautó is elérte, sőt picit szerintem meg is haladta a 10.000 km-ét, így a motorolaj, az olajszűrő, a levegőszűrő csere érett lett ismét.

UPDATE!!!

 Jelentem a kisautó sikeresen elkészült némi szopások árán ugyan, de meglett!!! Egy kalap alatt megejtettük az esedékes olajcserét, ugyanis épp mostanság csavartuk bele a 10.000-ik km-t mióta a motort a télen összefűztük.
 Bazi nagy élmény volt két hét bakon állás után beröffenteni a kisgépet, és hallgatni a zárt garázsban ahogyan morcosan kezd éledezni, az amúgy sem halk motor, kipufogó. :D :D :D :D Nem kell mondanom, hogy fülig ért a szám, igazából az sem nagyon érdekelt, hogy a garázs ajtó, pont a szomszéd bejárati ajtaja felé néz délután fél 5-kor.... Örültem hogy már jár a motor, és vihetem ki megmelegíteni egy kicsikét, ahogyan azt kell olajcsere előtt. :)
 Úgyhogy az olajcserét követően a kisautó újra száguld!!! Km-óra állás szerint 43330-nál volt olajcsere, motorban lévő km szerint pedig 10030. :) Természetesen most is Castrol Magnatec 10-40-es került a motorba, mert megérdemli, és erre továbbra sincs panaszom. Hazafelé természetesen kb 4-5 km-en tudtam normálisan jönni, utána leszállt a lilaköd, a többit szerintem nem kell részletezni, hogy megkellett mutatni egy-két autónak, hol a helye a sorban... ;)    Ilyenkor érzem csak igazán, hogy micsoda életérzés egy ilyen kisautó. ;)
 Köszönöm neked kisautó!!!
Inkább autómentőn vittük Józsi barátommal, nehogy letörjön a gátlók vége Így talán jobban látszik, hol bibis... Így talán jobban látszik, hol bibis... Eleve magas nekem miért így néz ki, ahogy.... de látható hogy csak ott volt végig varrva, ahol látszódhatott... Ezek után jön a felcsiszolás, alapozás, alvázvédés ismét... Próbálkozások a csavaranyával... ezt meg csak úgy, mert tükröződött a szikrázó napsütésban a garázs plafonra. :)

Kommentek

Dömi

hát látom szopás az van.
Ezek szerint ez a csavar esztergálás sem az igazi megoldás.
Tehát egy olyan anya kéne, aminek nem a kerék felé kerülõ vége az önzárós, hanem le van esztergálva, de elég hosszú ahhoz, hogy a krova ne jöjjön le róla, viszont ne is lógjon túl a rövid féltengelyen? :)

Marczin Róbert

Dömi #27299:
Hát... valami ilyesmi...
De mesekönyvekben sem találtam ilyet. :D :D :D :D :D
Amúgy az lehet a gond, hogy én le is szúrattam a csavarból 2 mm-t.
Gyula elvileg esztergáltatott anyát rakott fel szintén, lehet hogy megkellene kérdezni, õ hogyan csináltatta. ;)

raver

Igen ronda képek :(
Bizom benne hogy minél elõbb megoldódnak a bajok.

KeMa

Aztakurva... Részvétem... :S Kitartás ám, nem idegeskedni feleslegesen... Lakatost azért lehet arconcsapni, de autót inkább ne szerelj idegbõl :) .

A csavar felhajtásakor tehát az a gond, hogy nem lehet rendesen felhajtani az anyát, mer lenyomja a krovát róla... A jó öreg dugókulcs készlettel sem lehet felpakolni rá? Amibe keresztbe egy szárat kell bedugni, és úgy kell hajtani? Mert ilyenkor én azt szoktam használni. Ráadásul például a 17-es dugógulcs másik vége asszem 13-es, amire a 15-ös krovát pont rá lehet húzni. És az egész dugókulcs van vagy 15 centi hosszú, tehát jó hosszú csavarra is rá lehet hajtani vele az anyát. Én így szoktam.

Grosso

Azzigen.

Kitartást a továbbiakban, én meg se merem nézni, hogy az én autóm aljával mit mûvelt a "lakatos", de a sárvédõk és az ajtóperem miatt alapból már jár neki a pofánvágás!

hollo

http://kepfeltoltes.hu/view/081228/HPIM9364_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/081228/HPIM9429_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/081228/HPIM9430_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/081228/HPIM9538_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Ez lett volna ha....
http://kepfeltoltes.hu/view/081228/HPIM8784_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

hollo

"Hollo papa" ---- ez jó, Kissé elbaxtam sikerúlt rossz gombot nyomnom, találtam még néhány képet kissé megkésve, bár nem igazán ez a rugótányér volt a képek témája, hátha a másik oldalon is rgyszer cserélni kell a tányért.Tudom: rossz vagyok hi hi :)
http://kepfeltoltes.hu/view/081228/HPIM8783_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/081228/HPIM9948_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Laceeee

Durva... Szakadjon le a keze annak aki így hegesztette meg.
Gyári elütõs anyát nem lehetne így kiesztergálni?? Én is gondolkodtam már rajta, hogy kéne valamit csinálni.

Egér

Az ilyen trógerektõl egyszer igazán megszabadulhatna a világ. Elismerés a kitartásért és mielõbbi örömautózást Nektek.

