2008.05.06. Kedd

És hát ugye úgy jó az élet, ha zajlik továbbra is...
 Mivel ma rossz idő ígérkezett ismét, jött némi jégeső, meg vihar, ezért kocsiba pattantam, és bevittem gyorsan a céghez az autót, nehogy elverje a jég. Ezt sikerült is megúsznom sikeresen, így egy teletankolás után elindultam a kisautóval hazafelé. Kb 5-600 méterre lehettem már a házunktól, amikor a kereszteződésben tilos jelzésnél a szabad jelzésre várakoztunk. Két autó előttem, meg kettőtől több mögöttem.
És jött a sárga jelzés, amikor is kinyomott kuplungnál kapcsoltam egy 1-es fokozatot, majd vártam tovább kinyomott kuplunggal, hogy elinduljanak az előttem állók, amikor is hirtelen előrébb kerültem 4,5-5 métert, aminek hirtelen nem is értettem az okát.   Az első feltételezésem az volt, hogy biztosan elszakad a kuplung bowden és ezért lőtt ki az autó hamarabb mint kellett volna, de hamar leesett, hogy nem erről lehet szó, mivel az autó továbbra is 1-es fokozatban volt, a kuplung továbbra is ki volt nyomva, az autó pedig ismét állt.  Tükörbe pillantva láttam, hogy a mögöttem (előtte még szintén nyugodtan várakozó) álló Suzuki Ignises lelkesen keresi a fokozatokat az autóban ülve... Ekkor esett le, hogy ő tolt meg hátulról sajnos. :(   Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a csattanás pillanatában indult el az előttem álló, így nem hajintott bele a mögöttem "tolakodó".
 Ezek után kb 2 másodperc alatt:
Én: Lila köd le - biztonsái öv ki - ajtón én ki - Suzukiig gyorsan el - közben autóm fara meglát - lila köd még lejjebb
Suzi: Ajtó zár le - ablak húz fel - résen gyorsan mondogat: "elnézést, elismeri, bocsánat!" -
...
 Sajnos egyikünknél sem volt baleseti kárbejelentő lap, így jobb ötlet hiányában hívtam a rendőrséget és jeleztem a balesetet, valamint a fennálló problémánkat a diszpécsernek mely szerint nincs ilyen kár bejelentőnk, valamint hogy az okozó a kárt elismeri.  A diszpécser nagyon készséges volt és korrekt, így megígérte hogy küld ki a kiérkező kollégáival kárbejelentőt. Ezek után kb 25-30 percet várakoztunk az út szélén, ahol csak Arnold Swarzenegggggger nem jelent meg ez idő alatt az ismerősök közül... Na mindegy. Kiérkező rendőr páros amolyan érdekes fajta volt. Az első köszönés nélkül azzal kezdett, hogy: "emiat hívtak ki minket????"
Itt hamar megértettem vele, hogy talán két sajtburger között belefér az idejébe, hogy ellása a feladatát, nekünk meg mint tisztességes adófizető állampolgároknak jogunk van a rendőri intézkedés kéréséhez.  Erre fél percre jött a nem túl kedves, ámde gondolom cseppet sem kötekedő kérdése, mely szerint: "nem volt még feljelentve a lökhárító miatt???"   Itt nekem lila köd ismét le... majd elmagyaráztam a tisztelt közegnek, hogy valószínűleg valóban nem jöttek volna belém most hátulról ha gyári fekete műanyag lökhárító lett volna az autón... majd kértem, hogy foglalkozzon a konkrét dolgával, a mérgetéssel, fényképezéssel, jegyzőkönyvvel, stb, és haladjunk, mert nem érek rá tökölni.
A kollégája ehhez képest maximálisan korrekt volt, és megértő, valamint normális is, akivel a jegyzőkönyvet elkészítettük. Amit eleinte nem értettem az az volt, hogy az okozó miért ül autóba, és miért hajt el, amiközben még az intézkedés folyik, kárbejelentőm pedig továbbra sincs kitöltve még. A normálisabb rendőr közölte, hogy nem is lesz, mert ha ők kijönnek, akkor hivatalból indítanak eljárást mindkettőnk ellen, majd az ügy valamiféle előadóhoz kerül, majd megállapítják a tényt, lezárják az ügyet, s kb 1,5-2 hónap múlva lesz határozat a kezemben, amivel majd mehetek a biztosítóhoz... (Még jó, hogy többek között ezt szerettem volna elkerülni a biztosítónál, hogy 2 hónapig bizonygassam az autó nem hétköznapi voltát..., valamint azt hogy az okozó később ne tagadja le baleset okozását, mivel neki jelentős sérülése nem lett.)
Ekkor egy kicsit elszontyolodtam, de a rendőr megvígasztalt, annyiból valóban jól jártam, hogy így nem tudja letagadni a baleset okozást, csak sajnos időben jelentősen elhúzódik a dolog. :(  Mivel ekkor már visszavonni nem lehetett a dolgokat, így hagytuk, hogy menjen minden tovább, úgyse tudunk mit csinálni. :(
 Hazaérve hívtam a biztosítót, ahol megtudtam, hogy szívességi kárfelmérést kérhetek potom 10.000.-Ft-ért, intézhetem az autó helyre állítását saját zsebből, pénzt leghamarabb majd csak akkor látok, amikor megjön a határozat a rendőrségről, amivel 8 nap múlva vissza kell mennem a rendőrségre, hogy rápcseétlejenek mely szerint a határozat jogerős, és ezzel a papírkával jelentkezhetek a biztosítónál majd akkor, hogy kezdődjön a biztosítási kárrendezés procedúrája... :( Tehát alaphangon is 2-4 hónap az, mire a végére érünk mind ennek. :(:(:(:(:(:(:(

