2008.01.08. Kedd

Sajnos úgy néz ki, hogy ismét szét kell borítani a motort, mert valami gubanc van a gépben. :(
Ezzel csak az a baj, hogy a csere motor még erősen csak félkész állapotban van, így azt még nem tudom berkani a gépbe sajnos, megint a benne lévőtt kell megoperálni.
Nem titok, hogy jó ideje küszködök némi problémákkal a motorral kapcsolatosan.
Eleinte az olajnyomás bolundult meg, később az olajhőfokkal is gondok voltak, hiába cseréltem olajat, meg szűrűt háromszora megtett 2000 km alatt, sajnos nem javult a dolog. Használni csak amiatt mertem, mert igazából a mért adatok melletti működése szinte eleve lehetetlen lett volna, akivel csak beszéltem, majdnem mind lehülyézett, hogy ilyen még pedig nincs.... Pedig van!
Az újbóli gond az autópályán merült fel, amikor 4-4500-ös fordulaton ki-kihagyott, majd rá-rágyújtott a motor menetközben a meglévő ütemekre, és nem igazán sikerült orvosolni a problémát.
Felbosszantottam magam, kicseréltem a kondit, a trafót, a gyertyákat, kábeleket, alaplapot, elosztófedelet, egy szóval komplett a gyújtást. Sajnos nem oldódott meg a gond, így ma elmentem megmérni a kompressziót a hengerekben.
Sajnos meglepő módon csak az első hengerben volt 12, a másik három csak 9 körül volt, amit nem igazán értettünk, mivel nem rég volt meggyűrűzve, be lett járatva, olaj lett cserélve, az elején nem is bántottam, stb. Arról nem is beszélve, hogy Geotze -gyűrű szett ment bele, hogy ne legyenek vele gondok. Sajnos valami még is csak lett. :(
Ha minden igaz talán holnap már okosabb leszek, mert délelőtt neki állunk szétbontani a motort, mivel így csak találgatni tudunk, hogy vagy összetötek a gyűrűk, vagy letapadtak amiatt mert mondjuk töltöttem bele adalékot. Azt hittem jót teszek a motornak ezzel, de lehet hogy ez tett be neki. :(:(:(:(:(
Minden esetre sajnálom a dolgot, meg azt is, hogy megint lehet szétborítani az egészet. :(:(:(:(:(
Ráadásul ilyeneket is csinál. :D :D :D :D :D :D


[flash=http://www.youtube.com/v/xjcK9TV2uvk&rel=1]


Kommentek

KeMa

megnéztem vagy 6x a videót, de csak egyszer villant a kipu :D fura... hüje jútyúb...

Nekem akkor robbantgatott így vissza, amikor szar volt a karbi-beállítás. Én is mindent kicseréltem a gyujtásban, nem segített sajna...

szaki mérte a kompressziót?

Marczin Róbert

KeMa #10637:
Nekem látszódik mindkettõ. Hosszabat nem akartam felteeni, mert a következõ 54 is ilyen lett volna, mint az elsõ kettõ. :)
Amikor az autópályán csinálta, akkor olyan volt mint egy WRC-s rajtprogram. 4000-tõl durrogott, 4500-tõl szórta a lángot. :D :D :D :D :D :D
Szerelõ mérte a kompressziót, de õt is érdekli hogy mi a "stejsz" mert együtt raktuk össze, és ennek jónak kellene lennie.
:(
Holnap talán már kiderül ez-az. Remélem.

Gabe

Milyen adalékot tettél bele, ha szabad érdeklõdnöm?

CsuTee

Nagyon komoly a videó :D
Én a 9 bar-ra nem mondanám hogy gyûrû töréses. Mértétek úgy ,hogy olajat csöpögtettetek a hengerbe, az növeli a tömítettséget. Ha olaj becsöpögtetésre javulnak az értékek akkor gyûrû kopásról van szó, ha úgy sem javul akkor szelepek.
De adatok szerint a benzin motornál a jó érték 8-12 bar között van meghatározva...

KeMa

Marczin Róbert #10646: csak azért mondom, mert anno tanultunk ilyen kompressziómérést a suliban, és nekem azért jött ki ilyen érték a vacsiúj suzuki-blokkra, mert elfelejtettem, hogy mérés közben a fojtószelepnek nyitva kell lennie ;) . Azaz csutkagáz.