Buszos Petya

Óbazz, részvétem. :(

Lakatos bá' fog fizetni, vagy törött végtagokkal fog hegeszteni a közeljövõben? :D

Tibee

Buszos Petya #27310:
Mé'?? Gipszelt kézzel stabilabban tudja a helyén tartani az elemeket... > ;) :c)

Marczin Róbert

raver #27303:
Valóban sajnos azok... De megoldottuk a dolgot. ;)

KeMa #27304:
A lakatost hamarabb csapom arcon. ;)
Próbálkoztunk csõkulccsal is, sajnos az is esélytelen. Igazából szerintem az is gond, hogy gyárilag le van sarkallva a 6lap fej a csavaranyán. Így a sok kis kellemetlenség összeadódik. :(

Norberto Grosso #27305:
Egyre inkább rá kell jönnöm, hogy érdemes lenne kitanulni a szakmát, és magamnak lakatolni.

hollo #27306:
hollo #27307:
Köszi mégegyszer Holló papa. ;)
A sors pikantériája, hogy az én rövid féltengelyeimen kb 8 menettel kevesebb van, mint az tegnap kiderült. ugyanis amik nekem a polski alatt vannak, azok sajnos nem végig menetesek. Tehát az elejérõl is hiányzik szerintem gyárilag vagy 4-5 menet, meg a végérõl is vagy 3. Polskitól kaptam olyat, ami végig mentes, így nem volt azzal a megoldással, hogy elsõ körben alap felállásban ráhajtom vagy 3-szor az anyát, hogy az önzáró részébe is belevágódjon a menet. Ezek után pikk-pakk felment fordítva is. Csak az én féltengelyemre felhajtva viszont pont nem volt annyi menet, hogy megmetssze az önzárós részben a menetet. :( Sebaj, megint tanultam valamit. ;) Ezek szerint minimum 2 fajta rövid féltengely van. Sõt most már azt is tudom, hogy menet metszésre kiválóan alkalmas egy 903-as fõtengely is, hiszen ugyanaz a menetemelkedés. ;)

Laceeee #27308:
Néztem már azt is, valahogy azal meg az a gond, hogy alapból nem 27-es kulcs nyílású, hanem minimum 30-32-es. Így eleve nem fér rá szinte semmi a csuklóban. Ráadásulelég esélytelennek láttam, hogy utána a hüvelybe benyúlva eltudjam ütni. Bár végig menetes féltengelynél elképzelhetõ a dolog, viszon mindenképpen kell alá esztergáltatni egy kúpos alátét félét, ami pelepréselõdik a hüvelybe, s ezáltal nem kell agyig behajtani a csavaranyát.
Ezt még kilegózom egyszer. :)

Egér #27309:
Köszike. ;)

Buszos Petya #27310:
Köszike.
A pénz nem boldogít. ;) Tehát??? Marad a verés. ;) > ;) :D

Tibee #27312:
Fõleg a sajátjait a "pészmékerhez"... ;) :D :D :D :D > ;)

Tibee

Marczin Róbert #27316:
/3 Ezen én is gondolkodtam. Egyrészt saját autó építésnél spórolás céljából, másrészt "fizetéskiegészítésként" is jól jöhet. :)

KeMa

Marczin Róbert #27316: 3, ismerõs :D Én úgy állok hozzá, hogyha elbaszom, akkor csakis magamat kell szidnom... :)

Tibee #27319: De ismerõs a helyzet :)

hollo

Marczin Róbert #27316:
Így már teljesen érthetõ, mi szívatott a féltengely meneténél, akkor cserés mindkettõ? :) viszont én nem találkoztam még ilyen rövid menetûvel, megnézném élõben, ne dobd még ki õket lécci! :)

Buszos Petya

Marczin Róbert #27316: De aztán akkor legyen ám bejegyzés a lakatos jómunkásember optikai tuningolásáról, lehetõleg videóval. :c) :c)

Marczin Róbert

Tibee #27319:
KeMa #27321:
Ennyi. ;)
De ha magamnak csinálom, akkor legalább tudom, hogy magamnak csinálom. (Na ezt jól megmondtam. :D )

hollo #27323:
Igazából csak az egyiket sikerült elbasznom, de még azt sem teljesen, tehát vésztaresznek megmarad, de természetesen szívesen megmutatom.
Én sem emlékeztem rá, hogy ilyen rövid menetes, ráadásul úgy rémlik, hogy anno mintha boltban vettem volna a párat, mert egyszer már elcsesztem emlékeim szerint a felni csavarokkal. Minden esetre érdekes, ráadásul nem úgy tûnik, mintha utólag lenne leesztergálva róla a menet. Mert ugye esetleg olyankor elõfordulhatna, ha mondjuk az elsõ 3 menetet elbaszta volna valaki anno, hogy esztergával szépen leszedik tengelyvastagságig. De ennek a ricnis fele is megvan csupaszítva a menettõl. :(

Buszos Petya #27330:
Õõõ... most hogy ilyen sokan basznak rá a feltöltött videókkal, a fent lévõek eltávolításán is gondolkodom, bár szerintem abban nincs kivetni való. ;)

KeMa

Marczin Róbert #27332: Igen. Ez mellesleg olyan volt, minthogy "negyereeremererrenegyere", hogy egy kalsszikust idézzek :D

Marczin Róbert

KeMa #27334:
Ez jo!!!
Ez tetszik. :D :D :D :D

KeMa

Marczin Róbert #27335: De tudod melyik ez, nem?
http://www.youtube.com/watch?v=b_9U70b--3o

Marczin Róbert

KeMa #27336:
Most már így igen. :D
Eddig azon agyaltam, hogy vajon Ganxta számainek egyikében lehet esetleg??? :)

Buszos Petya

Marczin Róbert #27332: uccsó.) Te ne legyél rajta felsimerhetõ, a csávó meg úgyis felismerhetetlen lesz, ha jól csinálod. :c) > ;)

Marczin Róbert

Buszos Petya #27341:
Asztapicsa!!!
Erre nem gondoltam. :D :D :D :D köszike. ;)

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!