 Az autó sérülés első pillantásra nem vészes, csak a helyre állítási munkálat az, ami súlyos. A hátfal teljesen KO, mivel nem csak tört, hajlott, szakadt is. Motortér ajtó KO, nem csak tört, hajlott, a hegseztési varratok, tömítések elváltak, deformálódtak. Ami viszont sokkal rosszabb, hogy az autó fara megrokkant, mivel a jobb hátsó sárvédőnél sajnos kitüremkedés keletkezett a baleset következtében. Sajnos éles törés lett rajta kívül velül, valamint torlódott a küszöb is. :(:(:(
 Nem tom mi lesz, de unom már, hogy kb fél évet van mindíg egyben az autó mióta elkészült. Valaki mindíg belém jön. :(
Lámpa, hátfal, gépháztető KO Lámpa, hátfal, gépháztető KO Lámpa, hátfal, gépháztető KO, hézagok elmentek, kaszni csavarodott... Sárvédő megrogyott a csvarodás miatt.. :(:(:(:(:(

Kommentek

kissefa

Bakker! :(

Azért megnéztem volna a Suzukis arcát, mikor megindultál felé > ;)

Marczin Róbert

kissefa #18191:
Hm... Kérdezték már tõlem, amikor elmondtam a sztorit, hogy miért lepõdök meg ezen? Aki mondta pl hozzátette, hogy õ el is hajtott volna a helyszínrõl, és menetközben hívta volna a rendõröket inkább 500 m-el arrébb félre állva.
> ;)

kissefa

Marczin Róbert #18192:
Á, arra nem lett volna ideje szerintem :P

Gabe

Hát, neked nagyon nincs szerencséd.... :( Nem gondolkodtál még rajta, hogy esetleg valami rikítóbb szinûre fesd az autót? Vagy a vicces matricák helyett egy behajtani tilost a hátsó ablakba? ;)

Marczin Róbert

kissefa #18193:
Hm... lehet. :D > ;)

Gabe #18195:
Akkor meg azért jönne belém, mert az olvasással lenne elfoglalva... Mindegy ezeknek sajnos, látod. :(

kissefa

Amúgy ma engem is összetörtek majdnem. Csajszi simán kikanyarodott elém, én meg satuzhattam, szépen csúsztam keresztbe az úton. De megijedt :D :D :D
Mák, hogy a mögöttem jövõ elég messze volt...

Marczin Róbert

kissefa #18197:
Komlyan mondom, valamiféle front van megint...
Vagy tudtunk nélkül szóltak az embereknek, hogy a polski törés, most kettõ ér... :(

kissefa

Marczin Róbert #18198:
Az. És ma még megyünk Mohácsra is...elõre rettegek  :/

Marczin Róbert

kissefa #18199:
Én csak a Biztosítóba, meg a DAS-hoz. De komolyan agyalok, hogy busszal megyek, pedig nem volt már olyan egy jó pár éve szerintem.... ;)

KeMa

Ûûûû, basszus... Ezeken a képeken durvább, mint a boon.hu féle... Hát, basszus... Kurvára nem tud ez most vígasztalni, azt tudom, de én mindig elmondom, hogy ennél nagyobb baj sose történjen!