Marczin Róbert

Gabe #10647:
Igazából semmilyet nem kellett volna egy frissen gyûrûzött motorba, csak abban bíztam, hogy ezzel megoldódnak az olajos problémáim, amiknek nem is lett volna szabad jelentkezniük. :(

CsuTee #10652:
Köszönöm. :)
Nem a 9-es értékkel van a baj, sokkal inkább azzal, hogy kb 3-hónapja lett gyûrûzva a motor, bekerültek az új szelepek, síkolt hengerfej, stb.
Olajat nem kellett csöpögtetni a hengerbe, ugyanis olajos volt a mind a 4 gyertya amikor kivettük, ez már nem tetszett. Geotze szettnél 6000 km után nem kellene ilyeneknek jelentkeznie, fõleg hogy kímélõen lett járatva az elsõ ezren. A szeleek is vaci újak, azokkal sem kellene hogy gond legyen, ezért X-akta a dolog. :(
Tudomásom szerint ennek a motornak a gyári értéke 11-12. De azért az még sem egészséges, hogy 3 barnyi eltérés van a hengerek között, egyedül az elsõben maradt meg a 12. Ha 1 eltérés lenne, akkor anyira nem is zavarna a dolog, de ez a 3, ráadásul 3 hengerben elég morbid. :(

KeMa #10664:
Sokkal inkább zavaró a, hogy ekkor eltérés van a hengerek között. Tökminegy, hogy 12, vagy 9 van mindegyikben, mert az arányos kopás lenne.
De 3 hónap alatt, meg kb 6000 km után nem kellene aránytalanul lecsökkennie 3 hengernek, 1-nek meg megmaradnia gyárinak. :(
Szaki cimborával épp ezt veséztük, hogy ha még rossz is lenne az óra, akkor is 3 henger egyformán gyenge, 1 meg megmaradt olyannak amilyennek összeraktuk. És ez a gond. Mármint nem az hogy egy megmaradt, hanem hogy 3 elment vadászni. :D

Gabe

Marczin Róbert #10666:
Fimol azért nem árt. :) De ha valami olajnyomás javító akármit tettél bele ami sûríti az olajat, az megárthatott neki, mert ami jó egy kopott motorban ahol már viszonylag nagyok a hézagok az egy frissen összerakottban simán tud olyat okozni, hogy késõn jön meg a nyomás mert túl sûrû az olaj. Legalábbis nekem ilyet mondtak anno.

CsuTee

KeMa #10664:
Télleg ilyet mi is tanultunk :D

Marczin Róbert #10666:
Hmm akkor ez téleg furcsa eset...

hollo

Belebeszélnék én is, bár nem telefon :)
Attól ha 3 hengerben kevesebb kompresszio, mitõl, és hogyan kerül lángcsóva a kipufogóba? Ez inkább a szelep(ek) hibájára utal nem? Én a hengerfejjel kezdeném.
Nem volt egy kicsit melege néha ennek a motornak?
Nehogy így járj:
http://kepfeltoltes.hu/view/080108/1._www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Marczin Róbert

Gabe #10667:
Akiket errõl kérdeztem, nem egy motort raktak össze, ráadásul nem csak utcait. Valahogy úgy voltam velük, hogy letettek már ezt azt az asztalra, így adok a szavukra. Erõsen tiltottak mindennemû adaléktól, ne rakjak semmit bele, edzõdjön be a gyûrû, kopjon be a henger, a gyûrûsor.
Amikor kezdõdött az olaj problémám, akkor sajna tettem bele adalékot, mert azt hittem túl híg neki a 15-40-es olaj.
Ekkor még nagyon ment, csak az olajnyomás volt bosszantóan problémás, de senki nem tudott választ adni rá, hogy mi lehet az oka. Amikor bekerült az adalék, semmit nem változott a dolog, késõbb néha érzékelhetõ volt az erõ hiánya. De gyujtás állítással mindíg tudtam javítani rajta. Utána kezdõdött az hogy nem indul pöccre, csak hosszas indításra....
Kicseréltem mindent a gyujtásnál az sem oldott meg semmit. Ekkor kezdtünk gyanakodni, hogy valami nagy gubanc van. :(

CsuTee #10670:
Valóban az, de remélem holnap már okosabb leszek ezzel kapcsolatban. :(
Ez most nem hiányzott. :(

hollo #10675:
A láng az sokkal inkább a gyujtáseltolásnak köszönhetõ mert így legalább megy, csak nehezen indul a kompresszió hiány miatt, azért el kellett rakni a gyujtást. :(
Az lenne a legkevesebb, ha durrogna, mert ezt csak 1000-rõl 5000-re forgatásnál jön elõ, és csak üzemmelegen. Ez nem zavarna.
A szelepek, gyûrûk meg újak. Hengerfej, olajteknõ holnap lekerül, oszt reménykedünk hátha látunk valamit. :)
Melege elvileg nem volt soha a motornak egyetlen egyszer ment 110-fokra, amikor a lakatolás után a szerelõ elfelejtette visszakötni a vízcsövet rendesen. és menet közben elfosta magát a vízcsõ. De akkor 95 foknál rátoltam a ventit, csak nem értettem miért emelkedik tovább a vízhõfok, meg miért követ egy vízsugár az aszfalton, ami párolog... :)
De megálltam, még volt benne víz is, meg nem fõtt a motor. Meg igazából ezután egy 3-hónappal szedtük szét a motort, tehát ha gond lett volna, akkor jelentkezett volna szerintem hamarabb.
Egy dolgot baltáztam el, amikor ezt meggyûrûztük, akkor lusta voltam elvinni köszörültetni a fõtengelyt, és lehet hogy miután átmostuk a motort, veszített a tömítettségébõl valahol a hajtókar csapágyaknál, és a véknyabb normálisabb olaj már befolyásolhatta a kezdetleges olajnyomás, olajhõfok problémákat.
Ekkor jött ugye az adalék (hülye fejjel) és lehet hogy emiatt tapadtak le a gyûrûk esetleg. De az is lehet hogy összetörtek. Ezt még nem tudjuk , csak azt, hogy olajosak voltak sajna gyertyák egy picikét.