Laceeee

Az én egyetlen koccanásos történetembõl azt tanultam, hogy mindjárt bele kell építeni az embert a motorháztetõbe mint a volgán a szarvast és akkor normálisan viselkedik ;)

Horváth András

Pár napig nem voltam itt, elõbb olvastam a Csevegõben, mi történt megint a kisauóddal.:( Nem tudom kinek ártottál, hogy mindig ez van, de nézd a jó oldalát: lesz mit mesélni az unokáknak. "Amikor régen Kispolskim volt..." :)

Tibee

Horváth András #18210:
Rosszul fogalmaztál. "Amikor már régen megvolt a Kispolskim..." ;) :)

Horváth András

Tibee #18211:
Amúgy jogos... :)

obrotka gyula

A saválló geca viszont kurva jól bírja a kiképzést. :) :) :) :)

Buszos Petya

Ázzzze, ez nagyon gáz. :( Lehet, hogy kreténmágnes van az autódban. Részvétem.
És az a szomorú, hogyha az ilyen figurákat lehenteled láncfûrésszel, akkor még téged büntetnek...

kissefa #18197: Jah, a héten meglepõen sok gyökér volt az utakon. Szerdán egy laza 10-15 km alatt legalább tíz kretén kanyarodott ki elém vagy húzta rám a kormányt sávváltáskor.

KG

:( :( :( Sajnálom, nem lennék a helyedben...

Kedden, mikor a csaj megtört, már keresztbe csúszás közben mosolyogtam magamban, hogy nem az enyém, nem Rékáé, és nem is a Lada volt alattam. :)

Marczin Róbert

KeMa #18202:
Hát én mindíg ebben bízom, oszt mégsem gyün össze... :(

Laceeee #18209:
Az okozóval ilyen szempontból semmi gond nincs, mert elismerte, a többi a biztosítón múlik. Annak meg csak örülök, hogy nem mentem neki, mert már rájöttem sajna, hogy többet bukhatok vele mint nyerhetek. :(

Horváth András #18210:
De ha így folytatom (ami remélem nem így történik), akkor olyan nehéz lesz az a könyv amit ezekbõl írok, hogy vén koromra (ha megélem, és nem döglök bele egy ilyen mások által okozott balesetbe...) nem fogom bírni leemelni a könyvet a polcról... :(

Tibee #18211:
Az vicces, hogy kb 7 évig nem volt semmi. Most megépítettük, sorra találnak meg a bambák az autóikkal. :(

obrotka gyula #18213:
Végül is ja. :D Csak sajna már az elsõn, meg a hátsón is van egy-egy kicsi horpadás, amit nem tudok már kiszedni belõle, csak ha kivágom, és újra beillesztünk egy darabot, majd polírozzuk, stb... Ez meg nem kis meló lenne, ráadásul több kárt okozhat a helyreállítás közbeni hõhatás, mint ez a két horpadás. Úgy néz ki együtt kell élnem ezekkel a horpadásokkal.

Buszos Petya #18216:
Hm... Kretén mágnesben lehet valami, mert néha elég nehezen mászok ki a kocsiból... :D :D :D :D :D :D :D
Nálam ez a gyilok hajlam a csattanást követõ pillanatokban van jelen egy ideig, de szerencsére hamar elmúlik. Máskülönben már tuti, hogy sitten ülnék. :( :) ;)

Marczin Róbert

KG #18218:
Hm... én viszont szívesen lennék a helyedben akkor. ;)
Ha ne adj isten az Andiéval történt volna, akkor tuti, hogy lapot se írok, hazajövök, és szerintem még aznap délután levágom, és felrakom az újat.
De a kék ilyen szempontból eléggé zsebbenyúlós, és nem szívesen nyelem be a dolgot.

Egér

A neten közzétett képeken nem nézett ki ilyen vészesen :(
Mielõbbi gyógyulást Neki / Nektek.

Marczin Róbert

Egér #18224:
Na igen... ott a fotósnak csak az volt a fontos, hogy meglegyen a napi híre fényképpel illusztrálva....
:(
Köszi.

CsuTee

Fura hogy mindig te fogod ki az ilyen õrülteket, mellesleg a károkozó hogy mert csak úgy elhúzni onnan?

Marczin Róbert

CsuTee #18232:
Hat ja...
Ugy mert elhuzni, hogy megtehette. Ez a menete a dolgoknak, ha rendori intezkedesre kerul sor. Mivel hivatalbol inditanak eljarast mindkettonk ellen, igy nincs szukseg a baleseti karbejelento kitoltesere. Plane, hogy a rendorsegi ugy lezarasnak hatarozataig nem is tud menni az ember a biztositoba intezkedni elvileg.
A hatarozat pedig a kiadastol szamitott 8-ik napon valik valoban jogerosse majd, amikor is vissza kell majd mennem a rendorsegre lepecseteltetni a papirkat, hogy az okozo nem adott be fellebezest az ugy kapcsan. Es majd ezzel a lepecsetelt papirkaval mehetek a biztosithoz intezkedni, kb 1.5-2 honap mulva. Ahol ujabb 1-2 honap el fog telni szerintem mire tortenik valami is vegre. :(
Talan annyibol szerencsem van, hogy az Allianz Hungaria biztosito csinal szivessegi karfelmerest potom 10.000.-ert igy ha minden jol megy, elvileg sikerult is elinditanom a biztositos reszet a dolognak. Igy csak annyi van, hogy amig nincs a kezemben ez a rendorsegi hatarozat, hiaba rendezodik a sorsom a biztositonal, ok nem fizetnek a hatarozat jogerosse valasaig.
Tehat elonye, meg hatranya is van a rendori intezkedes keresenek. Elonyos, hogy az okozo mar nem tudja letagadni amit tett, mint sima karbejelentos ugy eseteben. Hatranya, hogy jelentosen meghosszabbodik az ugy menete.

Laceeee

"Sajnos éles törés lett rajta kívül velül, valamint torlódott a küszöb is" Teszel majd fel képet az autó egész oldaláról?? Érdekelne milyen mértékû ez a sérülés.

Hári Antal

Hát sajnálom ezt nagyon biztos megint sok utánnajárásodba kerûl majd:S de kitartás. A rendõrök meg ilyen faszok amikor keresztamámba mentek bele és a vétkes sofõr részeg volt mint állat akkor elkezdi a rendõr személyi sérülés nem történt minek rángattak ide minket hát nem köcsög az ilyen:(. Tegnapelött én is majdnem összetörtem a polski de hála kibírtam fékezni de aszthittem szétszakad az elsõ futómû úgy csikorogtak a gumik, de nem mertem kiszálni mert nagydarab köcsök volt :( ha kemény lettem volna akkor biztos megkocoktattam volna az ablakát :)

Marczin Róbert

Laceeee #18240:
Igyekszem pótolni a képeket, de nem ígérem hogy a mai nap folyamán, ugyanis annyi hogy beestem az ajtón. Kicsit fáradt vagyok. Akkor meg nem volt nálam csak telefon.
De nem egyszerû lefotózni, mievl a fénytörést kell elcsípni géppel, és a kárszakértõnek is csak nehezen sikerült. Tehát szemmel látható, de gépen nehéz produkálni. Minden esetre igyekszem pótolni.

Hári Antal #18246:
:(
Az ilyen esetekre kell a felni kulcsot az anyósülés alatt tartani. ;) Mindíg jó, ha kéznél van.

Dömi

Ez a törés ugyan olyan mint ami nekem van a balhátsó íven...bár az elvileg függõleges megrogyás miatt van Nekem!

CsuTee

Marczin Róbert #18238:
és mennyi pénzre számítasz? Mennyit szeretnél a biztosítóból kifacsarni?

Marczin Róbert

Dömi #18254:
Megmondom õszintén, én nem emlékszem a tiedre, hogy milyen. :(
Ezen sajnos kivü kifelé rogyott, a belsõ dobon meg befelé rogyott sajna a lemez. :(

CsuTee #18256:
Számítani nem számítok semmi jóra, mert már elkezdõdött a cigánykodás a biztosítónál. Mivel náluk ugye egy 25 éves autó Tax értéke kb 30-50.000.-Ft-al egyenlõ. Látják hogy nem egy olyan autóról van szó, de nem tudnak sajnos milyen hivatalos árértket írni rá. Így pl elkellett mennem munkadíj kalkulációra, ahol mint vadidegennek a Posta Autójavító 5 perc alatt 3000.-Ft-ért kiszámolta, hogy a javítás hivatalosan 90.000.-Ft-ra rúg. (Húzató pad, futómû állítás, hátfal, gépháztetõ csere, sárvédõ javítása, összes elem, le illetve felszerelése, stb...) Ezenfelül a festõ(m) is kikalkulálta Allianz-os kedvezménnyel 80.000.- + Áfa-ért tudja helyre állítani a fényezést, mivel szerzõdésben állnak egymással.
Kárszakértõ meresztgette a szemét, és nem akarta elhinni. Mondtam neki semmi gond, csinálhatjuk úgy is, hogy itt most lezárom az autót, és két hét múlva érte jövök, addigra legyen kilakatolva, kihúzatva, lecserélve aminek le kell lennie, valamint újrafényezve, de nem 2 cm-es gitteléssel!