Szép felvétel. Ez a Saab?

hollo

hollo #10675:
ez az. nemigazán jó képek, de nagyítva talán :)
http://kepfeltoltes.hu/view/080108/teto20028_jpg_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/080108/teto20029_jpg_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/080108/teto20030_jpg_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Marczin Róbert

hollo #10683:
Hát ez elég durva. :) :) :)
Ebbe inkább nem vágnék bele. :)

hollo

Marczin Róbert #10685:
Látom nemtetszik :(
pedig nem is durva, inkább csak szokatlan :)

Marczin Róbert

hollo #10687:
Mint érdekesség, tetszik. Az is hogy mégegy ilyen biztosan nincs.
De ilyenbe nem mennék bele az tuti. Lehet hogy az aránytalanság zavaró, igazából nem tudom. :(

kissefa

hollo #10683:
Nekem tetszik :D Mondjuk a tetõablakot máshogy oldanám meg rajta :P

Marczin Róbert

kissefa #10691:
Pont amiatt tette fel ide, mert nemrég beszéltünk róla, és nem láttam még.
De nekem valahogy az autó formája nem tetszik, ahogyan alakítva lett. :(

Marczin Róbert

kissefa #10691:
És a motor problémámhoz hozzá sem szólsz??? ;) :D :c) > ;)

kissefa

Marczin Róbert #10692:
Szerintem aranyos ilyen kis nyomin :D

Marczin Róbert #10693:
De: hát ez nagyon szomorú :(
(szakmai részekbe most inkább nem mennék bele, mert úgysem értenéd > ;) :P )

hollo

Na mi a helyzet? romboltok még? :O

kissefa #10691:
Ugye ? Nem sok hasonló jönne veled szembe :)

nyuszy

hollo #10683:
Hát ez meg mi a szar ez ez?

hollo

nyuszy #10715:
Robival beszélgettünk róla, és hirtelen felindulásból ide nyomtam fel, hogy megnézhesse :P Bocsika :O
Ahogy a hozzászólásodból kiveszem neked sem nyerte meg a tetszésedet? :O

Marczin Róbert

kissefa #10694:
De azért egyszer majd elmagyarázod . ugye? :D :D :D :D

hollo #10702:
Kõkeményen... :) :) :) :)
A motor megtette utolsó kilómétereit....
A dugók is elfáradtak, meg a gyûrûk is.....
Igyekszem megírni majd a feljegyzést, csak nem sok idõm van sajna. :(
Így készíteni kell egy másik motort, mert ennek már végleg vége.... :(

Marczin Róbert

nyuszy #10715:
Jó lenne ha okosan írnál a blogomra okosan, ésnem pedig összevissza, hanem, okosan írnál a blogomra. Köszi...
;) :D :D :D :D :D

hollo #10702:
Igyekszem csütrötökön rögzíteni az eseményeket itt, ahogyan azt ígértem, csak sajna nem úgyalakult a szabadidõm, meg a délutánom, meg az estém, stb....
Meg egy picit ez most taccsra is tett. Még jó, hogy legalább telefonon beszéltünk. :)

nyuszy

hollo #10717:
Nem mondom, hogy nem tetszik, pontosabban az alapötlet az jó :)
Szóval mi a szar ez, honnan, mikor, hol,miért???

Marczin Róbert #10730:
A blogodra értelmesen azt mondod a blogodra írkáljak értelmesen hogy írjak összevissza ne?

Marczin Róbert #10729:
Hú, ez szarul hangzik :(

hollo

nyuszy #10732:
Valahol itt találtam asszem? :)
http://forum.126p.info/viewtopic.php?t=20

Marczin Róbert

nyuszy #10732:
1. Igazából én is kedvelem a Bungee Jumpingot, de vannak akik kötél nélkül csinálják, és aszfalt felett... > ;)
2. Legalább is nem bánnám ha nem lenne rossz, ha nem így tennél az jó lenne ha értelmesen tennéd, hogy írsz ha már a blogomra tennéd.... :D :c) : o)
3. Valóban elég szarul hangzik... De ez csak viszonyítás kérdése, mert járhattam volna úgy is, hogy mondjuk kijön a hajtókar a blokk oldalán. De nem ez történt szerencsére. Csak kicsit változtak a dugattyúk alakjai, méretei, a gyûrûk darabszáma, az olaj viszkozitása, színe, állaga meg ilyesmik. Meg persze ezzel együtt a hengerek méretei és alakjai is

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!