KeMa

Marczin Róbert #18260: jaj... nem geciségbõl, kárörvendésbõl, ilyesmi okból kiindulva kérdezem: casco-n nem gondolkodtál még?

Marczin Róbert

KeMa #18263:
Ha emberi áron lenne rá lehetõség, akkor érdekel a dolog.
Sõt azon is rajta vagyok, hogy a DAS-al felvegyem a kapcsolatot, hogy ha ne adj isten ilyen történik a késõbbiekben, akkor legyen kihez fordulnom. Sajnos erre is fel kell készülni úgy látszik. :(
Casco-ról ha van konkrét infód, akkor érdekel.

Dömi

Marczin Róbert #18268:
DAS: "letépem az arcát"
:$: )

KeMa

Marczin Róbert #18268: Annyi infót tudok adni, hogy itt tudsz egy gyors díjszámítást eszközölni, utána meg el tudod dönteni, hogy knél, hogy, és mennyiért éri meg: http://casco.info.hu/

Marczin Róbert

Dömi #18270:
szerinted én nem röhögtem már a "sors fintorán"? ;)
Fasz ki van!

KeMa #18272:
Köszike, ránézek mindenképpen.

Marczin Róbert

KeMa #18272:
Sajnos csak a 3-4ik menüpontig lehet elérni, utána meghülyül a rendszerük, és olyan helyen kéri a gépjármû típusát, valamint az extrákat, ahol ezek beírására nincsen lehetõség, így nem enged tovább... Amolyan 22-es csapdája a dolog, mert kellene a továbbhaladáshoz, de nincs lehetõség a beírásra.

KeMa

Marczin Róbert #18274: Közben én is észrevettem, azt hittem, hogy csak nálam szopat a technika. Ezekszerint nem...

Van itt egy ilyen: http://www.netrisk.hu/biztositas_dijszamitas/casco_biztositas/casco_biztositas.php

bár, ahogy elnézem, ezek ugyanazok, csak más címen.... :S

Marczin Róbert

KeMa #18277:
Sajna ugyanott áll meg a technika ezen az oldalon is. :(
Adjam meg a gépjármûvet, valamint az extrákat...

Ezek komolytalanok.

Marczin Róbert

KeMa #18277:
Marczin Róbert #18278:
Sikerült rájönnöm a hibára!
Csak gyári adatok szerepelnek a nyílvántartásba, ezért nem hoz arra semmit, hogy 1983-as kiadás, és 903 ccm... :)
Így marad a személyes érdeklõdés.
De mint kispolski benne van.
Hmmm... érdekes.
Az Aegonnál lehetne kötni a következõ képpen:
Éves díj: 82.836.- Havi díj: 6.903.- Önrész: 10%
Ebben benne van a gyöngyház fényezés, a 4 alufelni kompletten, a riasztó, a ködlámpák.

Igazából nincs összehasonlítási alapom, de ez kiinduló árnak is téves, mert ugye 650-el számol. Gondolom 903-al ez is sokkal drágábbra jön ki.
Minden esetre elgondolkodom rajta.

KeMa

Marczin Róbert #18279: Valóban, a legjobb volna a személyes érdeklõdés. Én azt mondom, hogy elõször annál a biztosítónál próbálkozz, akinél a jelenlegi kötelezõ biztosításod van.

Marczin Róbert

KeMa #18283:
Én meg azt mondom, hogy egyenlõre egy dobozos tejet sem vennék náluk az eddigiek alapján... :(

KeMa

Marczin Róbert #18285: Árulnak dobozos tejet? Melyik biztosítónál vagy? :)

Marczin Róbert

KeMa #18294:
Ha megkérdezem, hogy: "Helybõl, vagy nekifutottál elõtte?" megharagszol? ;) :)
Allianznál vagyok, mint hobbi gépjármûves. (Lassan valóban azzá válok, legalább is annak tekintetében, hogy hobbiból járok a biztosítóhoz... :( )

KeMa

Marczin Róbert #18295: jó, legközelebb sebességbe teszem az agyam, mielõtt elindítom a számat. Csupán furcsálltam, hogy dobozos tej is kapható... mindjárt megmagyarázta volna, miért olyan a kárrendezés, amilyen...

Remélem azért hamarabb lezárul ez az ügy, mint amiket jósultak... :S

Marczin Róbert

KeMa #18296:
Én is nagyon bízom benne.

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!